Visą Advento laikotarpį prieš Kalėdas man pavyko susilaikyti nuo saldumynų! Didžiuojuosi savimi beprotiškai, tikrai netikėjau, kad ištempsiu:) Kaip vėliau skaitydami įsitikinsite, tai nereiškia, kad pyragų prieš Kalėdas nekepiau:) Tik štai aguoniniai kepiniai, kuriais visuomet smagu mėgautis metų pabagoje, taip ir laukė būti iškeptais ir paragautais tada, kai Advento laikotarpis pasibaigs:) Tad nusipirkusi 2kg aguonų iškart puoliau kepti mielinius pyragus su aguonomis, ir nekantravau išbandyti štai šio, šokoladinio aguonų pyrago su riešutais, džiovintomis spanguolėmis, ir be kruopelės miltų!

Tačiau prieš pasidalindama šio tikrai gardais ir lengvo pyrago receptu, noriu papasakoti jums istoriją, kuri nutiko besibaigiant 2017-iesiems, ir kurios kodinis pavadinimas – “1000 pyragų”. Istorija prasidėjo dar spalį, kuomet sėdėdama viešbučio kabaryje Keiptaune, gavau elektroninį laišką nuo nepažįstamo siuntėjo. Tas laiškas buvo trumpas, bet intriguojantis: “mes, tokia ir tokia įmonė, ieškome įdomių idėjų Kalėdinėms dovanoms savo verslo partneriams, ir pagalvojome, kad gražu būtų padovanoti po pyragą. Tad štai ir rašome su tokiu paklausimu: ar galėtumėte iškepti 1000 pyragų Kalėdoms?”. 

Jau buvau bepasapudžianti “send” mygtuką su atsakymu, kad greičiausiai ne ten nusiuntė ši įmonė savo paklausimą, nes kaip gi aš, paprasta blog’erė, galėčiau iškepti 1000 pyragų? Tačiau paskutinę sekundę pagalvojau: “tai, kad niekuomet nesu kepusi tokio kiekio pyragų, dar nereiškia, kad negaliu jų iškepti!”, ir užuot atsakiusi neigiamai, pasiūliau susitikti Vilniuje ir aptarti šį projektą detaliau. 

Iššūkiai man net labai patinka, o išbandyti save – vienas malonumas!:) Į kompaniją pasikalbinusi dar vieną šeimininkauti mėgstančia bičiulę, abi ėmėmės darbo. Tai išties buvo neįprastas, labai daug planavimo, daug darbo valandų pareikalavęs projektas, ir gruodžio mėnesį į 1000 namų iškeliavo mudviejų su Rita iškepti Kalėdiniai pyragai. Su riešutais ir džiovintais vaisiais, cinamonu ir imbieru, brandinti ir laistyti romu, kvapnūs ir be galo skanūs… Kiekvienas įpakuotas į rankomis išlankstytą dėžutę su gražiais palinkėjimais… Ir jei vienu momentu šiek tiek baiminausi, kad savo noru net ir trumpam atsikliuvusi tokioje “masinėje gamybje” galiu sugadinti visiems laikams savo hobį gaminti, taip toli gražu nenutiko! Pasibagus vienoms šventėms jau imu planuoti meniu kitoms, pasibaigus vienai savaitei, eilės būti išmėgintiems laukia vis nauji receptai… 

Taip atrodė rome brandinami džiovinti vaisiai 1000-čiui pyragų:)
Gabalėlis sviesto:)
Pirmoji pyragų partija….

Todėl ir jums linkiu nebijoti iššūkių ir kartais nerti ten, kur nė neplanavote, nes patirtis, kurią turėsite laimės įgyti, bus ilgalaikė ir tikrai neįkainojama. 

Na o dabar apie šokoladinį aguonų pyragą. Mano pernai metų skaniausiuoju iš aguonų kategorijos tikrai buvo štai šis gardėsis su plonu tešlos lakštu apačioje ir storų storiausiu aguonų sluoksniu. Tad jei jį išbandėte ir jums patiko, šis, žinokt, gali net nukonkuruoti tą pirmąjį:) Nes šiame nebus net tešlos, o vien drėgnos ir aromatingos aguonos su riešutais, džiovintomis spanguolėmis ir švelniu šokolado glaistu. Pyragą galite kepti apvalioje formoje nusegamais kraštais (originaliai receptas greičiausiai tokiai formai ir buvo sudarytas), tačiau man labai norėjosi pailgos formos pyrago, kurį galėčiau pjaustyti riekelėmis… Tad tešlą supyliau į pailgo kekso formą. Turiu pasakyti, kad tešlos buvo šiek tiek per daug, ir kepant baiminausi, kad ji išlips per kraštus:) Tačiau taip nenutiko, tik pyragas išsipūtė gerokai virš kekso formos kraštų. Ką aš tuomet padariau? Ogi atvėsinusi, aštriu peiliu nupjoviau visą išsipūtusią pyrago viršūnę, vesdama peilį išilgai kekso formos kraštų. Tada išverčiau visą pyragą ant pailgos serviravimo lėkštės, nuėmiau kepimo popierių, ir visą paviršių (pyrago dugną, kuris atsidūrė viršuje) patepiau šokoladiniu glaistu ir pabarsčiau valgomo aukso žvaigždutėmis. Štai kaip parastai išsprendžiau šiokį tokį virtuvinį iššūkį, ir tikrai džiaugiausi tobula ir išvaizdžia kepinio forma!:) 

Šokoladinis aguonų pyragas be miltų

  • 500 g aguonų
  • 100 g sviesto, kambario temperatūros
  • 1/2 stiklinės rudo cukraus
  • 3/4 stiklinės skysto medaus (jei jis susicukravęs – pašildykite)
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • 100 g pasmulkintų riešutų (naudojau lazdynų, originaliame recepte – graikiški)
  • 5 kiaušiniai (tryniai ir baltymai atskirai)
  • 100 g karčiojo šokolado, sutarkuoto
  • 2 šaukštai maltų migdolų
  • 2 šaukšteliai migdolų ekstrakto

Šokolado glaistui:

  • 100ml riebios grietinėlės
  • 100g karčiojo šokolado

Aguonas užilkite verdančiu vandeniu ir palikite pabrinkti (kol vanduo atvės). Nukoškite kuo sausiau ir sumalkite mėsmale du kartus arba labai smulkiai susmulkinkite blenderiu. 

Įkaitinkite orkaitę iki 175c. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi (jei kepate kekso formoke, popieriumi išklokite ir šonus, jei kepate formoje su nusegamais kraštais, pakaks tik dugno). 

Virtuvinio kombaino inde gerai išsukite sviestą su cukrumi, tada po vieną dėkite trynius, kaskaer gerai išsukdami masę. Sudėkite medų, maltas aguonas, džiovintas spanguoles, riešutus, šokoladą, migdolų miltus ir esenciją, ir išmaišykite. Atskirai išplakite baltymus iki standžių putų ir atsargiai, dalimis, sumaišykite su aguonų mase. Sukrėskite tešlą į kepimo formą. Kepkite apie 45-50 minučių, kol pyrago viršus bus apskrudęs, o vidus iškepęs. Išimkite ir atvėsinkite. 

Paruoškite glaistą: pašildykite mažame puode grietinėlę, iki beveik užvirs. Nuimkite nuo ugnies, palaukite kelias minutes, ir sudėkite mažais gabalėliais sulaužytą šokoladą. Išmaišykite, kad šokoladas visiškai ištirptų grietinėlėje, kol gausis vientisas žvilgantis glaistas. Juo ištepkite pyrago viršų ir palikite, kad glaistas sustingtų. 

Recepto šaltinis: Moje Wypieki

  1. Toma:

    Ačiū, bandysiu trumpinti kepimo laiką. Norisi šito pyrago tobulo, nes dabar toks sausas jis, nors skonis visiškai MANO 🙂 Aš jau apgalvojau viską, gal ko neįdėjau, gal ką praleidau. Tikiuosi trečias kartas bus geresnis.

  2. Nida:

    Toma – tikrai nepasakyčiau, kad pyragas sausas… Anaiptol – itin drėgnas, malonios konsistencijos. Gal iš tiesų kepant apvalioje formoje reiktų kepti trumpiau, kad pernelyg neišdžiūtų?…

  3. Toma:

    Laba diena, Nida. Puikus šis pyragas, bet mūsų šeimai jis toks lyg per sausas. Ar ir jums jis toks būna? Gal reiktų trumpinti keimo laiką? Kepame apvalioje formoje, tai jis toks perpus žemesnis, nei jūsiškis kekso formoj…

  4. Nida:

    Jurga – na va kokia naudinga patirtis!! Mes tikrai kelias dienas valgėm pyragą, jis kasdien vis skanesnis buvo, jūs teisi. Šviežias gal pernelyg trapus, byrantis, o paskui kažkaip įgauna “formą” – skoniu taip pat 🙂 Labai ačiū, kad parašėt įspūdžius, gal kitiems pravers planuojant į priekį. Tokie iš anksto pagaminami kepiniai labai paklausūs, kai nereikia visko paskutinei šventės dienai pasilikti 🙂

  5. Jurga:

    Išbandžiau Jūsų receptą. Darbo įdėta nemažai, įskaitant aguonų malimo pasekmes virtuvei:). Kadangi pyragas buvo iškeptas ryte, vakare jau ragavom, tačiau įspūdžio nepaliko, receptą išmečiau, galvodama, kad niekada jo nekartosiu. Tačiau kitą dieną,kai jau jis pastovėjo ir kaip mano mama sako “susimacavojo”, pyragas suskambo visai kitokiomis spalvomis, skanu ir tiek…atsispausdinau receptą vėl..

  6. Nida:

    Lina, va čia tai bent išradimas!!!! Nu nieku gyvu man tokia mintis nebūtų šovusi!!! Už išradingumą – 11 balų (iš 10 galimų)!:)

  7. Lina:

    Sveiki,
    aš matyt būsiu iš tų, kuriems be įdaro būtinai reikia tešlos:) Pyragas pavyko, bet va jausmas, kad vieną įdarą valgai. Tai teko minkyti mielinę tešlą, aguoninį pyragą sutrinti šakute ir susukti mielinės tešlos vyniotinį:)

  8. Andrej:

    Dėl 1000 pyragų, sveikinimai priėmus iššūkį! Tokiam kiekiui paruošti reikalingi labiau matematikos ir strateginio planavimo įgūdžiai o ne kulinaro sugebėjimai 🙂 Kažkaip įtarių, kad tokio dydžio užsakymas nebus paskutinis, o tai jau atveria kelią į „Nidos kepyklą“. Jeigu taip, busiu pirmas eilėje su CV 😀

  9. Andrej:

    Neatleisčiau sau, jeigu bučiau neišbandęs šio pyrago. Man patiko, labai. Pagaliau galima mėgautis saldžia aguonų mase be jokių nereikalingų tešlos sluoksniu ar pan. Manau jis turėtų patikti tiems, kas vyniotiniuose ir bandelėse pirmiausia išvalgo aguonų įdarą. Lyginant su Makoviec, kuris mano pažiūriu labiau tinka kukliai (nepersaldžiai) Kučių vakarienei, tai šis pyragas neabejotinai skirtas Naujų metų sutikimui arba linksmam Kalėdų rytui.
    Kepiau apvalioje formoje 23 cm. tai viduryje išliko šiek tiek skystokas, pačiam valgant tai tik pliusas, bet nešant kam į svečius pridėčiau papildomai 5-10 min kepimui.

  10. Nida:

    Ačiū, Rita!! Iššūkiai yra puikus variklis pirmyn ir aukštyn:)

  11. Rita:

    Sveiki , Nida 🙂 Nerealiai !!! Aš apie iššūkį. Skaičiau išsižiojusi …kokia drąsa 🙂 Aguoninis pyragas -fantastiškas.Sėkmės ir toliau ,dažnai užsuku pas Jus į puslapį akis paganyti 🙂

  12. Nida:

    Aušra – tikrai kepėme profesionalioje kepykloje, kurią išsinuomavom visam savaitgaliui… Namuose kažin ar būtų orkaitės atlaikę:)) Jau nekalbant apie kvapus, kuriuose namiškiams būtų tekę gyventi kokią savaitę:) Susiruošimas (susipirkimas produktų, reikiamo kiekio formelių užsakymas užsienyje, nes LT tiek nebuvo, džiovintų vaisių brandinimas) užtruko apie savaitę, pats kepimas – 2,5 dienos (dirbom dviese apie 15-16 valandų per parą), na o paskui dar pora savaičių brandinimui, laistymui, pakavimui…. Žodžiu, mėnsį žaidėme:)

  13. Aušra A.:

    Kažkodėl jaučiu, kad tą 1000 pyragų kepė ne namų virtuvės orkaitė 🙂 Kiek laiko užtruko tokį kiekį pyragų suruošti ir iškepti? 🙂 Tiesiog smalsu 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.