Sveikinu – prasidėjo didysis cukinijų sezonas!! Aš kiekvienais metais jo baisiausiai laukiu, nes daugiau patiekalų iš vieno dominuojančio ingrediento galima pagaminti nebent tik iš bulvių:)

Cukinijos, aišku, skaniausios tos pačios jauniausios, su ypač minkšta odele, kai jos sultingos ir standžios, o visas vidus su sėklomis dar neiškorijęs, neišsausėjęs. Žinoma, jaunose cukinijose ir nemažai skysčio, tad neretai reikia tą skystį nuspausti, nusausinti, kad patiekalas neištežtų. Ypač kepant blynus – tarkuotos cukinijos ima vandeniuoti labai greit, praktiškai kol iškepa pirma blynų porcija, antram kepimui tešla jau būna gerokai vandeningesnė.

Kitas dalykas, kad kepant blynus, nori nenori tenka vis pilt į keptuvę aliejaus (o paskui tą aliejų, aišku, maloniai suvalgyti:)), o ir namai šiek tiek „pakvimpa” labiau nei norėtųsi. Tad aš jums siūlau išsivaduoti nuo stovėjimo prie keptuvės, ir išsikepti didžiulį vieną cukinijų blyną per visą orkaitės skardą, kad paskui beliktų supjaustyti kvadratais ir mėgautis karštu su jogurtu, o gal kitą dieną įsidėti užkandžiui į pietų dėžutę.

P.S. Ne, tai ne cukinijų apkepas, ir todėl jis toks ponytis, tarsi keptuvėje kepti blynai:) Galite, žinoma, supilti daug tešlos į mažesnę skardelę ir išsikepti storą cukinijų apkepą, dar ir pagardintą šiokiais tokiais papildomais ingredientais!:)

P.P.S. Kitąkart išmandysiu saldžią taip kepto cukinijų blyno versiją, ir patieksiu ją su jogurtu bei rudojo cukraus grūdeliais.

Plonas tešlos sluoksnis per visą kepimo skardą pavirs dideliu cukinijų blynu:)
Patiekti galite su grietine arba jogurtu
Šis didelis cukinijų blynas iškeptas beveik nendaudojant riebalų

Didelis cukinijų blynas keptas orkaitėje

  • 1-2 cukinijos (apie 1-1,2kg svorio)
  • 1-2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 4 kiaušiniai
  • 4 skitelės česnako
  • 4-6 šaukštai džiūvėsių (arba viso grūdo speltų miltų)
  • Saujelė tarkuoto kieto fermentinio sūrio
  • Saujelė susmulkintų krapų, petražolių, svogūno laiškų
  • 1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, grūstų juodųjų pipirų, tarkuoto muskato riešuto

Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Didelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

Cukinijas ir svogūnus sutarkuokite burokine (stambesne) tarka, ir palikite kelias minutes kiauraindyje, kad nuvarvėtų kuo daugiau skysčio. Ką čia slėpti, geriausia tarka yra geras virtuvinis kombainas🙂 Nuspauskite rankomis kuo daugiau skysčio, kad cukinijos liktų kuo sausesnės.

Dideliame dubenyje lengvai išplakite kiaušinius, per presą įspauskite česnakus, suberkite nusausintas cukinijas, džiūvėsius (arba miltus – dėkite šiek tiek daugiau, jei matote, kad tešla labai skysta), tarkuotą sūrį, žalumynus, pagardinkite druska ir pipirais it trupučiu muskato riešuto. Suverskite šią masę į skardą, paskleiskite plonu sluoksniu, išlyginkite paviršių ir pašlakstykite aliejumi. Kepkite apie 30 minučių.

Išėmę iš orkaitės šiek tiek atvėsinkite. Tada, jei norite, kad cukinijų blynas lengvai išsiimtų iš skardos, galite apversti visą blyną ant darbastalio aukštyn kojomis, ir atsargiai nuplėšti kepimo popierių nuo viso apatinio pagrindo. Tada supjaustykite kvadratais ir patiekite su grietine arba jogurtu.

Recepto idėja – iš Kwestia smaku.

Vienas komentaras apie straipsnį "Didelis cukinijų blynas keptas orkaitėje"

  1. Nida:

    Tikrai taip, Ilma, čia pilnai tiks ir grikių, ir avižų miltai. Aš grikių tai be proto mėgstu, tik mano šeimynai to skonio būna per daug:) Tai laviruoju su spelta dažniausiai:)

  2. Ilma:

    Butinai isbandysiu orkaitej, pabandykit spelta miltus pakeisti pilno grudo grikiu miltais. As visada cukiniju blynelius kepu su grikiu miltais.

  3. Nida:

    Kristine – laisvai! Tiks ir varškė, ir feta, ir šoninės gabalėliai… Čia kiekvienam pagal pomėgius:)

  4. Kristine:

    Sveiki,

    dėkui, puiki mintis. Manau kaip tik dar varškės įmaišysiu sotumui 🙂 Gal visai tiks.

  5. Jurga:

    Kaip tik užvakar, kepdama cukinijų blynus, priėjau tokios pačios išvados – kam stovėt prie tos keptuvės, jeigu galima kept orkaitėj ir turėti laisvą pusvalandį 😀 Tikrai išbandysiu, ačiū už receptą 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *