Esu ne kartą rašiusi apie savo trejus metus (plius dar vienerius neseniai) pragyventus Lenkijoje. Būtent Lenkijoje, beje, pirmą kartą ir ruošiau Kūčių vakarienę savarankiškai, būdama vos 23-jų… Tai buvo laikai, kai mobilių telefonų nebuvo, internetas dar nebuvo atrastas, todėl visa komunikacija su artimaisiais būdavo reti (ir brangūs!!) telefoniniai pokalbiai. O tų pokalbių ruošiantis Kūčioms reikėjo nemažai, nes jokio supratimo neturėjau, kaip paruošiami tradiciniai lietuviški kūčių valgiai – silkė su keptomis daržovėmis ar marinuotais svogūnais. Skambinau, pamenu, savo tetai, o ji man pasakojo, kaip kepti morkas:) Nepatikėjau, kad tai taip paprasta:) Drebančiomis rankomis ėmiausi tąkart darbo, ir, mano didžiai nuostabai, viskas puikiai pavyko!:)

Tačiau tai buvo metas, kai išmokau ir daug lenkiškos virtuvės patiekalų, o jie kažkaip lengvai prigijo mūsų šeimoje. Ypač tie šventiniai, kuriuos ruošiame vos keletą kartų metuose – jie man primena tą etapą, kai gyvenau toli nuo namų. Vienas tokių patiekalų – tai keptas karpis. Nesu didelė karpio mėgėja, jis man pernelyg riebus ir skonis šiek tiek atsiduoda dumblu;) Tačiau šis būdas, kuomet karpis kepamas po medaus ir garstyčių antklode, tikrai žuvies skonį padaro nepriekaištingai subalansuotą. Toks karpis tikrai patiks net tiems, kas jo nemėgsta. Todėl jei planuojate pagrindinį karštą patiekalą Kūčioms, tikrai šis receptas gali tapti vakaro “vinimi”. Labai kviečiu išbandyti!

Keptas karpis medaus ir garstyčių padaže patiks net tiems, kurie nemėgsta karpio
Keptas karpis saldžiame medaus padaže gali būti puikus Kūčių vakarienės pagrindinis patiekalas

Keptas karpis medaus padaže Kūčių vakarienei

4 asm. 

  • Apie 850 g karpio filė (su oda, be žvynų)
  • 1 svogūnas, supjaustytas plonais griežinėliais
  • 1 skitelė česnako, supjaustyta labai plonomis juostelėmis
  • Druskos ir pipirų
  • Miltų pavoliojimui
  • Aliejaus kepimui
  • 2 šaukštai medaus + 2 šaukštai garstyčių + 1 šaukštelis aliejaus

Likus dienai iki patiekimo, nuplaukite ir gerai nusausinkite karpio filė. Supjaustykite porcijos dydžio gabalėliais, tada pabarstykite druska ir pipirais. Kiekvieną karpio gabalėlį iš abiejų pusių išvoliokite miltuose. Taip paruoštus karpio gabalėlius dėkite į sandariai užsidarantį indą, tarpuose tarp žuvies gabalėlių klodami svogūno žiedus, ir švelniai paspaudžiant, kad kuo daugiau svogūno skonio susigertų į karpį. Uždenkite indą ir laikykite šaldytuve parą laiko (daugiausia – dvi paras).

Prieš patiekiant išimkite karpiogabalėlius iš indo, kuriame marinavote, svogūnus išmeskite, o karpį apkepinkite iš abiejų pusių įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus. Orkaitę įkaitinkite iki 160C. Apkepintus žuvies gabalėlius sudėkite į kepimui orkaitėje skirtą indą, ir pabarstykite česnako juostelėmis. Iš medaus, garstyčių ir aliejaus sumaišykite padažą, ir juo apliekite karpio gabalėlius. Kepkite apie 15 minučių, kol padažas sušils, ims švelniai burbuliuoti. Patiekite iškart.

Šis receptas buvo ruoštas Kalėdiniam žurnalo “Beatos virtuvė” numeriui.

Komentarų apie "Keptas karpis medaus padaže Kūčių vakarienei": 6

  1. Nida:

    Dižono garstyčios tobulai tinka viskam, tikrai drąsiai dėkite dižoną, jei tik abejojate.

  2. Anonimas:

    Gal galit pasakyt kokias garstyčias naudojat, ar tiktų Dižono garstyčios?

  3. Nida:

    Vilma, mes per Kūčias salotų nedarom… Tačiau šiaip teoriškai tiktų bet kokios – žalių lapų, ridikų, agurkų… Skonio reikalas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.