Ar ne pats laikas pradėti skaičiuoti Kūčių stalo patiekalus ir pasirūpinti, kad tikrai būtų visi 12? Net neabejoju, kad jūsų šventinis stalas luš nuo silkių ir kitų tradicinių užkandžių, tačiau jei norite meniu praturtinti dar vienu patiekalu, labai rekomenduoju būtent šį. Visų pirma dėl to, kad šį patiekalą galima (ir net patartina!) pasiruošti gerokai iš anksto, o pastovėjęs kelias dienas šaltai, taps tik dar skanesnis. Todėl tiks ne tik Kūčioms, bet ir Kalėdų stalo užkandžiui. 

Šį patiekalą išmokau gaminti Lenkijoje. Tenykščiai privaloma tvarka jį ruošia ne tik žiemos šventėms, bet ir nesant jokiai progai. Nežinia kodėl, bet vadina jį “žuvimi graiškiškai”:) Visuomet man buvo didelis klaustukas, ką turi menkė bei keptos šakninės daržovės su saulėtąja Graikija:) 

Žuvis šiam patiekalui tiks tiek šviežia, tiek šaldyta. Tik prieš žuvį kepant, labai gerai nusausinkite ją popieriniu rankšluosčiu, tik tada barstykite druska, pipirais ir apvolioję miltuose, iškepkite. 

Kepta žuvis su keptomis šakninėmis daržovėmis

Žuvis po kepintomis daržovėmis (žuvis graikiškai)

  • 800 g jūrinės žuvies filė (šviežios arba šaldytos)
  • Miltų žuvies apvoliojimui
  • 1/2 kg morkų
  • 150 g petražolės šaknies
  • 100 g saliero šaknies
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 nedidelis poras (tik balta jo dalis)
  • 3 stiklinės verdančio vandens
  • prieskoniai: 1 šaukštelis druskos, 3 kvapiųjų pipirų žirneliai, 1 lauro lapas, po 1/2 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų, saldžios paprikos, džiovintų bazilikų, raudonėlio
  • 100 g pomidorų koncentrato
  • Aliejaus kepimui
  • Šviežių petražolių patiekimui

Žuvies filė supjaustykite nedideliais gabalėliais (jei žuvis šaldyta, ją atitirpinkite ir labai gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu). Pabarstykite druska ir pipirais ir atidėkite kelioms minutėms į šalį.

Morkas, petražolės ir saliero šaknis sutarkuokite kuo stambiau, sudėkite į didelį puodą, įberkite druskos, užpilkite 3 stiklinėmis vandens ir virkite apie 15-20 minučių dalinai uždengtame puode, kol daržovės suminkštės. Prieš baigiant virti į puodą įmeskite kvapiuosius pipirus ir lauro lapus.

Kol daržovės verda, keptuvėje įkaitinkite šlaką aliejaus. Nusausinkite dar kartą žuvies gabalėlius (apibarsčius druska išsiskirs drėgmės), apvoliokite miltais ir apkeplkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus. Sudėkite į gilesnį indą (gali būti tas, kuriame patiekalą patieksite).

Nupilkite apie ½ stiklinės skysčio, kuriame virė daržovės, ir tą skystį sumaišykite su pomidorų koncentratu.

Keptuvėje apkepinkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir porus, tada juos sumaišykite su virtomis daržovėmis bei supilkite pomidorų koncentrato mišinį. Viską gerai išmaišykite, pagardinkite druska, pipirais, paprika, džiovintais bazilikais ir raudonėliais. Šį mišinį, kol jis dar karštąs, sudėkite ant iškeptos žuvies. Palaukite kol atvės, tada indą uždenkite ir laikykite šaldytuve. Per kelias dienas labiau susimaišys skoniai, bei sutirštės daržovių skystis. Prieš patiekiant pabarstykite šviežiomis petražolėmis.

Filmuotą šio patiekalo gaminimo eigą galite pamatyti čia

Šis receptas buvo ruoštas žurnalui “Beatos Virtuvė”.

Komentarų apie "Kūčioms – žuvis po kepintomis daržovėmis": 8

  1. Kristine:

    Sveiki, Nida,
    Ar siam patiekalui butu geriau ir skaniau darzoves tarkuoti burokine tarka ar pjaustyti siaudeliais su peiliu? Dekui Jums.

  2. Nida:

    Ana, jei klausiate apie Kūčias, tai dažniausiai scenarijus būna toks: pradžiai, kai susėdame. valgome skaidrius barščius su auselėmis su grybais, o tada jau ant stalo keliauja visos silkės, žuvys ir visi šalti patiekalai (daugiau karštų pas mus per Kūčias nebūna). Tai tokia labiau šaltų užkandžių vakarienė. Nebent mano mama padaro pyragėlių su grybais (arba kopūstais tokiems kaip aš, kurie grybų nevalgo:)), tai tuos pyragėlius (jie mieliniai, kepami keptuvėje) valgom šiltus.

  3. Ana:

    Sveiki, Nida 🙂 Norėjau paklausti, ar jūs šeimoje gaminate vieną didelį karštą patiekalą ir plius užkandžiai (silkės, salotos ir kt. tradinciniai patiekalai) ar tiesiog ant stalo patiekiate daug užkandžių be vieno sotaus karšto patiekalo?

  4. Nida:

    Agne – pomidorų koncentratas ir pomidorų pasta yra tas pats. Tuo tarpu pasata jau yra visai kas kitka – passata panašiau į tirštas pomidorų sultis.

  5. Nida:

    Inga, į sveikatą:) Skanių ir gražių švenčių jums taip pat. O šventinių receptų dar bus ne vienas:) Tad sekite blog’ą.

  6. inga:

    Ačiū, Nida, pačiu laiku receptukas! Tikrai bandysiu ir kaip patogu, kad galima iš anksto pasiruošt. Gražių Jums švenčių!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.