Prasidėjus šiltam sezonui mes savo Big Green Egg kuriame kelis kartus per savaitę. Nesulaukiam net savaitgalio, net dviese, be svečių užkuriam kaminėlį ir džiaugiamės subtiliu dūmo aromatu kiekviename patiekale, kurį savo didžiąjame kiaušinyje gaminame. Sezono pradžioje, beje, kurį laiką negalim atsivalgyt ant grotelių keptos mėsos – šašlykai, viščiukas, ėrienos šonkauliukai, lėtai kepta kiauliena… 

Bet ateina metas, kai norisi pažaisti ir su kitokiais ingredientais, ypač kai tie ingredientai sunoksta Lietuvos ūkininkų daržuose! Aš jau kuris metas kėsinausi išmėginti kalafiorų kepsnius. Pusė pasaulio eina iš proto dėl tų kepsnių, sako net mėsos mylėtojai susigundo šiuos iškeisti į įprastus mėsiškus valgius! Kurgi ne – tik pažiūrėkit į tas geometrines kalafioro pjausnio formas, ir tą gražią raudoną kraštelį. 

Žinot iš ko jis? Ogi iš harisa padažo, sumaišyto su agavų sirpupu. Harisa yra čili pipirų pasta, ypač dažnai surtinkama keliaujant po Šiaurės Afriką. Jos yra pirkti ir Lietuvoje, o ir aitrumo būna skirtingo. Harisą iš tiesų galima nesunkiai pasigamint ir patiems, naminė dar skanesnė! 

Todėl jei savaitgalį kursit grilius ir dar nežinot ką čia naujo išmėginus, susigundykite kalafioru! Jis grilį užims porą valandų, tad tinkamai susiplanuokite laiką. Kalafiorui iškepus, belis tik plačiau atverti Big Green Egg (arba kitokio kamado tipo grilio) kaminuko ertmę bei atidaryti apačioje esančią angą, paduoti daugiau oro, tokiu būdu pakelti temperatūrą, ir ant grotelių gali keliauti kepsniai, kuriems reikia didesnės kaitros. 

Štai todėl tas grilis man ir patinka – dėl universalumo, ir paprasto pasivertimo iš keramikinio pečiaus į kepsninę!:) 

Kalafioras, harisa ir agavų sirupas: štai ko jums prireiks kalafioro kepsniams iškepti
Kalafioro galvą ištepkite harisos ir agavų sirupo mišiniu
Kol grilis kaista, apkepinkite riešutus
Harisa ištepta kalafioro galva grilyje praleis apie dvi valandas, kol suminkštės
Štai jis, paskrudintas, minkštas, kvapnus, pasiruošęs keliauti į lėkštes
Vegetariška vakarienė paruošta: kalafioras, paskanintas kepintais riešutais ir žalumynais
Štai ir paruošta vegetariška vakarienė – kalafiorų kepsniai
Print Recipe
Kalafijoro kepsniai
Vegetarų džiaugsmas - gražuoliai kalafiorų steikai, paskaninti harisa ir agavų sirupu. Itin paprastas patiekalas, pagaminamas kamado tipo grilyje (arba orkaitėje), sužavėsiantis net ir prisiekusius mėsėdžius!
Porcijos
asm
Ingredientai
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Paruoškite kepimui grilį: įkurkite ugnį, uždėkite konvEGGtorių ir palaukite, kol temperatūra pasieks 140C. Uždėkite groteles ir pasiruoškite indą, kuriame kepsite kalafijorą. Tiks bet kokia skardelė, arba ketaus puodo dangtis (labai tinka Big Green Egg ketaus puodo dangtis, nes jis plokščias, labai universalus).
  2. Nupjaukite išorinius nuplauto kalafioro lapus. Sumaišykite harisą su aliejumi, ir šia pasta aptepkite visą kalafijorą. Dėkite taip išteptą kalafijorą į paruoštą skardelę ir įdėkite kepti. Kepkite 1 valandą.
  3. Praėjus 1 valandai, ištepkite visą kalafioro galvą agavų sirupu, ir uždarę dangtį toliau kepkite dar 1.5 valandas.
  4. Patogiu momentu (pvz., kol grilis kaista, arba, jei yra vietos, kol kepa kalafioras) grilyje apkepinkite riešutus (tik atsargiai, nesudeginkite). Atvėsinkite, pasmulkinkite.
  5. Iškepusį kalafiorą supjaustykite steikais. Dėkite į lėkštę, pabarstykite druska ir pipirais, skrudintais riešutais, čiobrelių lapeliais, pašlakstykite dar trupučiu alyvuogių aliejaus. Kalafiorų steikus patiekite kaip ir mėsos steikus - su bulvėmis, ryžiais, daržovėmis, salotomis, mėgstamais padažais.
Pastabos

Recepto šaltinis - Big Green Egg

Įrašas sukurtas bendradarbiaujant su Big Green Egg. #reklama

Komentarų apie "Grilyje kepti kalafioro kepsniai": 6

  1. Nida:

    Labai jums ačiū, Sofija!! Ir tikrai nuo6irdžiai prašau – tiek jūsų, tiek kitų skaitytojų, jei pastebit kokias klaidas (na bent jau tas, kur matosi, kad ne klavišai susimaišė spausdinant, bet tikrai rašau su klaidom dėl nežinojimo:)), bukit geri, parašykit, aš labai labai vertinu tokias pastabas ir pamokas ir esu už jas dėkinga. Manęs turbūt niekas labiau nepiktina, kaip tekstas, pilnas rašybos klaidų… Išmokė kažkada auklėtoje, lietuvių kalbos mokytoja, taisyklingos (pakankamai:)) rašybos, ir manau, kad tai didžiausia vertybė, kurią mokykloje gavau! Tikrai nuoširdus ačiū.

