Prieš kurį laiką gyriausi jums atradusi puikios kokybės žuvies platintojus Fish Wish. Taip prisigyriau, taip užsikabinau pati, kad jau baigiu visą produkciją išragauti:) O ragaujant kyla visokių idėjų kaip gerais dalykais pasidalinti ir su tais, kuriems visai ne pro šalį šiek tiek žuviško įkvėpimo virtuvėje. Todėl nuo šiol pasistengsiu bent kartą per mėnesį pasiūlyti jums po žuvies receptą iš to asortimento, kurį bet kada galite rasti Fish Wish elektroninėje parduotuvėje. O kadangi žuvis šaldyta, ir dar supakuota „draugiško dydžio” pakuotėmis, tai labai patogu įsigyti ir turėti šaldiklyje kada beprireiktų. Pagalvojau, kad tiems, kurie susigundys konkretų receptą išmėginti, bus labai paprasta susirasti ir pagrindinį ingredientą tiesiai Fish Wish elektroninėse lentynose🙂 

Kadangi artėja Velykos, kadangi jau tuoj planuosim šventinio stalo patiekalus (na tai kas, kad jos ir šiemet greičiausiai bus mažesnės, nei anksčiau – šventės juk visvien bus…), pagalvojau, kad daugumai bus smagu pasigamint kažką egzotiško, nekasdienio. Bet tuo pačiu tokio paprasto, kad net gėda bus prisipažinti, jog beveik nieko virtuvėje nė nereikėjo daryti:) 

Nežinau, tiesa, ar aštuonkojus vis dar galima priskirti prie egzotikos, mat Lietuvoje turbūt jau nėra nė vieno save gerbiančio restorano, kurio meniu nebūtų aštuonkojų! Tačiau namuose šį gražuolį gaminti ne visi yra bandę! Kaip paruošti visą šviežią aštuonkojį, esu smulkiai aprašiusi štai šiame ankstesniame įraše. Bet suprantu, kad ne visi turi tas kelias valandas laiko virimui (ir net ne visi turi tokį didelį puodą, kuriame verdamas aštuonkojis sutilptų! Nepaisant to kiek daug jis sumažėja pabuvęs karštoje „vonioje”:) kartais net verkti norisi, kai tokį milžiną įdedi į puodą, o ištrauki mažytį susitraukusį kamuoliuką, kurio kartais tik salotoms ir pakanka:)). Todėl sakau atvirai – labai patogu, kai aštuonkojis išverdamas už jus, jūs nusiperkate tiek virtų kojų, kiek yra valgančiųjų (dažniausiai vienai porcijai skiriamos dvi aštuonkojo kojos), o visa kitka – tik bulvių sudėjimas į skardą (jų net lupti nereikia!) ir svogūno supjaustymas plunksnelėmis…  Juokų darbas, ir karališka vakarienė ant stalo!:)

Receptas, kuriuo netrukus pasidalinsiu, su manimi atkeliavo iš Portugalijos. Rašydama savo knygą „Žuvis pasaulio virtuvėse” apkeliavau pusę pasaulio, rinkdama pačius pačiausius žuvų ir jūros gėrybių receptus. Portugalijoje man ypač pasisekė, nes visą savaitę gyvenom Algarvėje viloje kartu su profesionaliu virtuvės šefu Celestino Santos, jis ne tik ruošė tradicinius portugališkus valgius, bet ir vežiojosi pas visus savo bičiulius šefus nuo Lisabonos iki Albufeiros, į jų restoranus, kur mūsų laukdavo valgiais nukrauti stalai… Šis portugališkas aštuonkojis, arba polvo á lagareiro, yra portugalų pasididžiavimas, receptas, panašu, atsiradęs alyvuogių aliejaus spaudėjų virtuvėse, todėl neatsitiktinai čia viskas plaukte plaukia gerame extra virgen! Kelios su lupenomis iškeptos ir sutraiškytos bulvės, gausiai česnakais ir svogūnais prigardintas alyvuogių aliejus, ir, žinoma,- gražuolės aštuonkojo kojos, apkeptos kartu su šiais paprastais ir kiekvienuose lietuviškuose namuose randamais ingredientais!

Tai yra viskas, ko jums prireiks aštuonkojo patiekalui paruošti
Portugališkas aštuonkojis turi maudytis alyvuogių aliejuje:)
Jei turite jau išvirtus aštuonkojo čiuptuvus, pasigaminti šį patiekalą – vieni juokai
Sutraiškytis bulvės, svogūnai, česnakai ir aliejus – štai ko reikės kartu su virtomis aštuonkojo kojomis
Skonį labai pagerins marinuotos alyvuogės
Polvo a lagareiro – ir šventėms, ir kasdienai tinkantis patiekalas
Print Recipe
Aštuonkojis su bulvėmis portugališkai
Polvo a lagareiro - tradicinis Portugalijos patiekalas, gaminamas iš keptų buvlių, aštuonkojo ir daug alyvuogių aliejaus
Course Main Dish
Virtuvė Portugalijos
Raktažodis jūros gėrybės
Pasiruošimas 45 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Course Main Dish
Virtuvė Portugalijos
Raktažodis jūros gėrybės
Pasiruošimas 45 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Į skardą sudėkite nuplautas ir nusausintas bulves (su lupena), pašlakstykite trupučiu aliejaus, ir kepkite kol pilnai suminkštės (priklausomai nuo bulvių rūšies ir dydžio prireiks 20-40 minučių). Išimkite iš orkaitės, ir švariu rankšluosčiu sutraiškykite kiekvieną bulvę.
  2. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190C. Kepimo skardą gausiai pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Sudėkite sutraiškytas bulves, suberkite supjaustytus svogūnus, česnakus, pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų, ant viršaus dėkite aštuonkojo kojas, dar kartą viską palaistykite aliejumi (jo turi būti daug!) ir kepkite orkaitėje apie 10-15 minučių, kol aliejus užvirs, ims kunkuliuoti. Patiekite pabarstę marinuotomis alyvuogėmis ir susmulkintomis petražolėmis.
Pastabos

*Aš naudojau šaldytas virtas Fish Wish aštuonkojo kojas

 

Šis receptas sukurtas bendradarbiaujant su Fish Wish. #reklama.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *