Neseniai viešėjau pas vieną savo bičiulę – italę Giusy, kuri trejeto metų laikotarpiui kartu su gražia savo šeima atsikraustė gyventi į Vilnių. Svarbias pareigas užimantis Giusy vyras dienas leidžia biure, užtai gražuolė jo žmona džiaugiasi ramybe ir gamta Lietuvoje, susitinka su draugais ir nemažai laiko praleidžia virtuvėje. Kažkada, dar vasarą, kai buvau ką tik grįžusi iš Izraelio, pasibėdavojome, kad Lietuvoje nėra šviežios žuvies. Jai, italei, tas labai užkliuvo jau pirmomis dienomis, kai vyras buvo paskirtas dirbti Lietuvoje. Tačiau laimei netrukus Šiaurės miestelyje atsirado mano išgirtoji parduotuvė “Šiaurės jūra” su puikiu šviežių žuvų asortimentu, o Giusy buvo pirmasis žmogus, su kuriuo  naujiena apie naują parduotuvę pasidalinau. Nuo to laiko, kiek tik mudvi susitinkam, tiek dalinamės įspūdžiais ir receptais, ką gaminame iš to, ką nusiperkame “Šiaurės jūroje”:)

Ketinu kada nors pakartoti apelsinų sultyse keptus šviežių silkių suktinukus, kuriais taip pat vaišinausi Giusy namuose. Tuo tarpu šįkart – aštuonkojo salotos su bulvėmis. 

Tai buvo pirmas kartas, kai gaminau aštuonkojį. Jei niekuomet nesate to darę, galiu nuraminti, kad visai nebaisu:) Patirties kaip reikia virti šį žvėrį pasisėmiau internete štai čia🙂

Trumpa instrukcija skambėtų maždaug taip: užverdamas didelis puodas gerai pasūdyto vandens. Kai vanduo jau kunkuliuoja, laikant aštuonkojį už galvos reikia tris kartus panardinti jį į verdantį vandenį ir iškart ištraukti. Pamatysite, kaip susiraitys aštuonkojo kojytės. Panašu, kad tik po tokios procedūros galite būti tikri kad aštunkojis nebus kietas it guminis!

Maždaug 1kg svorio aštuonkojis verdamas 20 minučių, o tada dar tiek pat laiko paliekamas puode karštame vandenyje, tik išjungus kaitrą. Po to jau galima vandenį nupilti ir aštuonkojį visiškai atvėsinus supjaustyti gabalėliais salotoms. Beje, iš grėsmingos pilkos spalvos jis pasidaro gražiai apetitiškai rausvas:) 

Jau planuojate Velykų meniu? Nesudėtingai pagaminamos aštuonkojo salotos gali būti naujovė ir staigmena ant jūsų šventinio stalo!

Aštuonkojis
Aštuonkojis
Išviręs aštuonkojis pakeičia spalvą
Išviręs aštuonkojis pakeičia spalvą
Aštuonkojo salotos su bulvėmis - itališka klasika
Aštuonkojo salotos su bulvėmis – itališka klasika
Aštuonkojo ir bulvių salotos
Aštuonkojo ir bulvių salotos
Aštuonkojo ir bulvių salotos
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 šviežias aštuonkojis (apie 700-800 g)
  2. 4 vidutinio dydžio bulvės
  3. 4-5 salierų stiebai
  4. Keletas svogūno laiškų, smulkiai supjaustytų
  5. 1/2 raudonojo svogūno, supjaustyto labai smulkiais kubeliais
  6. 2 česnako skiltelės, sutrintos arba labai smulkiai sukapotos
  7. 1 didelės citrinos sultys (gali prireikti dar šiek tiek, pagal skonį)
  8. Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  9. Alyvuogių aliejaus
  10. Pundelis petražolių, smulkiai sukapotų
Instrukcijos
  1. Aštuonkojį išverdame kaip aprašyta aukščiau tekste ir visiškai atvėsiname. Tada supjaustome gabalėliais.
  2. Bulves išverdame su lupenomis, kol suminkštės, tačiau nebus visiškai sutežę. Kai atvės, nulupame lupenas ir supjaustime gabaliukais.
  3. Dideliame dubenyje sumaišome bulves, aštuonkojo gabaliukus, supjaustytus salierus, suberiame supjaustytus svogūnus. Mažame dubenėlyje sumaišome citrinos sultis ir česnakus, įberiame druskos (pradėkite nuo maždaug 1/2 šaukštelio, vėliau paragausite ir pasūdysite dar, jei truks), įberiame pipirų. Pašlakstome šiuo mišiniu salotas, įpilame dosnų šlaką alyvuogių aliejaus, pabarstome kapotomis petražolėmis, viską gerai išmaišome ir pastatome į šaldytuvą mažiausiai vienai valandai, kad viskas pasimarinuotų, susigertų skoniai.
  4. Prieš patiekiant paragauname, ar netrūksta druskos, rūgšties, pipirų.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