  2. Sofija:

    Toli gražu ne beraštė, neperdėkit. Jūsų tekstai šalia receptų skaitomi su įdomumu, o ir mėginami gaminti dėl įdomių istorijų, kartais su šypsenėle dėl labai panašių patirčių. Visose srityse mes negalime būti tobuli ir nebūtina, nes ateiname į šį netobulą pasaulį – TOBULĖTI! Tiesiog pastebėjau, kad šviesios atminties kalbininkui Aldonui Pupkiui ramiau jaustųsi aukštybėse:) Vienas su kitu besidalindami savo patirtimis taip kuriame gražesnį pasaulį , o ir patiems tokiame jaustis smagiau… Dėkoju Jums už vertingus patarimus dėl „žalio kiaušinio“. Žinoma, geriau palauksiu, bet pirksiu tik jį ir apie jokį kitą net negalvojau, kad paskui netektų du kartus mokėti:) O dabar būtinai išmėginsiu kalafiorą orkaitėje. Dėkoju ir saulėtų dienų Jums!

  3. Nida:

    Sofija!!! AČIŪ už pataisymą…. Aš jau vieną kartą, rodos, buvau išmokusi, kad kalafioras be J… Paskui ir vėl susibalamutinau… Labai atsiprašau, kad tokia beraštė esu, dabar visus peržiūriu skubiai įrašus ir taisau visa iš gėdos raudonuojanti…. AČIŪ.
    Dėl kepsninės – jei tik įperkat, jei šiaip gyvenime geriems dalykams netaupot besirinkdami nežinia kokios kokybės daiktus iš Kinijos, tikrai siūlau Big Green Egg. Dėl dydžio – sunku ką ir patarti. Mes (2 asmenų šeima, turinti gana dažnai svečių) turėjome Medium modelį. Jis gal universaliausias, ir mažesnei ir didesnei kompanijai tinka (vietos jūsų terasoje tokiam net per daug:) Juokauju:) Visi žali kiaušiniai labai kompaktiški, tikrai įsipaišys į net ir mažesnę erdvę). Vienas minusiukas Medium modelio – ne visi priedai jam tinka, kai kurie skirti Large ir didesniems griliams. Taip pat nesutaplinsit didesnio nei 5kg kalakuto ir stovinti didesnė višta gali remti grilio kaminą:) Bet visa kita tikrai tilps, keps, išsirūkys… Žinoma, Large yra taip vadinamas „signature“ modelis, tikras Big Green Egg pasididžiavimas. Aš savo Mediumą būtent į Large šiemet pasikeičiau, tai kaifuoju dar labiau 🙂
    P.S. Kalafioras jums tikrai gausis ir orkaitėje, nesijaudinkit. Truputį nesijaus dūmo kvapas, bet gausis tikrai 🙂

  4. Sofija:

    Miela Nida,
    KALAFIORAS, pagaliau!:) Brokolis jau išmėgintas ir ne vienas Jūsų tobulas receptas. Būtinai išmėginsiu ir šį receptą, bet…. kol kas orkaitėje. Kažin, ar nesugadinsiu, gal palaukti kepsninės? Dėl jos tikras galvos skausmas:) Jūs tikrai esate geriausia specialistė, kokį to „žalio kiaušinio“ modelį įsigyti nedidelei 11 kv. m terasai, nedidelei šeimai, ne vegetarams, bet su minimaliais poreikiais krimsti mėsytę:) Geriau kalafioras, brokolis ir visi kiti ekologiški gėriai iš lietuviško daržo, ypač tokią gražią vasarą:) Dėkinga ir pataisykite pavadinimuką „KALAFIORO kepsniai“, tinka ir Žiedinis kopūstas.:) Bet pavadinimai jokiu būdu negadina Jūsų tobulų skonių!:)

  5. Nida:

    Rasuole, dėkoju už jūsų gražius žodžius!! Labai džiaugiuosi, kad atrandate sau tinkamų užkandžių mano vegetariškame meniu:)

  6. Rasuolė K.:

    Ponia Nida, aš esu didelė jūsų gerbėja, bet labiausiai noriu padėkoti už šiuos vegetariškus patiekalus. Jūs neįsivaizduojate, kaip laukiu būtent ką pasigaminti nevalgantiems mėsos. Mudvi su dukra mėsos nevalgom jau keletą metų, vyrams visada paprasčiau, grilis, mėsa, o mes vis nesugalvojam ką skanaus pasigaminti. Mes jau išbandėm visus jūsų receptus, ir piadinas kepėm, ir grilio salotas darėm, kepti baklažanai išvis tapo mūsų šeimos firminiu užkandžiu. Bet šitas kalafijoro receptas tai išvis nurungė visus. Todėl nutariau parašyti ir padėkoti, ir paprašyti, kad jūs tik nesustotumėt, dalintumėtės su mumis savo puikiais receptais, kurie visada gaunasi iš pirmo karto.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.