Netikiu, kad neprisimenate laikų, kai visi vištas orkaitėje kepdavo užmovę ant butelio:)) Tuomet aš dar buvau studentė, ir mano ex-anyta niekuomet neišleisdavo mūsų į Kauną, į studentų bendrabutį, be orkaitėje ant butelio keptos vištos:) Tokia paskui galėdavo keletą dienų laisvai pagulėti šaldytuve, ir oi oi kap gerai sueidavo išalkus po paskaitų… 

Nuo tų studijų laikų stačiomis keptos vištos ir nebuvau valgiusi. Užtai šįkart nusprendžiau išbandyti šią seną technolgją, kuriai dabar net butelio nereikia, nes yra tam tikslui skirti specialūs priedai. Jei tik leidžia grilio dydis, ant tokio laikiklio užmovus galima ne tik vištą, bet ir visą kalakutą iškepti:)) Ypač jei kepsite Big Green Egg’e, kurio išgaubtas dangtis tikrai nesudarys problemų vištai maloniai šildytis žarijų kaitroje:) 

Vištą aš marinavau 2 dienas, įtrynusi ją mišiniu, padarytu iš jūros druskos, kmynų, smulkintų česnakų, saldžios paprikos ir šiek tiek čili, ir šlakelio balto vyno. Peiliu keliose vietose įbedžiau į vištos krūtinėles, šlauneles, kad marinatas geriau įsigertų. 

Kepdama į laikikio vidų įpyliau šiek tiek balto vyno, kad jis garuodamas suteiktų vištai dar daugiau skonio. Kepiau uždarytame Big Green Egg grilyje, kuris, beje, iš grilio pavirto į karštį laikančią krosnį, apie 180C temperatūroje, maždaug 1 val 45 minutes su konvEGGtoriumi, padėjusi laikiklį su višta tiesiai anto jo, laiks nuo laiko patepdama vištą nutekėjusiais riebalais ir išsiskyrusiomis sultimis. Po beveik valndos kepimo aplink išdėliojau keletą minučių apvirtas šviežias bulves, patepiau jas nutekėjusiais vištos riebalais ir pabarsčiau šviežiais rozmarinais. Pačioje pabaigoje, likus kepti apie 15 minučių, dar įdėjau riekelėmis supjaustytus pankolius. 

Višta gavosi ne tik minkšta, sultinga, su traškia odele, bet dar ir lengvai parūkyta. Patiekiau ją su keptomis daržovėmis ir morkų bei žirnelių troškiniu. 

Štai marinate pasivoliojusi kelias paras gražuolė iš ūkio, laukia savo eilės į karštą pirtelę:)
Kepkite vištą su konvEGGtoriumi, kad šis paskirstytų kaitrą. Antraip pernelyg apdegs. Kad neapsitaškyų, konvEGGtorių aš apsuku aliuminio folija.
Kadangi Big Green Egg grilio dangtis išgaubtas, stačiai kepamai vištai pakanka vietos. Tačiau dedu ją ant konvEGGtoriaus, ne ant grotelių
Kelis kartus kepimo metu patepu vištą išsiskyrusiomis sultimis
Likus kepti maždaug 45 minutėms aplkink sudedu labai trumpai apvirtas bulves ir jas pabarstau rozmarinais. Likus kepti 15 minučių – dar ir pankolius
Daržovės jau keliauja į serviravimo lėkštę….
…ir pati višta – ten pat. Su visu gardžiu dūmo kvapu ir apskrududusia odele
Karališka vakarienė! O tai, kas liko nesuvalgyta kuo puikiausiai buvo panaudota rytojaus salotoms su liesa kepta vištos krūtinėle

Vienas komentaras apie straipsnį "Stačiomis kepta višta grilyje"

  1. Pingback: Grilyje kepti kalafioro kepsniai – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *