Na jūs man pasakykit – pasiseka gi žmonėms gimti vasarą!… Oras už lango – nuostabus, gėlės aplink žydi, paukščiai čiulba, produktai patys šviežiausi, nuotaika visų – pakiliausia, baliavok nors ir kasdien! Net jei ir gimti nepasisekė vasarą, tai švenčių tikrai galima susigalvoti:) Nes praleisti progą atšvęsti su draugais ir artimaisiais būtų beviltiškas apsileidimas. 

Vasariškoms progoms (kurių jūs turite, arba turėsite, arba susikursite patys:)) tikrai prireiks patikimų desertų. Patikimais vadinu tokius, kuriuos nesunku pasigaminti, kurie gražūs, skanūs ir aromatingi, nesunkūs (kalorijų prasme), gali ištverti kurį laiką ne šaldytuve, kuriuos galima pasigaminti iš anksto, ir kuriuos, reikalui esant, saugu transportuoti. 

Šį tortą kepiau savo Mamai:) Turime tokią tradiciją, kad kiekvienais metais vežu jai tortą gimtadienio proga, o ji pasikviečia daug draugių ir tą tortą suvalgo:) Tortas sėkmingai keliavo iš Vilniaus į Druskininkus. Jį papuošiau obelų žiedais, avietėmis ir šaltyje džiovintomis bruknėmis, bet vasarą dekoracijos tikrai nėra problema: tiks bet kokie žiedai iš pievos ar darželio:) Putėsiams, beje, galite naudoti bet kokias mėgstamas šviežias (arba šaldytas) uogas – braškes, mėlynes, serbentus. O jei tortą ne šaldytuve teks laikyti ilgėliau (arba oro tempertūra aukštesnė), patarčiau į putėsių masę įdėti šiek tiek daugiau želatinos! 

Varškės tortas – vienas iš “saugesnių” desertų, nes jį mėgsta beveik visi 🙂
Putėsiams tiks bet kokios sezoninės uogos

Varškės tortas su aviečių putėsiais

Pagrindui:

  • 160 g avižinių sausainių
  • 30 g sviesto, ištirpinto

Varškės sluoksniui:

  • 500 g varškės, sumaltos 3 kartus (naudojau President)
  • 250 ml  36% grietinėlės
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 3/4 stiklinės smulkaus curkaus
  • 1 šaukštelis vanilės pastos (arba 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto)
  • 3 šaukštai miltų

Aviečių putėsių sluoksniui:

  • 300 ml  36% grietinėlės, labai gerai atšaldytos
  • 500 g aviečių (šviežių arba šaldytų)
  • 1 šaukštas citrinos sulčių
  • 100 g cukraus
  • 14 g želatinos milteliais (3,5 šaukštelio) arba 4 želatinos lapeliai (šiek tiek daugiau, jei torto nebus galimybės visą laiką laikyti šaltai)

Įkaitinkite orkaitę iki 175C. Torto formą su nusegamais kraštais išklokite pergamentiniu popieriumi (tik dugną). 

Sausainius sudėkite į elektrinį smulkintuvą ir pulsuojančiais judesiais sutrupinkite iki trupinių. Supilkite tirpintą sviestą ir dar kelis kartus praskukite, kad viskas susimaišytų. Šia mase išklokite paruoštos kepimo formos dugną, išlyginkite pagrindą ir viską suspauskite prie dugno tolygiai (geriausia kokios nors stiklinės dugnu). Pašaukite į orkaitę ir apkepkite apie 12 min. Kai pagrindas iškeps, orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 150C.

Paruoškite varškės sluoksnio masę: svarbu, kad visi produktai būtų kambario temperatūros. Sudėkite visus produktus į elektrinio mikserio indą (arba didelį dubenį, jei maišysite rankomis) ir visus ingredientus labai švelniai išmaišykite. Neplakite pernelyg energingai, nei pernelyg ilgai – plakant masė prisipildys oro, ir kepant iškils, paskui nukris, o mums to nereikia. Mums reikia, kad varškės masė iškepusi būtų kuo lygesnė.

Supilkite visą paruoštą varškės masę ant apkepto pagrindo, ir pašaukite į orkaitę kepti toliau.  Kepkite apie 45-55 minutes, arba kol varškės sluoksnis švelniai sutvirtės (patikrinkite švelniai pajudindami torto formą – jei masė skysta, kepkite dar keletą minučių). Iškepus išimkite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite (iki šios dalies tortą geriausia pagaminkite iš vakaro).

Paruoškite putėsių masę: avietes (jei jos šaldytos, atšildyti nereikia) sudėkite į nedidelį puodą, suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis, ir kaitinkite, kol cukrus ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir pertrinkite per sietelį, aviečių kauliukus išmeskite. 

Želatinos miltelius užpilkite keliais šaukštais šalto vandens (tik tiek, kad padengtų pilnai želatiną) ir palikite 10 minučių, kad ji išbrinktų (želatinos lapelius pamerkite į vandenį ir palaukite, kol jie suminkštės). Tada želatiną pakaitinkite labai švelniai (jokiais būdais neužvikite!! antraip masė gali nesustingti!) ir kai ji ištirps, supilkite į aviečių masę. Pabaigoje iki standžių putų suplakite grietinėlę ir ją atsargiai įmaišykite į atvėsusią, bet dar nepradėjusią stingti aviečių masę. Putėsius supilkite ant varškės sluoksnio ir gerai atšaldykite šaldytuve bent 2 valandas (arba kol sustings), arba palikite per naktį. Prieš patiekdami papuoškite gyvomis gėlėmis ir/arba uogomis. 

