Pageidaujate dar vieno tobulo sezoninio garnyro šventėms (arba net ir pagrindinio patiekalo tam, kas nevalgo mėsos)? Čiupkite gražuolį moliūgą ir kepkite štai šį gratiną!

Gratinas – tai prancūziškos virtuvės kepinys, kuris man toks skanus pats vienas, kad retai pasigendu ko nors papildomai:) Klasikinis gratinas kepamas iš bulvių, tačiau nuostabus jis ir iš cukinijų, kalafiorų, baklažanų ir kitokių daržovių. O štai šis, su moliūgais, ne tik lengvai paruošiamas, bet gali būti pagamintas iš anksto (nors ir prieš dvi dienas!) iki tos vietos, kur reikia jį pašauti finaliniam iškepimui ir apskrudimui. Tad tokie iš anksto paruošiami patiekalai tikrai labai patogūs, kai norisi kuo daugiau darbų nudirbti ne šventės dieną.

Šiam gratinui tiks bet kuri moliūgų rūšis, tačiau aš rekomenduoju rinktis tuos, kurie turi ypač minkštą odelę. Iškepusios jos nereikės nupjaustyti, ji tiesiog bus tinkama valgyti. Kepdami nepagailėkite rozmarinų ir čiobrelių – jie suteiks garnyrui labai žiemišką ir šventišką atspalvį.

Moliūgo gratinas – paprastai pagaminamas, bet labai šventiškas garnyras
patiekalai iš moliūgų – labai geidžiami žiemos sezono metu

Moliūgų gratinas

6 asm

  • 1,5kg sviestinio (ar kitokios rūšies) moliūgo, supjaustyto 1cm storio riekelėmis
  • 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas plunksnelėmis
  • 2 skiltelės česnako, supjaustytos plonais griežinėliais
  • 1 šaukštas šviežio rozmarino lapelių, smulkiai supjaustytų
  • 1 šaukštas šviežių čiobrelio lapelių
  • 125g fermentinio sūrio (rinkitės supjaustytą juostelėmis)
  • ½ stiklinės (125ml) grietinėlės
  • žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto
  • ½ stiklinės (35g) džiūvėsių
  • Patiekimui – šviežių čiobrelių šakelių

Įkaitinkite orkaitę iki 210C. Didelę kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi

Išdėliokite moliūgo juosteles paruoštoje skardoje ir apšlakstykite jas iš abiejų pusių aliejumi. Kepkite 20 minučių.

Ištraukite skardą, suberkite pjaustytus svogūnus ir česnakus, ir vėl pašovę kepkite dar 20 minučių, arba kol moliūgas bus visai minkštas. [Iki šios vietos galite šį patiekalą pasiruošti iš anksto]

Sudėliokite kepto moliūgo riekeles kartu su keptais svogūnais ir česnakais, pakaitomis su sūrio juostelėmis negiliame kepimo inde. Užpilkite grietinėle, sumaišyta su muskatu, viršų pabarstykite džiūvėsėliais. Pašaukite į orkaitę ir kepikite apie 30 minučių, arba kol sūris ištirps, gratinas apskrus.

Prieš patiekiant pabarstykite druska ir pipirais, papuoškite čiobrelio šakelėmis.

Komentarų apie "Moliūgų gratinas": 2

  1. Nida:

    Kristi, druska tai labai jau personalus dalykas ir sudėtinga jos kiekius nurodyti recepte. Viena vertus, vis mes skirtingai druską toleruojame, kita vertus, naudojame skirtingą druską (šaukštelis smulkios nelygu šaukšteliui druskos dribsnių ar šaukšteliui rupios druskos), o trečia – dar ir moliūgų saldumas skiriasi! Tad visada druską reiktų pasireguliuoti pagal intuiciją (arba paragaujant) ir prisitaikyti pagal savo poreikius.

  2. Kristi:

    Mums visiems (5 šeimos nariai) pritrūko druskos viduje.. O ant viršaus pabarsčius – nu jautėsi kaip pabarsčius… Darėm su sviestiniu moliūgu..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *