Šį receptą atradau neseniai, iš tos pačios Mindaugo parekomenduotos knygos “Cooking in Provence”. Na taip prilipo man ši knygelė, kad jau baigiu išbandyti visus čia pateiktus receptus:) Šis iškart užkabino mano akį, ir savaitgalį turėjau progos išbandyti. Esu tikra, kad kepsiu dar ne kartą, nes karamelizuoti svogūnai ir beveik džiovintos daržovės su paskrudusiais krašteliais – tai pasakiška skonių harmonija. Ir svarbiausia, kad šiam patiekalui pasigaminti nebūtinas grilis – pilnai pakanka orkaitės ir pačių paprasčiausių daržovių, kurias galima rasti Lietuvoje.

Be to, kad šis baklažanų gratin be galo skanus, tai jis dar ir nuostabiai puošia stalą savo gražiomis spalvomis ir formomis. Aš jį pateikiau su vyne marinuotu ir keptu avienos kumpiu, kuris jau tapo mano firminiu patiekalu:) Tačiau gratin puikiai tinka ir su žuvimi, ir net vienas pats. Beje, labai skanus ne tik šiltas, bet ir atvėsęs. Todėl galima pasigaminti iš anksto, o paskui pašildyti orkaitėje arba pateikti šaltą.

Baklažanų gratin (6 asmenims kaip užkandis)

1 kg svogūnų, supjaustytų mažais gabalėliais

50ml alyvuogių aliejaus + dar šiek tiek pašlakstymui

Druska, pipirai

Cukrus

4 švieži pomidorai (naudojau pailgus, ne tokius sultingus)

1 didelė cukinija

1 vidutinio dydžio baklažanas

Čiobreliai (švieži arba džiovinti)

Orkaitę įkaitinam iki 160C.

Supjaustytus svogūnus suberiam į didelę keptuvę, turinčią dangtį. Supilam alyvuogių aliejų, 100ml vandens ir įberiam po šaukštelį druskos ir cukraus. Uždengiam keptuvę ir troškinam svogūnus apie 10 minučių, nemaišant, kol jie gražiai sukrenta ir tampa minkštučiai. Nuimame dangtį, padidiname ugnį ir kepiname svogūnus maišant, kol visas skystis išgaruoja ir svogūnai sukepa, tampa karamelės spalvos (knygoje rašo apie 15min, bet aš užtrukau visas 30min…).

karamelizuotus svogūnus sudedame į kepimui skirtą indą ir juos vienodai paskirstome po visą indo dugną.

Supjaustome baklažanus, cukinijas ir pomidorus maždaug 1 cm pločio juostelėmis (mandolina šiame procese – tikras išsigelbėjimas!!). Tada dėliojame sluoksniais dažoves, kaip matosi šioje nuotraukoje:)

Pabarstome druska, pipirais, pašlakstome aliejumi. Uždengiame indą aliuminio folija ir kepame 45 minutes. Tada nuimame foliją ir kepame dar valandą. Gratin gausis beveik džiovintas, daržovės patamsės, bet taip ir turi būti:) Tiesiog tokiu būdu visi skoniai bus be galo koncentruoti.

Skanaus:)

  1. Nida:

    Kaip smagu girdėti, Daiva!!! Super super džiaugiuosi, kad patiko!:) (Baklažanai – antrosios lietuvių “bulvės” tik daug sveikesnės, juos visi taip mėgsta, gal tik kai kurie dar patys nežino:))

  2. Daiva:

    Labas vakaras Nida. Nesu iš tu žmoniu kuris rašytu komentarus internete (tai pirmas kart :)), bet ši kart nesusilaikiau. Ačiū Nida už paprasta, bet tobula receptą. Vakarienė gavosi puiki 4 žmonėms (net padažą suvalgėm su duona).

  3. Nida:

    Kristina, baklažanų lupti nereikia. O čiobrelius sudėjau sudėjus viską į skardą, prieš pradėdama kepti. Sėkmės!!

  4. Kristina:

    Labas vakaras, ryt bandysiu ši recepta gamint, norėjau paklaust baklažanų nereik nulupt? ir lyg nemačiau kuriuo metu recepte sudėjot čiobreli.. dėkoju

  5. Nida:

    Labai ačiū Viltorija! Niekuomet nesu ragavusi baklažano su sūriu – turėtų puikiai derėti. Pažadu išmėginti, juolab kad karščiai pamažu slūgsta, norėsis rimtesnių patiekalų nei salotos. Šis tavo aprašytasis skamba labai apetitiškai. Nuoširdžiai dėkoju!!

  6. Viktorija:

    Ačiū, Nida! Tiesiog DIEVIŠKAS patiekalas! Ir toks paprastas!
    Atsidėkodama, dalinuosi šios vasaros dar vienu baklažaniniu atradimu: baklažanus perpjauti išilgai pusiau, pabarstyti trintu, kapotu česnaku, žiupsneliu druskos, pipirais, užlašinti šiek tik alyvuogių aliejaus. Perpjautus baklažanus dėti ant griliaus, arba į orkaitę, odele žemyn. Po maždaug 15 min.
    kepimo, baklažanas pradės “košėti”- tai ženklas, kad baklžanas beveik iškepė. Pasiruošiam po dosnią reiekelę brie arba camambert sūrio ir dedam/smeigiam į baklažaną. Sūris skleisdamas dievišką aromatą tirpsta baklažane, o mes pasiskrudinam čebatą, ar kokią kitą duoną ir kai jau sūris ištirpsta, traukiam lauk. Aš kiekvienam valgytojui įdedu po “valtelę” baklažano, nors galima ir šaukštu padalinti, jei daugiau žmonių.
    Darkart ačiū už nuostabiai gražų, lengvą ir ypatingai skanų patiekalą.

  7. Nida:

    Mindaugai, man šis baklažanų gratin buvo top’as. Nerealus patiekalas, seniai tokį skanų buvau beragavusi. Darysiu dar ne kartą!!!

  8. Mindaugas:

    Nida, vis lenki mane, taip norėjau šį receptą įdėti, vis laukiau pavasario/vasaros tų šviežių gėrybių, bet matau, jog pas tave jis gavo labai gardžiau, man turbūt taip skaniai/estetiškai nepavyktų paruošti. Šaunuolė 😉

  9. Nida:

    Ačiū, Lina, už gražius žodžius! Dar keletas gaminių iš šios knygos greitai pasirodys bloge:)

  10. Lina:

    Esu gerbeja baklazanu ir artimuju rytu virtuves. Ir knyga “cooking in provance” turiu ir vis vien labai mane dziugina kiekvienas receptas is tavojo blogo,Nida!

  11. Segebute:

    Aš irgi esu baklažanų gerbėja. Būtinai išbandysiu šį receptą, nes labai suintrigavo toks mažas riebalų kiekis ir toks gražus rezultatas. Be to, neturiu “Cooking in Provence” knygos, tad šis ir panašūs įrašai pas mumi yra labai vertinami. Ačiū!

  12. Nida:

    Ačiū, Odeta:) Užbombardavau čia aš iš tiesų tais baklažanais visus:) Bet tikriems šių daržovių fanams tų receptų niekuomet ne per daug. Kaip suprantu, tave reiktų priskirti prie pastarųjų:) O kepiau šį būtent patiekalą 160C temperatūroje (parašyta recepte po visų produktų išvardijimo). Sėkmės gaminant ir rašant savo gražų blog’ą!

  13. Odeta:

    Nuostabiai atrodo:) Na ir prilepini Tu mane baklažaniniais receptukais. Taip pasiilgau to tikro baklažano kvapo:) O kokioje temperatūroje kepi?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.