Iškart prisipažįstu, kad šį receptą nusibeždžioniavau:) Viskas buvo taip: kai važiuodami iš vieno Prancūzijos regiono į kitą pakeliuj sustojome papietauti kažkokiame nedideliame miestelyje, užsukome į pirmą pasitaikiusį restoranėlį, kuriame, kaip įprasta darbo dieną, buvo tiekiamas dienos pietų meniu. Tiesą pasakius, labai nė nesigiliniome ką užsisakome, iš mūsų ribotų prancūzų kalbos žinių tik supratome, kad patiekalas bus iš vištienos, ir mums tas labai labai tiko. 

Tačiau ne vištiena šiuo atveju nustebino (nors ir jos pateikimas, sutikite, paprastas, bet kitoks, nei kasdien ruošiame:) Darbo čia tikrai ne daugiau nei kepant krūtinėlę keptuvėje, bet tokią vištieną, net neabejoju, kur kas mieliau sukirs ir jūsų maistui išrankūs vaikai, nes nieko juk nėra fainiau, kaip mėsą valgyti nuo iešmelių, tiesa?:)). Mane labiau sužavėjo garnyras, su kuriuo šie vištienos iešmeliai buvo patiekti. Cukinijų gratinas – štai kas man tada taip labai patiko, ir ko receptą susiradau iškart parkeliavusi (tiksliau prisitaikiau perskaičiusi kelių kitų gratinų receptus). 

Tai nuostabus “vieno puodo” patiekalas šeimai. Darbo jame tik tiek, kiek užtruksite supjaustydami cukinijas griežinėliais. Tačiau jei turite namuose mandoliną, tai ir pjaustymui užtruksite akimirką. Kol gratinas keps, spėsite suverti iešmelius ir juos apkepinti keptuvėje. 

Cukinijų gratino kiekiai surašyti apytiksliai, jie priklausys ir nuo indo, kuriame kepsite, dydžio.

Cukinijų gratinas – lengvas garnyras arba atskiras vegetariškas patiekalas
sluoksniuokite plonai supjaustytas cukinijas, pabarstydami prieskoniais ir tarkuotu sūriu
Vieno puodo patiekalas – labai patogus pasirinkimas kai reikia pamaiatinti visą šeimą!

Cukinijų gratinas su vištos krūtinėlių iešmeliais

4 asm.

Gratinui:

  • 1 skiltelė česnako, sutraiškyta
  • 1/4 stiklinės (60ml) grietinėlės
  • 1/4 stiklinės (60ml) pieno
  • apie 1/2 kg jaunų cukinijų
  • 1/2 šaukšto šviežio čiobrelio lapelių 
  • Druskos, pipirų
  • Šviežiai tarkuoto muskato riešuto
  • 1 stiklinė (apie 100g) tarkuoto sūrio (kuo puikiausiai tiks tarkuotas Džiugas)
  • 1 šaukštas sviesto (plius dar šiek tiek patepti kepimo indui)

Vištienos krūtinėlių iešmeliams:

  • 1 vištos krūtinėlė (apie 400g)
  • 1 česnako skitelė, sutrinta
  • Druskos, pipirų
  • 1/2 šaukštelio rūkytos saldžios paprikos*
  • 1 šaukštas aliejaus plius dar šiek tiek kepti
  • 1/2 šaukšto šviežių čiobrelio lapelių (arba kitokių prieskoninių žolių, kokių turite)

Vištienos krūtinėles supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Sudėkite juos į į dubenį, sudėkite česnaką, druską, pipirus, papriką (ar kitus prieskonius), aliejų ir žalumynus, ir viską gerai išmaišykite (geriausia – rankomis, įmasažuojant prieskonius į mėsos gabalėlius). Atidėkite į šalį pasimarinuoti, kol ruošiate gratiną (taip sumarinuotą vištieną galite laikyti šaldytuve per naktį). 

Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Gilesnį karščiui atsparų indą (šonus ir kraštus) įtrinkite sutraiškytu česnaku ir patepkite šį indą sviestu. Atidėkite į šalį.

Nedideliame dubenėlyje sumaišykite pieną ir grietinėlę. 

Cukinijas supjaustykite labai smulkiomis riekelėmis (lengviausia tą bus padaryti su mandolina). Sudėkite taip supjaustytas cukinijas į paruoštą kepimo indą, kad kiekviena riekelė šiek tiek užliptų viena ant kitos. Kai padengsite visą kepimo indo dugną, pabarstykite trupučiu druskos, pipirų, čiobrelio lapelių ir trupučiu muskato. Pabarstykite trupučiu sūrio, pamėtykite vietomis mažus sviesto gabalėlius, ir sluoksniuokite kitą sluoksnį cukinijų, kartodami viską lygiai taip pat, kol indą užpildysite. Ant viršaus turėtų būti pabarstytas sūris. Supilkite į indą pieno ir grietinėlės mišinį ir pašaukite į orkaitę (dėl viso pikto galite apačioje padėti skardą ir ją iškloti kepimo popieriumi, jei kartais gratino skystis imtų bėgti per kraštus, kad paskui nereiktų šveisti orkaitės). 

Kepkite kol viršus gražiai apskrus, apie 40 min. 

Kol gratinas kepa, suverkite vištienos gabalėlius ant medinių iešmelių. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ir suguldykite iešmelius. Kepkite iš visų pusių, vis apversdami, kol vištiena iškeps pilnai. Jei norite, galite dar iešmelius uždėti ant kepančio gratino viršaus, likus apie 5-7 minutėms iki kepimo pabaigos, kad vištienos sultys susigertų į gratiną, o ir mėsa neatvėstų. 

*Rūkyta saldi paprika suteiks vištieni dūmo skonio, Tačiau jei neturite, pakeiskite ją paprasta saldžia paprika, arba curry prieskoniais, arba tokiais kokius mėgstate, arba kokius turite

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.