Ar pamenate žuvies kotletus vaikystėje?:) Taip taip, tai tie, nuo kurių, švelniai tariant, nekoks kvapas po kepimo laikydavosi kelias dienas:)  Nes kažkodėl visi įsivaizdavo, kad kotletams tinka tik ta žuvis, kuri jau kokius tris kartus buvo atšildyta, kurios niekam kitkam nepanaudosi, nebent kotletuose kaip nors negeras kvapas gali “pasislėpti”:) Tie kotletai, kaip taisyklė dar būdavo su tokiu baltu padažu. Kas tas padažas nežinau, greičiausiai kokia grietinėlė, miltai ir vanduo…. Skonio jis neturėdavo, ir tik užkimšdavo geriau skrandį:) Ir jei neklįstu, jis vadinosi “lenkišku padažu”… (niekur Lenkijoje, beje, to padažo neteko ragauti:)).

Bent jau mano laikais žuvies kotletus mokykloje kepdavo ketvirtadieniais. Jau ryte, kai iš valgyklos patalpų pasklisdavo TAS kvapas, norinčių valgyti pietus būdavo labai nedaug. O ir vienintelė žuvis, kuri būdavo tokioms “žuvies dienoms” rezervuota, būdavo tik šaldytas hekas. Apskritai kitokios žuvies tais laikais nebūdavo, na nebent kas su meškere kokią lydekaitę iš ežero išsitraukdavo. Lašiša buvo nematyta ir negirdėta žuvis, o apie jūros gėrybes sužinojau jau suaugusi… 

Bet šiais laikais, kai žuvies pasirinkimas net ir Lietuvoje tikrai pakankamas, manau, metas reabilituoti žuvies kotletus! Visų pirma todėl, kad jiems tikrai nereikia naudoti pačios prasčiausios žuvies. Anaiptol – tik su gera žaliava galima tikėtis puikaus rezultato. O žuvyje esančios omega rūgštys bei naudingi elementai – būtini mūsų kasdieniame racione. Žuvis – vienas greičiausiai paruošiamų maistų, todėl kažin ar yra geresnis pasirinkimas savitės dienos vakarienei, kuomet laiko krapštytis virtuvėje daug nėra. O ir pačius klasikinius (ir iš pirmo žvilsnio nuobodžius) žuvies kotletus prieskonių ir priedų pagalba galima paversti vis kitokiu, moderniu, sveiku ir skaniu patiekalu!

Šįkart pristatau jums Graikiją! Šiems kotletams galite naudoti lašišos file, tiks ir jūrinis ešerys ar kitokia žuvis. Aš naudojau menkės filė be odos, kuri yra nebrangi ir be galo skani, kuo puikiausiai tinkama tokiai lengvai darbo dienos vakarienei. 

Nesuglavoju nė vienos priežasties, kodėl žuvis neturėtų būti ant jūsų stalo bent kartą per savaitę
Šie Graikją primenantys minkšti ir sultingi žuvies kotletai – ypač greitai paruošiami!

Graikiški žuvies kotletai

3-4 asm. 

  • 2 šaukštai bulguro (skaldytų kviečių)
  • 2 šaukštai vandens
  • 2-3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 nedidelis svogūnas, supjaustytas
  • 2 skitlelės česnako, susmulkintos
  • 1 šaukštelis maltų kalendrų
  • 2 šaulšteliai malto kumino
  • Druskos ir grūstų juodųjų pipirų
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • saujelė raudonėlio lapelių (oregano), susmulkintų
  • saujelė mėtų, susmulkintų
  • 500g žuvies filė be odos (lašišos, menkės ar kt.)
  • Patiekimui: humusas, vyšniniai pomidorai, citrinos riekelės, kalendros ir salotos

Bulgurą užpilkite vandeniu ir palikite pabrinkti apie 5-10 min. 

Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Apkepinkite svogūnus kartu su česnakais ir kalendra bei kuminu, pabarstę druska ir pipirais, kol svogūnai visiškai suminkštės (apie 4-5 min.). Apkepintus svogūnus truputį atvėsinkite, tada sudėkite į elektrinio smulkintuvo indą. Ten pat sudėkite išbrinkusius skaldytus kviečius (bulgurą), pomidorų pastą bei gabaliukais supjaustytą žuvies filė. Smulkinkite pulsuojančiais judesiais, kol masė sušoks į rutulį, taps vientisa, bet ne tyrelė. Jei reikia, pasūdykite. 

Įkaitinkite likusiį aliejų gilioje keptuvėje. Iš žuvies masės formuokite mažus rutuliukus, kuos suplokite ir kepkit iš abiejų pusių po 2 minutes, arba kol gražiai apskrus. 

Patiekite su humusu, vyšniniais pomidorais, pabarstykite mėtų ir kalendrų lapeliais, citrinos griežinėliais, su gaiviomis agurkų ir pomidorų salotomis. 

Komentarų apie "Žuvies kotletai graikiškai": 8

  1. Nida:

    Dovile, iš tiesų anksčiau viskas, kas buvo malta, buvo nepatikima, nes tai buvo geriausias būdas paslėpti likučius ir nevalgomą, prasčiausios kokybės mėsą ar žuvį. Bet kai pats gamini tai visai kas kita:) O kaulus, beje, galima ir sumalti ruošiant žuvies masę. Pvz., žydiška gefilte fish taip ir ruošiama – tik sumalant karpį kartu su kaulais, nes taip išgaunama gera kotleto konsistencija ir sultingumas.

  2. Dovilė:

    Man labai labai patinka žuvies kotletai. Vaikystėje juos kepdavo mano močiūtė, nes tik ji turėjo laiko ir kantrybės išrankioti kaulus ir kelis kartus permalti žuvį. Paskui sužinojau, kad žuvies kotletai yra totali nesąmonė, kad į juos kepa iš nežinia ko ir apskritai “geras skonis” ir žuvies kotletai vienas su kitu nepakeliui. Dabar vėl grįžo žuvies kotletai į mano namus, tik paprašau savo vyro paruošti žuvies masę 😉

  3. Rasa:

    Miela Nida,

    Puikus receptas. Ačiū 🙂 Mano vyras, kuris skeptiškai žiūri į žuvies kotletus reziumavo-kad šitie kotletukai turi teisę gyvuoti 🙂 Pateikiau su Jūsų marokietiška baklažanų “tagine” (tik be avinžirnių ir abrikosų) ir kus kusu. Labai skanu. Bandykit visi.

  4. Nida:

    Rima, manau, kad čia tiks bet kokios kruopos – neskrudinti grikiai, arba kynva (bolivinės balandos), soros, amarantai….Gal tik su bulve gautųsi kitoks variantas, man čia kruopų konsistencijos labiau norėtųsi…

  5. Rima:

    Atrodo fantastiškai! Gal galėtumėte patarti kuo būtų galima pakeisti bulgurą tais atvejais, kai menkės kotletukai ruošiami gliuteno netoleruojančiam šeimos nariui? Kažin, gal virta bulvė tiktų? Gal brinkinti grikiai? Ar visgi bulvė padarys masę pernelyg skystą, o grikiai užgoš savo skoniu? Vis tiek turėtų būti kokia nprs alternatyva…

  6. Nida:

    Marta, dėkui! Su tuo bulguru yra taip: tai vienas žodžių, kurio rašybos niekaip neįsidėmiu:) Tad padarau vis klaidų:) Ir šįkart nepasitikrinusi parašiau, ir aišku sumaišiau raides R ir L vietomis:) Tad turi būti bulguras, ir jau pataisiau po pastabos FB 🙂

  7. Marta:

    Nida, sveiki, aciu uz nuostabu recepta.! Turiu klausima ,, ne i tema” taip sakant. Jus minit burgula, o bulguras nera tas pats?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.