 

 

  1. Pingback: Aštuonkojis: keptas grilyje, su japonišku miso padažu – Nidos receptai

  2. Nida:

    Odeta, skaitytoja, aš tą galvą supjausčiau ir mes ją valgėm:) Tik nebuvau iki galo tikra, nors skoniu niekaip nesiskyrė nuo viso kito aštunkojo:) Tad gerai, kad jūs tik paantrinot, kad viskas ok, ji valgoma:) Tiesa, ten yra kažkokių keistų vietelių, kurias reikia išvalyti gerai prieš dedant į puodą. O skonis tikrai puikus, su kuo bepateiktum…

  3. Skaitytoja:

    Aš irgi pirkau iš “Šiaurės jūros” aštuonkojį – pasaka. Labai gerai išvalytas buvo, priekaištų visai jokių dėl kokybės 🙂 Viriau ir marinavau, kaip Odeta minėjo, nerealus užkandis! Tik, irgi, mėnesio niekaip neišbuvo… :))) Prie aštuonkojo kaparaėliai labai tinka, aš marinuodama naudojau. Lygiai taip pat paprika tinka, super mix’as gaunasi.
    O dėl galvos, paantrinsiu Odetai – ji valgoma, svarbu tik kad būtų gerai išvalyta ir švariai išplauta prieš verdant.

  4. Odeta:

    Kadangi esu astuonkoju fane, drisiu pakomentuoti:
    Galva valgoma absoliuciai kaip ir kojos:) Svarbu isstumti aki ( ar kitaip ji kazkaip vadinama) Tik ji maziau turi glitimo (zelatino) kurio yra daugiau prie koju.
    Gal cia ir neapetitiskai parasiau, bet ten su galva viskas gerai, tikrai:) Nes kuo mazesnis astuonkojis, tuo gala didesne….o kai sumoki ir visai nemazus pinigus teisinga daikta tiesiog neverta ismesti. Siulau valgyti ir galva:))) Tiesiog viska pries verdant gerai isplaukite:)

  5. Nida:

    Ilona, naudojamos ir kojytės ir visas pagrindas. Tos kojos taip išilgai ir pjaunamos iki centro, tad ir dalis kūno atsipjauna. O tada jau smulkinama. Tik galvos galima nenaudoti (bet gal ir ji valgoma, nes atrodo lygiai taip, kaip ir likęs kūnas:))

  6. Nida:

    Vitalija, sepijos tikrai skamba viliojančiai. O aš dar pagalvojau, kad salotose derėtų kaparėliai. Kitąkart išmėginsiu:)

  7. Nida:

    Cha cha cha Odeta – tikrai neįsivaizduoju, kad ilgam jis užsilaikytų šaldytuve. Tiesa, reikia pasakyti, kad baltymų koncentracija aštuonkojyje nemaža, tad gal ir išmintingiau tais baltymais palaipsniui maitintis:)

  8. Odeta:

    Neapsakomai skaniai atrodo:) Labai mėgstu šį žvėrį. Kartais aš jį nusiperku, išsiverdu ir užmarinuoju, tada jis gali stovėti ramiai iki mėnesio, nors nė karto tiek neišsilaikė:)Labai patogu, ypač kai ateina nelauktai svečiai…ištrauki delikatesą ir visi sako VAU;)

  9. Vitalija:

    Dieviška. Ir dabar skonį dar jaučiu. Kiek Italijoj tų salotų priragauta. Kai tik nučiumpu aštuonkojį Lietuvoje, visad darau šias salotas. Dar labai tinka mažytės sepijos (moscardini) analogiškom salotom. Sepijas galima pagrilinti, tuomet skonių paletė nenusakoma….

  10. Nida:

    Ne, Emilija, tikrai negyvas tas sutvėrimas:) Bet nuo karščio taip susiriečia. Panašiai kaip ir krevetės verdamos ar kepamos susiriečia, taip ir aštunkojis…

  11. emilija:

    del kojyciu, ar tas suverimas gyvas verdamas, kad susiraityti turi?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.