Kalėdoms reikia ruoštis iš anksto. Juk nesinori pasutinę dieną stumdytis eilėse parduotuvėse ir žiūrėti kas liko nuo tų, kurie produktus rezervavo likus klelioms savaitėms iki švenčių. Aš jau ne vienerius metus meniu sugalvoju dar lapkritį, paskui belieka tik paskambinti žuvininkams, mėsininkams, ir sudiktuoti kokių dalykų ir kiek man palikti supakavus:)

Keletą pastarųjų metų aš darau savotiškas Kalėdų stalo repeticijas:) Nes visuomet savo svečius noriu nustebinti kažkuo dar neragautu, dar nekeptu, nematytu. Užduotis ne iš lengvųjų, nes Kalėdų teko organizuoti tikrai nemažai, o meniu dar niekuomet nesikartojo! Aš paprastai nebijau rizikuoti ir naują, nebandytą patiekalą drąsiai kepu net garbingiausiems svečiams. Tačiau prieš Kalėdas man norisi pasirepetuoti;) Ne todėl, kad bijau suklįsti, bet veikiau tam, kad kuo ilgiau tuo Kalėdų laikotarpiu džiaugtumėmės savo namuose, o ir atsirinkčiau labiausiai pavykusį ir šių metų šventės vertą stalo karalių.

Kai sugalvojau iškepti kalakutą raudonųjų serbentų ir vyno glazūroje, nuoširdžiai sakau – nesitikėjau, kad rezultatas taip pranoks lūkesčius. Labiausiai nesitikėjau, kad šis patiekalas patiks mano vyrui, nes ingredientų sąrašas sufleravo, kad kalakutas bus labai “moteriškas”:) Na jūs žinote apie ką aš čia: saldūs subtilūs ir neįprasti skoniai parastai vyrus žavi mažiau, nei moteris:)

Tačiau mano pačiai didžiausiai nuostabai iš savo vyro komplimentų susilaukiau tiek, kiek jis dar nebuvo man sakęs po nei vienos gamintos šventinės vakarienės. Net praėjus porai valandų po mudviejų puotos, vis išgirsdavau: “Kaip buvo skanu….” ……. “Na bet kaaaip skanu buvo…”

Kalakutas Kalėdų puotai – išties puikus pasirinkimas! Milžiniškas paukštis puošia bet kokį šventinį stalą, o jau jo iškilmingas įnešimas visada tampa vakarėlio kulminacijos vinimi. Tačiau ką daryti tiems, kurie Kalėdas švenčia mažesniame artimųjų rate ir mintis išikepti 6-8kg milžiną (ir paskui dar dvi savaites doroti likučius) jų nelabai vilioja vien dėl praktinių paskatų? Arba tiems, kurių orkaitėse toks didelis paukštis tiesiog netelpa? Taigi yra išeitis:  kepti pusę kalakuto! Pusė paukščio, sverianti apie 3kg, iškeps greičiau ir tolygiau, o ir po švenčių nereikės ilgai kankintis su likučiais:) 

Jei Kalėdoms ieškote kažko paprasto, bet kartu ypatingo, labai labai rekomenduoju būtent šį kalakuto receptą. Aš pati šiemet kepsiu ne vieną didelį kalakutą, bet dvi jo puses (nes vienos mums tikrai nepakaks), ir tikrai pagal šį receptą. Kalakutą, kaip ir kitus mėsos gaminius, geriausia užsisakykite iš anksto (aš užsisakau The Farm mėsinėje arba Halės Deli ir mano šventinis pasiruošimas labai supaprastėja;)), ten pat paprašykite, kad kalakutą jums ir perpjautų pusiau. Nereikės vargti namuose patiems (nepamirškite, kad kalakuto kaulai daug tvirtesni, stambesni ir kietesni nei vištos, todėl namuose tikrai nebus paprasta kalakutą išskleisti ir padalinti į dvi dalis). Šiam receptui kalakuto nereikia marinuoti, tai vienas paprasčiausių šventinių patiekalų, kokius esu bandžiusi. 

Pusė kalakuto iškeps greičiau ir tolygiau!
Raudonieji serbentai, vynas, garstyčios kepant virsta aromatingu saldžiu kalakuto padažu

Raudonųjų serbentų ir vyno glazūroje kepta pusė kalakuto

  • 1 šakelė rozmarino
  • 2 lauro lapai
  • 1 stiklinė (320g) raudonųjų serbentų drebučių
  • 2 šaukštai Dijon garstyčių
  • 1 stiklinė (250ml) raudonojo sauso vyno
  • 1/2 stiklinės (125ml) klevų sirupo
  • 2 stiklinės (500ml) vištienos sultinio (sultinį taip pat galite nusipirkti The Farm arba Halės Delyje) 
  • 3-4 galvos česnako (su kuo didesnėmis skiltelėmis), nenuluptos
  • 1/2 kalakuto (apie 3-4 kg)
  • Druskos, pipirų
  • 1/4 stiklinės (60ml) alyvuogių aliejaus 
  • 12 šakelių šviežių peletrūnų (angl.-tarragon )

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. 

