Ar pastebjote, kaip patraukė gaminti patiekalus, kuriems reikia karštos orkaitės?:) Bent nuo jos, bent nuo skleidžiamo kvapo šiek tiek sušyla namai….

Šią savaitę pas mane viešėjo bičiuliai iš Pietų Afrikos. Kaip įprasta tokiais atvejais, aš vis atsiprašinėjau ir apgailestavau dėl mūsiškio oro…. Nes pati rekomendavau jiems atvykti rugsėjo pradžioje, nes oras greičiausiai bus nuostabus – šiltas ir saulėtas… O čia prašom: paniurę, pilka, vėjuota… Tad atsiprašinėju aš, o jie man sako: “Na nieko tokio, nėra taip blogai, pas mus žiemą irgi panašiai šalta!” Jiems buvo tikrai nelengva patikėti, kad pas mus čia – vis dar vasara….. Jei ne kalendorinė, tai astronominė tikrai…:) 

Bet grįžtam iš pilko lauko į virtuvę:) Kalbėsime šiandien apie svogūnus. Panašiai kaip burokėliai, svogūnai yra dar vieni labai mėgstami mano virtuvės spintelės gyventojai. Ir negaliu suprast žmonių, kurie iš visų patiekalų išrankioja svogūnus!! Na gerai, galbūt vaikystėje mes visi panašiai darėme…. Bet kai užaugom?,,, Svogūnai yra gėris, o pakepti, karamelizuoti svogūnai apskritai yra karališkas reikalas. 

Mano firminis svogūnų pyragas jau seniai virto ne vienų namų firminiu:))) Oi jūs net neįsivaizduojate kiek sutinku visai nepažįstamų žmonių, kurie įsidrąsina, prieina, ir pasako, kad “tas svogūnų pyragas” yra tobulas. Aš žinau, nes jį valgo net tie, kurie yra griežtai nusiteikę prieš svogūnus:) 

Tad jei jums patiko tas pyragas (o jei netyčia jo dar neišbandėte – puiki proga tą padaryti savaitgalį!), turėtų patikti ir štai šita didžiulė svogūnų duona. Jūs net neįsivaizduojate, kaip toks paprastas dalykas kaip duona gali eilinę vakarienę padaryti nepaprasta… Geriausia patiekite ją dar šiltą, kepimo formoje, kurioje duona kepė, kad svečiai patys galėtų atsiplėšti minkštutės duonos po didelį gabalą! 

ši karamelizuotų svogūnų duona greičiausiai taps centriniu viso stalo patiekalu:)
Patiekite ją dar šiltą, leiskite svečiams patiems tžrankomis atsilaužti minkštą gabalą…

Karamelizuotų svogūnų duona

Karamelizuotų svogūnų įdarui:

  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus, plius dar šiek tiek formos ištepimui
  • 3 dideli svogūnai, supjaustyti plonais griežinėliais arba pusmėnuliais
  • 1 šaukštas cukraus
  • Druskos, grūstų juodųjų pipirų
  • Šlakelis pieno patepti duonai prieš kepant

Duonos tešlai:

  • 3.5 stiklinės (560g) miltų, plius šiek tiek darbastalio pabarstymui
  • 2 šaukšteliai sausų mielių
  • 1 šaukštas cukraus
  • 2 šaukšteliai druskos 
  • 1.5 stiklinės (375ml) drungno vandens
  • 1/4 stiklinės (60ml) alyvuogių aliejaus

Užmaišykite duonos tešlą: Į dubenį sudėkite visus ingredientus ir gerai išmaišykite. Uždenkite indą su šia mase švariu virtuviniu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje mažiausiai valandai, kad tešla pakiltų, jos tūris padvigubėtų. 

Kol tešla kyla, pasiruoškite svogūnų įdarą: gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūnus, pabarstykite cukrumi, druska, pipirais ir kepkite kartkartėmis pamaišydami apie 8 minutes, kol svogūnai suminkštės ir lengvai karamelizuosis. Atvėsinkite. 

Pasiruoškite 20x30cm kepimo skardą: gerai ištepkite ją aliejumi. Darbastalį pabarstykite miltais. Išverskite pakilusią duonos masę ant darbastalio ir pirštais suformuokite maždaug 2cm storio kvadratą (kraštinė turėtų būti apie 16-20 cm). Visą tešlos paviršių tolygiai padenkite svogūnų mase. Sulenkite tešlą perpus ir užspauskite kraštus. Supjaustykite tešlą į 7 juostas. Šias juostas vieną šalia kitos guldykite į paruoštą kepimo skardą, svogūnų įdaro puse į viršų. Skardą uždenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kad tešla dar kartą pakiltų (apie 30-60 min). 

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Patepkite visą paviršių pienu, ir kepkite duoną apie 30-35 min., arba kol gražiai paruduos. Patiekite dar šiltą. 

Recepto šaltinis: Donna Hay. 

Komentarų apie "Karamelizuotų svogūnų duona: neminkyta!": 2

  1. Aistė:

    Puiki duona. Ir šeimyna, ir svečiai buvo sužavėti. Ačiū už receptą – jis sekmadienio pietus padarė išskirtiniais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.