Recepto šaltinis: Moje Wypieki 

 

  1. Laura:

    Sveiki, Vienas žodis-TOBULA! Neradau avižinių sausainių, tai keičiau imbieriniais, irgi labai gerai tiko. Ačiū Jums labai!🙂

  2. Nida:

    Oi tikrai nieko tokio:) Jei dar į kokį negražų būtų iškreipę, tai gal galėčiau pykt, bet į tokį gražų tai viskas OK 🙂

  3. Donata:

    ACIU uz patarima! Tikrai bandysiu dar ir iki gimtadienio:)
    P.s. ziuriu Mano auto correct varda jusu iskraipe. Atleiskit.

  4. Nida:

    Žinoma, Donata!!!! Paprasta varškė bus idealu!! Net jei labai ir nepertrinsit, bus tokie faini grumuliukai (aš kartais specialiai vengiu pertrinti varškę dėl tos tekstūros, ji man labai patinka). Bet tikrai varškė čia tiks labiau nei bet koks kitas produktas (beje, tiks labai ir rikota).

  5. Donata:

    Aciu Neda, reikes pabandyti banana. O del varskes mes ne Lietuvoje gyvenam, Tai tos President varskes niekur nerasiu. Manote galeciau bandyti pertrinti paprasta paprasta varske?

  6. Nida:

    Donata, puikus pasirinkimas! Dėl saldinimo bananu patirties neturiu, bet nesugalvoju priežasties, kodėl tai būtų blogai. Na spalva bus gal ne tokia skaisti, gal konsistencija šiek tiek kitokia, bet dedant želatinos viršus visvien sustings. Tad bandykite. Tuo tarpu varškės maskarpone nekeisčiau, geriausiu atveju kokiu nors philadephia sūriu, bet mascarpone per riebi, ji tarsi sviestas. Man atrodo, varškė čia tobuliausia, aš nekeisčiau tikrai niekuo. Nebent dėl kažkokių priežasčių tos varškės nerturite arba negalite valgyti.

  7. Donata:

    Noreciau iskepti si torta sunelio pirmam gimtadieniui, kaip manote jei avieciu putesius saldint bananu? Ar tiktu? (Taip virsus butu maziesiems, o apacia suagusiems). Ar galeciau varske keisti mascarpone suriu?

  8. Asta:

    Gaminu šiandien! Atrodo fantastiškai, tikiuosi, kad viskas taip puikiai man ir pavyks 🙂

  9. i:

    Išklojus tik dugną varškės masė, žinoma, pratekėjo pro formos kraštus. Matyt, reikia kloti iki viršaus.

  10. Lina:

    Ačiū, Nida! Viskas gavosi puikiai. Kaip ten sako – “tik parūko ir neliko”. Tobulas vasaros tortas! Įtrauktas į “my favorite” sąrašą:)

  11. Nida:

    Lina, galite vartoti ir tokią, ir tokią. Man asmeniškai skanesnė mūsų lietuviška varškė, nes man skanu, kai jaučiasi tos varškės konsistencija. Tuo tarpu kepant amerikietišką sūrio pyragą jau verčiau naudoti iš kibirėlio… Tik jei naudosite lietuvišką, gerai ją ištrinkite (aš gerai praskuku su virtuviniu kombainu).

  12. Lina:

    Sveiki, visgi noriu pasitikslinti, ar naudojama paprasta varškė ar gali būti tas varškės kremas/ desertas kibirėlyje, berods lenkiškas President vadinasi. Bijau apsirikti, o savaitgalį proga laukia:) Ačiū

  13. Dovilė:

    O kodel varske dar reikia pertrinti? Tarkim jei perku ta President vaniline ( kibiriuka), ji ir taip kaip kremas. Aciu 🙂

  14. Rasa:

    Nuostabu! Lengvas, gaivus, tirpsta burnoje 🙂 Šiandien kartoju , nes visiems labai patiko 🙂 Ačiū ir jaukios Tėčio dienos 🙂

  15. Nida:

    Į sveikatą, Gintare!! Labai smagu, kad pasiteisino pasirinkimas!

  16. Gintarė:

    Ačiū už receptą! Kepiau šį tortą savo gimtadieniui ir labai pasiteisino, ne tik gražus, bet ir skanus! 🙂

  17. Nida:

    Simona, šis tortas, kurį matote nuotraukoje, buvo keptas standartinėje (berods 20cm skersmens) formoje. Jei naudosite didesnę, bus tortas kiek žemesnis…

  18. Nida:

    Rūta, naudojau pačius paprasčiausius avižinius sausainius iš prekybcentrio.

  19. Nida:

    Emilija, tekste buvo toks sakinys: “Putėsiams, beje, galite naudoti bet kokias mėgstamas šviežias (arba šaldytas) uogas – braškes, mėlynes, serbentus.”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.