Ilgą laiką pavydėjau toms šalims, kuriose didžiausia valstybės šventė – nepriklausomybės diena – švenčiama vasarą. Kodėl pavydėjau? Todėl, kad tada visa tauta išsitraukia savo grilius, ir nuo ryto iki vakaro gali kepinti mėsas ir daržoves, sėdėti ant žolės, mėgautis skaniu maistu ir buvimu drauge nors ir visą parą! Panašiai, kaip mūsiškės Joninės, kurios neįsivaizduojamos be grotelių ir ant jų čirškančių mėsos kepsnių!!

Amerikos nepriklausomybės diena (liepos 4), ir Izraelio nepriklausomybės šventė (data kinta) – tai dvi tokio pobūdžio šventės, kuriose man teko dalyvauti, ir kai atrodė, kad visa šalis staiga virto didžiuliu grilio čempionatu! Įdomiausia šią šventę stebėti Izraelyje, kai vos prašvitus visuose Tel Avivo skveruose, parkuose, promenadose užsiimamas kiekvienas centimetras, ištiesiami paklotai, susmaigstomos valstybinės vėliavėlės, pučiami balionai, ir aišku, kuriami griliai. Įdienojus su didžiuliais nešuliais susirenka šeimos su vaikais ir su pundais maisto, dažniausiai marinuotų mėsos kepsnelių, dešrelių ir visokių kitokių gardėsių. Kiaurą parą visi iš širdies švenčia, valgo patys ir vaišina šalia puotaujančius kaimynus, net praeivius, stebėdami danguje viražus sukančių lėktuvų šou, Viduržemio jūroje praplaukiančių karinių laivų eskadrilių paradą, sveikina vieni kitus ir aikčioja nuo dangų nušviečiančių fejerverkų gausos sutemus. 

Visąlaik bėdavojau, kad lietuviams nepasisekė, nes ką jau ten pašvęsi su griliais vasarį, kai už lango speigas, sniegas ir tamsa?.. Bet mano “bėdos” pasibaigė tada, kai namuose atsirado Big Green Egg – žalias kiaušinio formos grilis, kuriam ne tik lietuviški, bet ir Sibiro šalčiai nebūtų baisūs!! Čia jums ne metalinis prietaisas, kuris visą žiemą rūdija sandėliuke:) Čia auksarankų japonų išradimas – kamado tipo keramikinis grilis, kuris bet kokiu oru prireikus virsta krosnimi, orkaite, ir net rūkykla. Tad šiemet man jau neteks dūsauti, kaip smagu valstybės gimtadieniui būtų turėti ant grotelių keptą, dūmu kvepiantį lietuviškos mėsos kepsnį…  Todėl, kad man net nereikės sukti galvos kaip ypatingiau šią garbingą valsybės sukaktį pažymėti!!

Generalinė repeticija pavyko puikiai!! Mano vyrui teko paruošiamieji darbai nubraukiant nuo Žaliojo Kiaušinio sniegą:) Aš per tą laiką paruošiau, kaip man pasirodė, tinkamiausią šventei lietuvišką patiekalą – kiaulienos sprandinės kepsnį. Jį pagardinau druska, česnakais ir pipirais, vidų ištepiau grūdėtomis garstyčiomis, ir surišusi maistine virvele, prikaišiojau šalavijo lapų. Grilis įsikūrė kuo puikiausiai, o ir žemą 120C temperatūrą laikė idealiai! Kol iš kaminėlio vingiavo dūmelis, man liko marios laiko papuošti stalą trispalvėmis dekoracijomis, paruošti priedų, pagardų ir salotų ir tinkamai pasitikti svečius. Mūsų svečiai buvo maloniai nustebinti ne tik stebėtinu mėsos sultingumu, bet ir išsiilgtu, nuo vasaros neragautu dūmo aromatu, nuo kurio kvepėjo visi namai! O man buvo tikrai labai gera, kad šventė tapo tokia, kokios visą gyvenimą geidžiau!!!

Didelis Žalias Kiaušinis tik ir laukė progos, kol bus nuvalytas sniekas ir įkurta ugnis… 
Mano vyras buvo atsakingas už darbo vietos paruošimą:)
Jau po akimirkos parūko dūmelis
Mėsą paruošiau naudodama pačius paprsčiausius prieskonius: druską, pipirus ir česnakus
Kad būtų gražiau ir skaniau, išilgai mėsos ritinio susmaigsčiau šalavijų lapelius
Mėsą kepėme žemoje temperatūroje, be to, kelis kartus ant anglių bėrėme medžio skiedrų dūmui išgauti
Ar mėsa jau iškepusi – geriausia matuoti termometru
Kol kiauliena lėtai kepė ir rūkėsi, man buvo pakankamai laiko paruošti stalą…
Kepant Big Green Egg grilyje, mėsa būna stebėtinai sultinga….
Beliko ją supjaustyti….
Ir patiekti su mėgiamais priedais ir padažais

Lėtai keptas kiaulienos sprandinės kepsnys, įdarytas garstyčiomis

  • 1500-1700g liesos kiaulienos sprandinės 
  • Druskos, pipirų
  • 4-5 česnako skiltlės, sutrintos arba susmulkintos
  • 3-4 šaukštai grūdėtųjų garstyčių
  • Šalavijo lapų

Kiaulienos sprandinę įpjaukite išilgai, o tada padarykite įpjovas į kiekvieną šoną (tarsi T raidę), taip tarsi “ištiesdami” mėsos gabalą, ir paruošdami didesnį plotą garstyčių įdarui. Visą mėsos gabalą iš abiejų pusių pabarstylote druska ir pipirais, taip pat česnakais. Geriausia, jei taip paruoštą mėsą paliksite pasimarinuoti (galit net kelias paras šaldytuve). 

Prieš mėsą kepant palaikykite ją kambario temperatūroje, kad nebūtų labai šalta, tiesiai iš šaldytuvo. Visą vidinę mėsos pusę ištepkite grūdėtomis garstyčiomis, ir suvymiokite į ritinį, palikdami įdarą viduje, apsaugodami, kad jis kepant neištekėtų. Maistine virvele sutvirtinkite mėsos ritinį, surišdami bent 4-5 vietose, kad kepant mėsos ritinys neiširtų. Padėkite ritinį susijungimu į viršų, ir išilgai surišimų sukaišiokite šalavijų lapus. 

Įkurkite Big Green Egg, uždėkite konvEGGtorių ir nustatykite temperatūrą 120C. Ant grotelių dėkite mėsos ritinį, ir kepkite kepsnį apie 3,5-4 valandas, arba kol viduje kepsnio termometras rodys apie 60C. Likus kepti apie 1 valandą, ant karštų anglių užmeskite medžio skiedrų (obels, vyšnios ar kitokių), kad mėsa kepdama dar ir rūkytųsi. 

Jei kepsite šį kepsnį orkaitėje, nustatykite 130C temperatūrą, mėsos ritinį dėkite ant grotelių, po jomis padėkite skardą, ir kepkite apie 4 valandas (kepimo laikas priklausys nuo mėsos svorio), patikrindami ar mėsa iškepė įsmeigdami termometrą. 

Kad ir kuriuo metodu keptumėte, ištraukę iškepusį kepsnį, palikite jį uždengę aliuminio folija bent jau 10 minučių, kad karštis pasiskirstytų, mėsa neprarastų sultingumo, susigertų ir susimaišytų skoniai. Tik tada nupjaukite virveles ir supjaustę plonais griežinėliais patiekite su mėgiamais priedais ir padažais. 

  1. Nida:

    Lina, tikrai mačiau Rimi, ten kur kepimo popierius, kepimo maišeliai, maistinė plėvelė…

  2. Nida:

    Aš nesu bandžiusi. Esu mačiusi, kaip suvyniotą plėvelėje maistą verda žemoje temperatūroje (sous vide), taip pat plėvelė naudojama verdant poached eggs, bet nieko daugiau, atirai pasakius, su plėvele kepti nedrįsčiau. Gal tada verčiau rankovėje?

  3. :

    O kaip su ta apvyniota maistine plėvele? Galima su ja kepti orkaiteje?? Nesudegs?

  4. Nida:

    Renata, kepant standartinėje temperatūroje (180C) kepimo laikas skaičiuojamas taip: 20 min + po 40 min kiekvienas kilogramas. Orkaitę reikia įkaitinti maždaug prieš 15 minučių iki įdedant mėsą kepti (ji turi tikrai normaliai įkaisti, ir truputį pabūti įkaitusi). Tada pirmos 20 min nesiskaičiuoja, o likęs laikas – po 40min kiekvienas kg. Bet visais atvejais reiktų matuoti temperatūrą viduje (turi būti apie 60C), arba bent jau išimti mėsą ant baltos lėkštės ir įbesti šakutę iki pat vidurio, tada palaukti ir pažiūrėti kokios spalvos sultys išbėgs iš mėsos (ant baltos lėkštės gerai matysis spalva). Taip pat reikia nepamiršti, kad rekomenduojama iškepus mėsą ir ją ištraukus, dar uždengti folija, ir palaikyti iki pusės jos kepimo laiko (aš tiek niekada nelaikau, nes atšaltų…). Bet kokias 10 minučių visada palaikau, kad baigtų kepti, skoniai is sultingumas pasiskirstytų.

  5. Renata:

    Nida, o kaip maždaug apskaičiuojamas kepimo laikas pagal svorį?

  6. Nida:

    Egle – taip, marinuoti svogūnai. Vyras pametėjo mintį, aš tik įgyvendinau:) Svogūnus reikėjo pamarinuoti greitai, laiko nebuvo laukti, tai padariau taip:
    nuplikiau juos verdančiu vandeniu (kad suminkštėtų ir prarastų erzinantį aitrumą), tada užpyliau obuolių actu, įbėriau druskos, cukraus ir pipirų (kad toks saldžiarūgštis skonis būtų), ir uždengusi sandariai indą pakračiau šiek tiek, kad marinatas greičiau pasiskirstytų į svogūnus. Pakako kokių 10 min., ir buvo tinkami valgyti. Taip pat išviriau kukurūzų burbuolių, iškepiau orkaitėje bulvių ir padariau morkų salotų.

  7. eglė:

    Ačiū labai, bandysiu vasario 16-ąją kepti :). Man dar įdomu – kas šalia, marinuoti svogūnai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.