Į nedidelį puodą sudėkite rozmarinus, lauro lapus, raudonųjų serbentų drebučius, garstyčias, supilkite vyną, klevų sirupą ir sultinį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies maišydami, kol užvirs, ir kol visi ingredientai gerai susimaišys. Kelias minutes pavirkite, tada supilkite visą į gilią kepimo skardą. Suberkite nenuluptas česnako skilteles (jas atskirkite nuo kotelio, kad būtų palaidos). Į skardą dėkite kalakutą, oda į viršų. Pabarstykite kalakutą druska ir pipirais. Uždenkite skardą aliuminio folija (aš paprastai pirma uždengiu lakštu kepimo popieriaus, ir tik paskui folija, kad ji nesiliestų prie maisto. Taip pat naudoju dvigubą folijos sluoksnį, kad tvirčiau laikytųsi kepant). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1,5 valandos. 

Nuimkite foliją (jos neišmeskite, nes dar prireiks) ir toliau kepkite kalakutą orkaitėje, maždaug kas 15 minučių laistydami skysčiu, kuriame kalakutas kepa. Taip kepkite dar apie 1- 1,5 valandos. Kalakuto odelė turėtų būti lipni ir blizganti, apskrudusi ir karamelizuota, o kalakuto temperatūra, pamatavus mėsos termometru storiausioje vietoje, turėtų siekti apie 65C. Jei kartais kalakutas ima pernelyg svilti, tačiau dar nėra iškepęs, uždenkite jį laisvai folija, kad iškeptų vidus ir nesusviltų viršus. 

Išimkite skardą iš orkaitės ir uždenkite aliuminio folija (panaudokite tą patį lakštą, kuriuo buvote uždengę), palikite pastovėti apie 15 minučių, kad mėsa būtų sultingesnė.

Per tą laiką mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame ant vidutinės kaitros apkepinkite peletrūnų lapelius, kol šie taps traškūs ir aromatingi (reikės kepti keliomis partijomis). Prieš patiekiant kalakutą pabarstykite kepintais peletrūnais, o padažą, kuriame paukštis kepė, galite nupilti į padažinę, ir pasiūlyti svečiams jo užsipilti kiek norės (padažas gausis skystas (ir man jis toks labai patiko!), bet jei norite, galite jį sutirštinti: supilkite padažą į nedidelį puodą, šaukštą krakmolo sumaišykite su 3-4 šaukštais vandens. Pakaitinkite padažą, ir maišydami supilkite krakmolo mišinį. Kai padažas sutirštės, nukelkite nuo ugnies ir supilkite į padažinę). 

Receptas – Donna Hay. 

Komentarų apie "Raudonųjų serbentų ir vyno glazūroje kepta kalakuto pusė": 8

  1. Nida:

    Gal ir tiktų, reiktų mėginti. Raudonųjų serbentų drebučiai geri tuo, kad nėra uogų… Tuo tarpu bruknės nežinau ar nevils kepant ilgiau… Nežinau tikrai, bet jei pamėginsit – pasidalinkit kaip gavosi.

  2. Eleonora:

    O gal tiku spanduoliu ar brukniu dzemas vietoje raudonuju serbentu?

  3. Laura:

    Taip turbūt galima ir visą (nebais didelį, 3-4kg) kalakutą kepti?

  4. Nida:

    Jūrate, su šaldytais serbentais aš daryčiau taip: sudėčiau į puodą, pavirčiau su cukrumi (reiktų dėti cukraus mažiausia 1:2 (t.y. kilogramui serbentų – bent pusė kg cukraus), paskui nukoščiau per sietelį (ar marlės filtrą). Toks “sirupas” tikrai tiks šiam patiekalui. Jei jis pastovėtų šaltai, tai ir taptų drebučiais, garantuoju. Nes serbentų kauliukuose yra daug pektinų, kurie sutirština.

  5. Nida:

    Tikrai taip, Rūta, turiu prisigaminusi. Tiesą pasakius, prisigaminau tų drebučių prieš du metus, pasiskolinusi specialų puodą iš draugės. Tie drebučiai man tiokras vaikystės kaime prisiminimas. O štai kitiems namiškiams jų visai nereikia… Tad stovėjo stiklainiai gražutėliai, dabar bent atsirado proga juos sunaudoti:) O dėl pirktinių džemų – niekur akis neužkliuvo, nes specialiai nežiūrėjau… Gal kas iš skaitytojų kur nors matė?

  6. Jūratė:

    O jeigu tai būtų šaldyti raudonieji serbentai? Gal tiesiog sutrinti su cukrum? Bet gal ir ne… liks odelės, sėklelės…

  7. Rūta:

    Laba diena,
    Receptas atrodo tikrai labai viliojančiai. O kur gaunate raudonųjų serbentų drebučių? Turiu įtarimą, kad turite pasigaminusi savo, bet gal visdėlto kartais perkate 🙂 ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.