Tikriausiai kaip ir jums visiems, man Kalėdų laikotarpis asocijuojasi su aguonomis. Tas Kalėdų laikotarpis prasideda tada, kai namuose papuošiama eglutė, bet turiu pasakyti, kad šventinis džiugesys nebūtinai baigiasi tada, kai ji nupuošiama:) Jei tik yra kokių nors skanumynų su aguonomis, progos nėra būtinos, kad nuotaika būtų šventiška!

Mielinis aguonų pyragas yra vienas tų patiekalų, be kurių Kalėdos nebūtų Kalėdomis. Aš šį pyragą kepu, beje, ir Velykoms:) Nes jis toooooks skanus, kad tiesiog ieškau progos ir vėl jį kepti:) Jei jūs iki šiol nesiryžote mieliniams kepiniams (taip taip, pažįstu nemažai žmonių, kurie mano, kad mieliniai kepiniai yra labai sudėtingi. Patikėkit, tai ne tiesa!!), tai šis mielinis aguonų vyniotinis gali tapti jūsų persilaužimo taškas!

aguonu pyragas-23_LR

 

Dar man patinka, kad tešla nėra riebi, nei labai saldi. Aguonų masė paskaninama ne vien cukrumi, bet ir medumi. Taip pat į aguonų įdarą aš dedu skaldytų migdolų bei razinų. Receptas skirtas iškart dviem vyniotiniams (bet jis iškart galėtų būti rašomas dviguba porcija, nes taip dar nebuvo, kad nekepčiau dar dviejų:)). Aguonų įdarą galima pasigaminti iš anksto, o tada jau viskas einasi greitai ir paprastai!

mielinis pyragas su aguonomis

Mielinis pyragas su aguonomis

Tešlai:

40g šviežių mielių

500g miltų

1 stiklinė (250ml) pieno

3 kiaušinių tryniai

120g cukraus

60g sviesto

1/2 šaukštelio druskos

1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Aptepimui: 1 trynys + 1 šaukštas pieno

Įdarui:

500g aguonų

1/2 litro pieno

200g cukraus

3 šaukštai medaus

60g sviesto

2 kiaušinių baltymai

30g blanširuotų migdolų, sukapotų gabaliukais

30g razinų

30g cukatų (cukruotų apelsinų arba citrinų gabalėlių)

1 šaukštelis romo (arba, jei mėgstat – migdolų esencijos)

Pasigaminame įdarą: Aguonas nuplauname ir perliejame verdančiu vandeniu (nuplikome). Gerai nusausiname vandenį. Sumeriame aguonas į puodą, užpilame pienu, užverdame ir viriname ant vidutinės ugnies maždaug 15 min. Nupilame pieną ir gerai nusausiname (aš naudoju merlinį filtrą). Aguonas sumalame 2-3 kartus mėsmale arba sutriname blenderiu.

Gilioje keptuvėje išlydome sviestą. Sudedame maltas aguonas, medų, cukrų, riešutus, razinas ir cukatus ir viską pakepiname maždaug 10 min, nuolat maišant. Masę atvėsinam. Į šaltą masę įpilame romą ir išmaišome. Taip pagamintą įdarą šaldytuve galima laikyti iki savaitės.

aguoninis pyragas

Užminkome tešlą: Kambario temperatūros mieles sutriname su 1 šaukštu cukraus, 2 šaukštais miltų ir 3 šaukštais drungno pieno. Gautą tyrelę pastatome šiltai, kad pakiltų.

Miltus išsijojame į didelį dubenį, įberiame druskos. Kitame dubenėlyje trynius iki purumo ištriname su likusiu cukrumi. Sviestą ištirpiname ir pabaigoje supilame pieną, kad sušiltų (tik neužkaitiname per daug! Pieno temperatūra negali būti aukštesnė nei +40C).

Per šį laiką mielių masė turėtų būti pakilusi ir suputojusi. Ją supilame į miltų dubenį kartu su kiaušinių tryniais. Pamažu maišant dalimis supilam šiltą pieną su sviestu. Minkom kol tešla pasidaro tąsi, minkšta ir blizganti. Tešlą suformuojame į rutulį ir padedame šiltai į dubenį, pabarstome miltais ir uždengiame maistine plėvele. Paliekame šiltai tešlai pakilti.

Kai tešlos masė padvigubėja, padaliname ją į dvi dalis. Kiekvieną iš dalių iškočiojame į keturkampį (maždaug 1-1.5 cm storumo), kurio ilgis toks pats, kaip jūsų kepimo rormos. Išplakame įdarui skirtus du kiaušinio baltymus šakute ir viršų padengiame šiais išplaktais baltymais. Tada visą iškočiotą keturkampį, kurį ką tik patepėte baltymais, aptepame aguonų įdaru (per pusę abiems pyragams), paliekant po porą centimetrų iš kiekvieno krašto. Susukame taip paruoštą tešlą į vyniotinį, užlenkiant kraštus ir dedame į pailgą  kepimo formą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Pastatome šiltai ir uždengiame rankšluostėliu, kad pyragas iškiltų.

Viršų patepame kiaušinio plakiniu ir pašauname į orkaitę, įkaitintą iki 180C. Dedame apainėje orkaitės dalyje ir kepame apie 40-50 min., arba kol medinis pagaliukas išsitraukia sausas, o viršus būna gražiai parudęs.

Jei pageidaujate, pyrago viršų galite patepti cukraus glazūra (sumaišykite cukraus pudrą su keliais šaukštais citrinos sulčių) ir papuoškite nutarkuotomis apelsino žievelėmis bei cukatais.

pyragas su aguonomis

Receptas iš Every Cake You Bake.

Komentarų apie "Mielinis pyragas su aguonomis": 24

  1. Nida:

    Almira, galbūt kai kuriose vietose tešla suplonėjo, (ypač ją vyniojant kartais pasitempia šiek tiek), bet stengiuosi tolygiai turėti per visą plotą apie 1,5 cm. Sėkmės kepant, mielinę tešlą reikia prisijaukinti… Bet tai tikrai nėra sudėtingi kepiniai, sakyčiau net vieni lengvesnių. Jei pavyks, pamatysit, įgausit pasitikėjimą ir kaskart tik tobulėsit!

  2. Almira:

    Ačiū už atsakymą. Žiūriu į jo nuotrauką ir nelabai man panašu, kad tešlą reikia iškočioti 1-1,5cm, atrodo žymiai ploniau. Ryt jau kepsiu, o su mieline tešla nedraugaujam🙂

  3. Nida:

    Almira, aš kepu kekso formose. Tada tikrai esu garantuota, kad neišsiskleidžia, nepraranda formos. Žinau, kad galima įsukti į kepimo popierių kepant, paliekant vietos iškilti, tada galima ir skardoj. Bet bemėginau pati. Todėl patariu kekso formose kepti, bus ramu 🙂

  4. Almira:

    Atrodo pasakiškai, bandysiu 🙂 ar juos reiktu kepti atskirose pvz kekso formose, ar galima abu (ar keturis☺️) vienoj platesnej?

  5. Nida:

    Violeta – gal netampriai suvyniojote? Tai bene vienintelė priežastis, kuri man ateina į galvą, ir dėl kurios galėjo atsirasti oro tarpas….

  6. Pingback: Sūrio pyragas su marcipanais ir aguonų bei imbierinių sausainių pagrindu – Nidos receptai

  7. Pingback: Lietiniai blyneliai su varškės ir aguonų įdaru – Nidos receptai

  8. Leokadija:

    Labai ačiū už Jūsų skanumėlį. Jau kiek kartu dariau ir visi tik jį ir valgo nors ant stalo daug kitų saldumynų ir tortų.

  9. Nida:

    Onute, net neabejoju, kad šis jūsų įdaras bus labai skanus!!! Smagių ir jaukių jums švenčių:)

  10. onute:

    Aciu uz receptuka seis metais ir as kepu ,paziuresim koks skonis bus ,cia raso ,kad aguonas malti pakepinti o as nusipirkau gatavu tik pridejau razinu riesutu citrinos ir oranzo zieveliu nu ir toliau kas surasyta manau bus skanus-Geru ir nuostabiu svenciu jums visoms pyragu kepejoms

  11. Nida:

    Taip, galima. Reiktų vadovautis taisykle, kad sausų mielių reikia perpus mažiau nei šviežių. Pvz., jei šviežių dėtumėte 20g, tai sausų – 10g.

  12. Anonimas:

    ar galima šviežias mieles pakeisti sausomis? Ir kokia būtų proporcija? Ačiū

  13. Pingback: Vaišės miniai: mini varškės pyragaičiai

  14. Nida:

    Ačiū, Neringa, už komplimentus! A6 irgi neįsivaizduoju savo švenčių be jo!!!

  15. Neringa:

    Nuostabus pyragas, kepu kelis metus iš eilės, ir šiemet jau ruošiuos. Ačiū už receptą 🙂

  16. Pingback: Mielinės tešlos pyragas su nutella

  17. Nida:

    Į sveikatą, Iveta:) Ir aš Velykoms šįkart kepiau, išgaravo akimirksniu:) Labai džiaugiuosi, kad patiko.

  18. Iveta:

    O kur idare dingo kiausiniu baltimai, kaip juos imaisyti, paprastai ar isplaktus

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.