Vištienos sultinys – tai patiekalas, kuris gali pakeisti kiaulių gripo vakciną ir tapti puikiu vaistu kovojant su šia liga. Nuo seno vištienos sultinys buvo žinomas kaip „žydiškas penicilinas“ arba „natūralus antibiotikas“. Jei į Google paieškos sistemą anglų kalba įvesite žodžius „kiaulių gripas“ ir „vištienos sultinys“, pamatysite ką pasaulis mąsto apie šiuos du dalykus. Ekrane pasirodę 100 000 citatų neleis suabejoti, kad tarp jų yra ryšys. Tai daugumoje pasveikusių pacientų patarimai kaip vištienos sultinio pagalba greičiau išsigydyti nuo užklupusio kiaulių gripo. Jūs sužinosite, kad vištienos sultinys stiprina imuninę sistemą, kovoja su virusais ir gelbsti nuo įvairiausių negalavimų.

Štai „medicininio vištienos sultinio“ receptas. Jei norite pasigaminti tikrą „vaistą“, teks tiksliai laikytis instrukcijų, neimprovizuoti ir nieko papildomai nepridėti. Žinoma, teks paplušėti, tad apsišarvuokite kantrybe.

Viščiukas sultiniui turi būti šviežias. Manevrams čia nėra vietos – šaldyta mėsa kokybiškam sultiniui netiks. Teks kruopščiai nupjaustyti odos perviršį ir visus riebalus – jie nieko gero skoniui ir kokybei neduos. Vanduo – pats svarbiausias sriubos ingredientas po paties viščiuko – turi būti itin švarus ir tyras. Geriausia naudoti mineralinį vandenį. Sultinį virti reikės labai lėtai, neleidžiant jam kunkuliuoti, o silpnai troškintis.

2 švieži viščiukai (3 kg), sukapoti į 4 ar 8 dalis, išvalyti, nupjaustytas odos ir riebalų perteklius

½ kg viščiukų sparnelių, išvalytų kaip aprašyta aukščiau

5 litrai mineralinio vandens

½ kg morkų, nuluptų ir supjaustytų į 4 dalis

2 vidutiniai svogūnai, nuplauti (kartu su lukštu), perpjauti perpus

4 stiebeliai salierų (kartu su lapais), perpjauti perpus

10 šakelių šviežių petražolių

4 skiltelės česnako

1 petražolės šaknis, nulupta

2 porai, perpjauti į 4 dalis

1 galvutė salotų (ledinių arba romėniškų), padalinta į lapelius ir užplikinta (1 min) verdančiu vandeniu

2 lauro lapeliai

1 šaukštelis juodųjų pipirų žirnelių

Rupios druskos

Šviežių susmulkintų krapų pateikimui

Sudėkite mėsą į didelį ir sunkų puodą. Suberkite šaukštelį druskos, pipirus, įpilkite vandens, kol mėsa bus apsemta. Nebūtina sunaudoti visų 5 litrų vandens, tačiau svarbu, kad viščiukas būtų pilnai apsemtas. Uždėkite puodą ant vidutinės ugnies ir pamažu užvirkite. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir kiaurasamčiu nugriebkite susidariusias putas ir riebalus. Sriuba turi likti skaidri, tad putų graibymo procesas užims maždaug pusvalandį.

Kai sultinys bus skaidrus, sudėkite likusius ingredientus, išskyrus salotas ir krapus. Padidinkite ugnį ir pamažu vėl užvirinkite sultinį. Tada vėl sumažinkite ugnį iki minimumo. Kai sriuba pradės tolygiai, bet silpnai burbuliuoti, paviršių užklokite salotų lapais: taip apsaugosite sriubą nuo išgaravimo ir pervirimo. Puodą uždenkite, palikdami mažą tarpelį. Virinkite apie keturias valandas.

Kiaurasamčiu išgriebkite daržoves ir vištieną. Nusunkite per smulkų tinklelį (koštuvą). Daržoves išmeskite, mėsą nukaulinkite, supjaustykite gabaliukais, padėkite atskirai.

Atšaldytą sriubą uždenkite lipnia plėvele ir padėkite šaltai parai. Kitą dieną nugriebkite į paviršių išplaukusius riebalus ir liekanas.

Prieš patiekdami, pašildykite sultinį, jo neužverdant, įberkite pagal skonį druskos, pabarstykite smulkintais krapais. Į kiekvieną lėkštę įdėkite kelis šaukštus vištienos gabaliukų, užpilkite karšto sultinio, pabarstykite krapais (arba petražolėmis, salierais).

Galima sultinį pateikti gryną, arba su virtiniais, naminiais makaronais arba ryžiais.

Žydiški virtiniai vištienos sultiniui

Tešlai:

2 puodeliai miltų

1 šaukštelis druskos

2 kiaušinių tryniai

1 šaukštas alyvuogių aliejaus

Įdarui:

2 viščiukų kepenėlės (jos liko kai virėte sultinį)

Sauja (apie 200g) virto viščiuko, supjaustyto

1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas

3 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 kaiušinis, suplaktas

Druska, pipirai

Ruošdami įdarą, didelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir apkepinkite svogūnus, kol jie taps skaidrūs. Sudėkite kepenėles ir kepinkite, kol paruduos. Išimkite kepenėles ir sudėkite virtą vištieną, pakepinkite vieną dvi minutes. Nuimkite nuo ugnies. Į masę smulkiai įpjaustykite kepenėles ir grai išmaišykite. Pabarstykite druska, pipirais, išmaišykite. Kai masė atvės, įmaišykite plaktą kiaušinį.

Paruoškite tešlą: užvirinkite 1 puodelį vandens su druska. Nuimkite nuo ugnies, įdėkite iškart 1 puodelį miltų. Energingai išmaišykite ir išverskite tešlą (kuri atrodo lyg gumulas) ant darbastalio. Suberkite dar vieną puodelį miltų ir pradėkite minkyti. Eigoje pridėkite trynius ir alyvuogių aliejų. Pabaigoje turėtų gautis minkšta, elastinga tešla.

Iškočiokite tešlą, stiklinės pagalba supjaustykite į apskritimus, į kiekvieno apskritimo vidurį įdėkite po šaukštelį įdaro ir užspauskite kraštus. Gausite pusmėnulio formos virtinius. Virkite juos pasūdytu vandeniu atskiestame vištienos sultinyje: dėkite į užvirusį skystį, iškilus į paviršių pavirinkite dar minutę.

Naminiai kepti makaronai vištienos sultiniui

4 kiaušiniai

½ puodelio vandens

1 šaukštas miltų

Druskos ir pipirų

Suplakite visus ingredientus kol gausite vientisą tešlą. Įkaitinkite vidutinio didumo keptuvę, kol ji bus šilta, bet ne karšta. Ištepkite trupučiu alyvuogių aliejaus. Įpilkite trečdalį arba pusę samtelio tešlos ir paskirstykite tolygiai po visą keptuvę. Kepkite apie minutę, kol blynelis sukietės, tada apverskite kita puse ir pakepinkite dar 20 sekundžių. Išverskite blynelį į lėkštę. Taip sukepkite visą tešlą.

Prieš pateikdami, susukite blynelius į vamzdelį ir supjaustykite centimetro dydžio juostelėmis. Gautus makaronus sudėkite į lėkštes, užpilkite karštu sultiniu.

  1. Nida:

    Rasa, jei žydai (Izraelyje) turėtų savo užaugintų vištų, tikriausiai to nedarytų. Izraelyje nėra tokio dalyko kaip savo kaimas, savo vištos, ūkininkai auginantys laisvai perinčias vištas. Todėl kai nusiperki vištą iš prekybcentrio, verčiau jau tikrai nupilti net ne du, o ir visus tris pirmus vandenis… 🙂

  2. Rasa:

    Zydai visada nupila pirma uzvirinta vandeni, nuo vistos, net kartais ir 2 kartus.

  3. Pingback: Paella – Nidos receptai

  4. Evelina:

    Sveiki, kiek laiko gali stoveti sultinys saldytuve?
    Taip pat ka manote apie sultinio uzsaldyma?

  5. Pingback: Trinta sriuba su lapiniais kopūstais – kale – Nidos receptai

  6. Pingback: tiršta, maistinga, šildanti sriuba

  7. Nida:

    Labai ačiū už pastabą – tikrai turi būti MAISTINE, o ne lipnia. Mano klaida:) Ir labai ačiū, kad pranešate apie netikslumus ir klaidas (tikrai nepykstu:)))) – tai pats geriausias būdas pasitaisyti ir tobulėti!

  8. Jusu gerbeja:

    Atsiprasau, pirma karta rasiau komentara, ne viskas publikavosi..
    Citavau ‘Atšaldytą sriubą uždenkite l i p n i a plėvele ir padėkite šaltai parai’

  9. Jusu gerbeja:

    Tikriausiai turejo buti ‘maistine’ :)))
    Nepykit, as nepiktai:)

    P.s. Pats idomiausias blogas – Jūsų:)

  10. Nida:

    Sigita, turiu prisipažinti, kad aš visuomet naudoju paprastą vandenį, iš krano. Šį įrašą parašiau perskaičiusi laikraštyje pateikto sultinio receptą, kuris, kaip teigiama, turi net gydomųjų savybių. Galbūt tokiam “medicininiam” sultiniui verta pamėginti panaudoti mineralinį?…

  11. Sigita:

    Noriu pasiteirauti dėl mineralinio vandens – gal sultiniui tiktų ir paprastas vanduo, kokia Jūsų nuomonė?

  12. Nida:

    Neseniai pati įsitikinau stebuklingu vištienos sultinio veiksmingumu. Darius sunegalavo su skrandžiu, kasdien vis prasčiau ir prasčiau buvo. Po vienos dienos, kai valgė tik sultinį, pagamintą pagal šį receptą, viskas atsistatė labai greitai – per vieną parą.

  13. Diana:

    Tas tiesa. Tikrai pvz JAV jie viska gydo vistienos sultiniu! Turiu pasakyti, kad tai veikia! Puikus receptas..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.