Keliaudama visada labiausiai pasiilgstu….. sriubos! Dar neteko man būti kitoje šalyje, kur sriubos valgoma tiek, kiek Lietuvoje. Na, nebent Lenkijoje, kur jos valgoma dar daugiau nei pas mus! (Dėl to man ta Lenkijos virtuvė ir patinka:)). Todėl nenuostabu, kad pirmas dalykas, ką puoliau grįžusi gatavoti, tai buvo puodas sriubos!:) 

Kaip ir visada, pirmiausia aš išsiverdu gerą vištienos sultinį. Šiam reikalui mano šaldiklyje visuomet yra porcijomis padalinti „sultinio rinkinukai”: kaskart nusipirkusi iš ūkininkų vištą, nupjaustau jos sparnelius, kakliuką, stuburkaulį ir juos supakavusi į permatomą maišelį užrašau datą dedu į šaldiklį. Jei tik galiu, sriubą verdu iš šviežios mėsos, bet ne visada taip gaunasi, tad labai gerai šaldiklyje turėti paruoštukų:) 

Sultinį verdu pagal žydišką receptą (tik ne visada uždengiu salotų lapais). Tada jį atšaldau, nugraibau riebalus, o iš sultinio dar kelias dienas iš eilės verdu pačias įvairiausias sriubas, jų bazei naudodama naminį sultinį. Dažnai sultinio prireikia ir kitiems patiekalams, tad man patinka, kai jo yra po ranka!

Na o šįkart pietums išviriau tirštos ir maistingos sriubos su kale – lapiniais kopūstais. Pastebiu, kad žmonės vis dar nežino ką su tais lapiniais kopūstais daryti, tai štai ši sriuba – vienas iš būdų juos panaudoti virtuvėje. Ilgai lapų virti nereikėtų, antraip jie praras skaisčią spalvą. Pakaks vos 2-3 minučių, kad šiek tiek suminkštėtų, o paskui, plakant smulkintuvu, visiškai susismulkintų. 

Trinta sriuba su lapiniais kopūstais
Trinta sriuba su lapiniais kopūstais
Trinta sriuba su lapiniais kopūstais
Porcijos 4
Tiršta, maistinga, šildanti sriuba.
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1.5 litro vištienos sultinio
  2. 2-3 bulvės, supjaustytos stambiai
  3. 4-5 lapai lapinių kopūstų
  4. Sauja mėgiamų žalumynų (petražolių, krapų)
Instrukcijos
  1. Užvirkite vištienos sultinį ir sudėkite pjaustytas bulves. Virkite kol jos visiškai suminkštės.
  2. Lapinius kopūstus nuplaukite, nuskabykite nuo koto (kotus išmeskite), lapus susmulkinkite peiliu.
  3. Suberkite susmulkintus lapinius kopūstus į puodą, pavirkite 2-3 minutes ir išjunkite ugnį. Suberkite sukapotus žalumynus. Sutrinkite sriubą blenderiu iki norimos konsistncijos. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.
  4. Jei pageidaujate, prieš patiekdami pagardinkite grietinėle.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Trinta sriuba su lapiniais kopūstais – kale": 5

  1. vilte:

    ‘Lapinius kopūstus nuplaukite, nuskabykite nuo koto (kotus išmeskite), palus susmulkinkite peiliu.’
    lapus? ar palus 🙂 ar cia dzukiskas koks senas zodis?

  2. Dangira:

    Taip, juos aš irgi iš darželių atsimenu, o čia Kanuose ir pagrindinėje pajūrio gatvėje, Croisette, jie ir dabar tarp gėlių auga. Tai popliariausia šio kopūsto nauda šioje šalyje 🙂

  3. Nida:

    Dangira, lapiniai kopūstai į madą atėjo ir Lietuvoje. Pagaliau:) Anksčiau, pasirodo, mes juos darželiuose tarsi gėles augindavome:) Pati pamenu tokius gražius lapingus augalus:) O dabar laisvai nusipirkti galima. Tik ne visi dar žino ką su jais daryti. Ketinu dar keletą naujų receptų patalpinti, nes kaip tik dabar lapinių kopūstų sezonas. O dėl sultinio tai pritariu – geriausia vienu kartu katilą išsivirti, ir užsišaldyti, arba per kokią savaitę suvartoti skirtingoms sriuboms. Manęs kaip tik porcija sultinio rytdienai laukia šaldytuve:)

  4. Dangira:

    Visiškai sutinku, kad sriuba yra gardžiausia su tikru vištienos sultiniu, o aš stengiuosi jo išsivirti daugiau, visą didžiulį katilą, ir tada užsišaldau kubeliais, man taip labai patogu. O kas liečia lapinius kopūstus, man įdomu ar Lietuvoje jie lengvai prienami? Kaip žinia Amerikoje ši daržovė jau kuris laikas yra tikra sveikuolių žvaigždė, vienas draugas iš Airijos ją išvadino vargšų kopūstu ir, sako, jie ten dažniau juo galivijus šeria nei patys valgo, o čia Prancūzijoje jie jos irgi beveik nenaudoja ir nežino kaip naudoti. Nusipirkti jos kartais galiu, bet jau porą metų pati savo darže auginu. O Jūs juos auginate ar visgi galima jų gauti nuspirkti?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *