Tikrai būna kartų, kai reikia (o gal norisi?) padaryti įspūdį. Galbūt tai ypatinga šeimos šventė, o gal pirmas kartas, kai namuose svečiuojasi jūsų būsimi uošviai (čia tai jau pats rimčiausias reikalas, suklysti nevalia!!:), o gal pagaliau po pandemijos ir karantino turite galimybę pasikviesti išsiilgtus draugus, o gal pernai negalėjote kažko atšvęsti, tad šiemet turite trinktelti dvigubai…  

Kaip bebūtų, ką bešvęstumėt, jei jau proga rimta, siūlau imtis patiekalo, kuris tikrai gėdos nepadarys, o ir svečius priversite aiktelti! Ėriena – elegantiška, švelni ir daugelio dievinama mėsa. Dar “nenugrota” taip, kaip tautiniai šašlykai, nebanali kaip burgeriai ar steikai. Daug kam atrodo, kad ją ypač sudėtinga paruošti, tačiau noriu jus nuraminti – tai bus bene paprasčiausias dalykas, kokį jūs būsite gaminę:)

Pirmiausia jums reikės geros ėrienos šonkaulių eilutės (taip vadinamo lamb rack). Visada galima, aišku, griebti peilį, įsijungti Youtube kanalą, ir susiradus video kaip teisingai išpjaustyti šį elegantišką kepsnį, pamėginti tai padaryti patiems. Kaip žmogus, baigęs mėsos išpjaustymo kursą Londone esančioje Leiths akademijoje, galiu pasakyti, kad tai įmanoma, tačiau neįgudusioms rankoms gali iš pirmo karto ir nepavykti. Todėl lieka du (saugesni:)) keliai – arba paprašyti už jus tą padaryti profesionalų mėsininkų, arba nusipirkti jau išpjaustytą, kepimui paruoštą mėsą (ypač rekomenduoju šaldytą Naujosios Zelandijos ėrieną – neteko ragauti minkštesnės ir geresnės mėsos. Aš šią, kurią matote nuotraukoje, pirkau Promo Cash and Carry, tačiau jos rasite tikrai ir specializuotose geros mėsos parduotuvėse). 

Ėrienai marinuoti labai greitai pasigaminsite česnakinę žolelių pastą. Ja padengtus kepsnius laikykite bent per naktį, kad prisigertų skonių. Jokiais būdais nesugalvokite supjaustyti kepsnių padalindami atskirais šonkauliais prieš kepant – grilyje mėsa turi apskrusti iš visų pusių, viduje išlikti sultinga ir minkšta, tad supjaustysite tik prieš pat patiekdami. 

Ėrienos kepsnius kepti reikės ypatingai gerai įkaitintame Big Green Egg (ar kitokiame kamado tipo) grilyje. Turėkite omeny, kad kepant mėsai ir varvant riebalams ant įkaitusių žarijų, ugnis gali plykstelt gana netikėtai, tad ypač atsargiai atidarinėkite grilio dangtį. Be to, po ranka verta turėti purškiklį su vandeniu: jei jau matote, kad su ugnimi nesusitvarkote, padės purškiamas vandens rūkas 🙂

Padarysite didelę klaidą, jei neleisite mėsai pailsėti, nuėmę nuo grilio grotelių. Uždenkite aliuminio folija ir leiskite ėrienai pabūti ramiai, pabaigti kepti. Tik po 5-8 minučių pjaustykite ir neškite ant stalo. Jei prapjovus matote, kad mėsa per mažai iškepusi, tuomet drąsiai dar kelioms minutėms uždėkite ant grilio grotelių ir tada jau patiekite. Recepto aprašyme surašiau jums ir skirtingo iškepimo kepsnių temperatūras – visada pravartu temperatūrą pamatuoti Quick Read termometru  – tokiu būdu patieksite kepsnius žmonėms tiksliai taip, kaip jie mėgsta.

Skaniausia šiuos ėrienos šonkauliukus patiekti su rukolų, vynuogių salotomis ir grilyje kepta indiška naan duonele. 

Ėrienos šonkaulių eilutes padenkte žolelių pasta ir marinuokite geriausia per naktį
Grilis įkaitęs, pasiruošęs priimti šonkauliukus!
Dėkite mėsą ant grotelių mėsingąja puse į apačią, kad gerai apskrustų ir sudarytų plutelę
Kepant ir lašant riebalams, gali plykstelti ugnis – būkite atsargūs
Iškepusius šonkauliukus palikite pastovėti uždengę folija, kad baigtų kepti
Supjaustykite porcijomis, kepsneliais po du šonkauliukus
Grilyje kepti ėrienos šonkauliai: kai reikia padaryti įspūdį
Print Recipe
Grilyje kepti ėrienos šonkauliai
Jei norite padaryti įspūdį savo svečiams - patiekite jiems grilyje keptų ėrienos šonkauliukų. Juos nesudėtinga išpjauti ir patiems, tačiau dar lengviau nusipirkti jau paruoštų ir išpjaustytų:) Česnakinis žolelių marinatas tiks ir kitiems grilio patiekalams, o kepant susidarys traški žolelių plutelė, kuri suteiks nuostabų skonį mėsai.
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis ėriena/aviena
Pasiruošimas 20 min
Laikas 20 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Marinatui
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Raktažodis ėriena/aviena
Pasiruošimas 20 min
Laikas 20 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Marinatui
Procesas
  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus marinatui skirtus ingredientus. Turėtumėte gauti tirštą prieskonių pastą.
  2. Šia prieskonių pasta ištepkite kiekvieną ėrienos gabalėlį, labiausiai koncentruokitės padengiant viršutinę mėsingąją dalį ir šonus. Sudėkite ėrieną į didelį indą ir uždenkite maistine plėvele. Palikite pasimarinuoti šaldytuve bent keletą valandų (idealu - jei paliksite visai nakčiai).
  3. Prieš kepant mėsą, ištraukite ją iš šaldytuvo ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros (bent 30 min).
  4. Įkurkite Big Green Egg (ar kitą kamado tipo grilį). Įdėkite špižines groteles, palaukite kol grilio temperatūra pasieks 230-235C. Klokite ėrienos šonkaulių kepsnius ant karštų grotelių mėsinga puse į apačią ir kepkite apie 5 minutes, arba kol susidarys žalėsių plutelė. Ši apskrudusi plutelė užtikrins, kad toliau kepant mėsa išliks sultinga viduje. Kepant ir lašant riebalams ant karštų žarijų, gali atidarant dangtį pliūptelti ugnis, tad būkite atsargūs! Be to, patariu turėti po ranka purkštuvą su vandeniu, jei reiktų įsismaginusią ugnį truputį pagesinti.
  5. Sumažinkite temperatūrą iki 220-210C. Apverskite ėrieną kita puse (ta, kurioje kaulai) ir kepkite toliau, apie 12-14 minučių, arba tol, kol temperatūra kepsnio viduje pasieks apie 48C* Nuimkite kepsnius nuo grotelių ir sudėję į indą uždenkite aliuminio folija. Palikite pastovėti ir "baigti kepti" apie 5-7 minutes.
  6. Aštriu peiliu supjaustykite ėrienos šonkaulių kepsnius porcijomis, po 2 šonkaulius kiekvienam gabalėliui (taip kepsniai bus sultingesni ir gražiau atrodys lėkštėje)**. Pašlakstykite sultimis, kurios išsiskyrė mėsai stovint uždengus aliuminio folija, ir patiekite iškart.
Pastabos

*kepsnys baigs kepti kol laikysite jį uždengtą aliuminio folijoje, tad temperatūra mėsos viduje pakils dar 2-3 laipsniais. 

Štai orientacinės mėsos temperatūros skirtingo iškepimo kepsniui:

Rare 46°C
Medium-Rare 50°C
Medium 55°C
Medium-Well 60°C
Well-done 65°C

**Jei kartais prapjovę matote, kad kepsniai iškepė nepakankamai, uždėkite dar kelioms minutėms ant karštų grotelių ir pabaikite kepti. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.