Visų pirma didžiausias ačiū Mindaugui iš http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/. Pagal jo rekomendacijas amazon.com užsisakiau knygą „Cooking in Provence”, ir vos tą knygą atsiverčiau pimą kartą, supratau, kad kaip tik jos ir trūko mano gausioje kolekcijoje! Tiesa, jei gyvenčiau Lietuvoje, būtų pikta, kad negaliu jos naudoti pernelyg dažnai dėl šviežių daržovių ir kitų produktų trūkumo. Tačiau Viduržemio jūros regione tai – anaiptoll ne problema, nes visos aplik esančios šalys – tai tarsi milžiniškos šviežių daržovių plantacijos, veikiančios kiaurus metus 🙂 Ech, net pirštus niežti kaip norisi kuo daugiau iš tų paprastučių receptų kuo skubiau išbandyti! 🙂

Pats pirmasis receptas, kurio mielai ėmiausi šį vakarą – tai žuvies, keptos (gal labiau tikrų – troškintos) kartu su daržovėmis ir baltu vynu pergamentiniame maišelyje, patiekalas. Be galo paprastas, be proto skanus, stulbinančiai greitas reikalas! Žinoma, su sąlyga, kad turite šviežios žuvies…

Žuvis iš Provanso (4 asm)

4 x 200g šviežios jūrinės žuvies file (naudojau jūros ešerį)

2 dideli svogūnai, supjaustyti plonomis juostelėmis

2 didės raudonosios paprikos, supjaustytos plonomis juostelėmis

2 didelės česnako skiltelės, supjaustytos plonomis juostelėmis

100ml geros kokybės alyvuogių aliejaus

200ml baltojo vyno

Druskos, paprikos

3 stiebai šviežių čiobrelių (reikės tik nuskabytų lapelių)

Orkaitė 180C.

Supjaustytus svogūnus, paprikas ir česnakus lengvai pakepiname pusėje kiekio aliejaus, kol daržovės šiek tiek suminkštėja. Supilame pusę liekio vyno, sumažiname ugnį ir troškiname uždengtoje keptuvėje apie 15 minučių. Jei po šio laiko vynas dar neišgaravęs, nugariname jį atidengę ir padidinę ugnį. Pabaigoje keptas daržoves pasūdome, pabarstome paprika.

Pasiruošiame 4 lakštus pergamentinio popieriaus. Ant kiekvieno jų viduryje pabarstome kapotų čiobrelių lapų (aš papildomai dar pabarsčiau kapotomis petražolėmis) – pusę kiekio. Ant šių pabarstytų žalumynų dedame po keletą šaukštų keptų svogūnų (padaliname masę po lygiai ant visų lakštų). Ant kepintų daržovių dedame po žuvies file, oda į viršų. Pabarstome likusiais žalumynais. Pašlakstome likusiu kiekiu alyvuogių aliejaus ir pašlakstome likusiu vynu. Pabarstome žuvį trupučiu druskos, pipirų, ir užlankstome pergamento kraštus, kad gautųsi kuo sandaresni „vokai”. Jei norite, kad vokai iš tiesų sandariai „susiklijuotų”, kraštus, kuriuos užlenksite, patepkite kiaušinio baltymu (aš taip nedariau).

Sudedame pergamente supakuotos žuvies paketėlius į kepimo skardą ir pašauname į orkaitę. Kepame 10-15 minučių. Pateikiame iš kartu su skrudinta balta duona.

Komentarų apie "Žuvis iš Provanso": 4

  1. Nida:

    Mindaugai, ne tik nenuvylė, ji patiko net mano vyrui, kuris itin išrankus kulinarinių knygų turiniui! 🙂 Degu begaliniu noru kuo greičiau viską išbandyti – tiek ten visokių gėrių yra. Puikiai išleista knyga. Reikia naudotis proga, kol esu šiuose šiltuose kraštuose su didžiuliu šviežių produktų pasirinkimu…

  2. Nida:

    Labas, Grita! Su Kovo 8-aja!!! Buvau dingusi iš eterio kelias dienas, tad smagu
    „grįžti”:)

  3. Mindaugas:

    Nida, dėkui už reklamą 😉

    O man dar maloniau, jog ši knyga tavęs nenuvylė, kartais baisu duoti rekomendaciją, bet ši rekomendacija, pasirodo pasiteisino?? 😉 Vasarą aš iš jos daug daug visko gaminsiu, o kol kas (žiemos metu), išbandau mėsos patiekalus ir žinoma viską kas su baklažanais 🙂

    Norisi šio patiekalo paragauti.. hmmm…

    Skanaus 😉

  4. grita:

    Nida.labas.O kvapai ,o spalvos…baltas pavydas tokiu svieziu gerybiu.Geros dienos.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *