Ar tikrai Lietuvoje jau prasidėjo pasiruošimas Kalėdoms? Sako, kad po to, kai parduotuvėse nuimamos Vėlinių žvakės, jų vietą kaip mat užima kalėdiniai blizgučiai. Izraelyje viskas kitaip. Kalėdomis čia nekvepia, ir nekvepės net gruodžio pabaigoje. Na, nebent kokiam arabiškam krikščionių kaimelyje kas nors užsikabins kokį eglutės papuošalą.

Smalsu kada jūs pradedate ruoštis Kelėdoms? Ar dovanas planuojate iš anksto, ar skubate jų ieškoti paskutinę minutę? Ar šventinės vakarienės meniu sudarote likus geram mėnesiui? O gal nusiplūkę po darbų jau nenorite ir pagalvoti apie dar vienus rūpesčius?…

Kalėdinės dovanos – tai bene sudėtingiausias rebusas, kurį man reikia spręsti kasmet. Kadangi nemėgstu nereikalingų daiktų savo buityje, savo namuose įvedžiau griežtą taisyklę – dovanos gavėjas privalo kokiais nors būdais signalizuoti, ko konkrečiai jis nori. Visi tuomet lieka laimingi: ir tas, kuris “pataikė” nupirkti dovaną, ir tas, kuiris gavo “kaip tik tai, ko norėjo”. Siurprizo nedaug, bet racionalumo – sočiai:) O kitiems bičiuliams ir pažįstamiems man smagu dovanoti kulinarines dovanas. Tokia dovanėlė nėra brangi, ji neįpareigoja, pagaminta savo rankomis, o jei dar ir gražiai supakuota – niekuo nenusileidžia komerciniam blizgučiui:) Todėl šiandien – pirmas pasiūlymas kas gali tapti jūsų šių metų Kalėdine dovanėle.

Burokėlių ir čili džemas

Pasigaminsite 6 nedidelius stiklainėlius

Orkaitę įkaitinam iki 180°C

Pomidorų ir čili padažui:
1kgšviežių pomidorų
2 česnako skiltelės, sukapotos
2 nedideli čili pipirai (džiovinti)- arba pagal skonį
2 lauro lapai
2 rozmarino ir čiobrelio stiebeliai
1 šaukštas alyvų aliejaus

2 šaukštai raudono vyno

Druskos ir pipirų

Burokėlių džemui:
1kg burokėlių
1 didelis raudonas svogūnas, supjaustytas gabalėliais
1 šaukštas alyvų aliejaus
50g tamsaus rudojo cukraus
100g baltojo cukraus
100mlbalzamiko acto
50ml raudonojo vyno acto

Pirmiausia pasigaminame pomidorų ir čili padažą. Įkaitiname aiejų dideliame puode storu dugnu arba keptuvėje, jame kelias minutes pakepiname česnaką. Tada sudedame kitus ingredientuis. Kepiname apie pusvalandį ant nedidelės ugnies, kol pomidorai subkris ir bus tminkšti. Paliekame atvėsti pusvalandžiui, tada išimame lauro lapus, rozmarino ir čiobrelio šakeles bei čili pipirus (jei mėgstate aštriai -palikite juos neišėmę), ir gautą masę sutriname virtuviniu kombainu. Jums turėtų gautis apie 250ml pomidorų piure. Pagardiname druska, pipirais.

Kol verda pomidorų padažas, nuplauname burokus ir kiekvieną atskirai suvyniojam į foliją. Suderdam į kepimo skardą ir pašauname į orkaitę. Kepam maždaug 35-40 minučių, kol burokai tampa minkšti (patikrinam įdurdami peiliu).  Atvėsinam ir burokus nulupam. Sutarkuojam burokus per burokinę tarką.

Dabar metas pabaigti džemą. Dideliame puode arba keptuvėje įkaitiname aliejų ir jame pakepiname svogūną ant mažos ugnies apie 5-10 minučių, kol svogūnas suminkštės, bet ne paruduos. Supilame cukrų ir actus, užverdame. Tada supilame pasigamintas burokėlių ir pomidorų mases, užverdame, sumažiname ugnį. Verdame džemą karts nuo karto pamaišydami, kol jo konsistencija taps aiškiai tirštesnė (aš užtrukau apie 10-15 min).

Supilame džemą į sterilizuotus indelius. Tinkamai uždarytas džemas gali stovėti net metus, o pradarytą reikia laikyti šaldytuve.

Burokėlių džemas puikiai tinks su mėsos patiekalais. Taip pat jis taps puikiu pagardu pateikiant sūrius. Aš pateikiau džemą su indiškomis samosomis (https://www.nidosreceptai.lt/samosos-indiski-pyrageliai/), taip pat jis turėtų derėti su indiškais daržovių paplotėliais (https://www.nidosreceptai.lt/indiski-darzoviu-paploteliai-su-metiniu-jogurto-padazu/).

 

Recepto originalas: http://www.well-seasoned.co.uk/search/label/Pickles%20and%20preserves

Komentarų apie "Burokėlių ir čili džemas. Ar ruošiatės Kalėdoms?": 5

  1. Nida:

    Bravo, Laura! Atrodo, kad mudvi – bendramintės (ir bendraskonės):)

  2. Nida:

    Mindaugai, jis puikiai tiks prie tavo tobulųjų mėsos patiekalų!! Sėkmės:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.