Užaugau Dzūkijoje. Krašte, kuris garsėja miško gėrybių klodais. Ir visada pavydėjau pajūrio gyventojams, kurie, kaip man atrodė, turi savo klodus šviežios žuvies:)

Labai gaila, kad nors ir turime savo 99 kilometrus pajūrio, žuvies patiekalai Lietuvoje apsiriboja šaldyto pangasijaus file, importuota iš Vietnamo, arba jūros lydeka, taip pat, beje šaldyta, kurią gaminant prasmirsta visa virtuvė. Todėl čempionu demonstruojant pasiekimus gaminant įmantrius žuvies patiekalus tapti sunku… Pavydžiu pati sau, kad čia, Izraelyje, turiu galimybę šviežią žuvį pirkti nors ir kasdien.

Žuvienė man visuomet skambėjo gana egzotiškai, nes kas gi Druskininkuose galėjo virti žuvienę?? Todėl kai tik Tel Avivo turguje nusiperku šviežios žuvies ir paprašau žuvininko, kad išpjautų jos file, atskirai maišelyje parsinešu ir ašaką bei žuvies galvą. Skaniai žuvienei:) Gal pajūrio gyventojai mane ir sukritikuos už nemokšiškumą, bet susigalvojau savo taisykles, pagal kurias gaminu gardžią sriubą:) O sriubai reikalingi produktai paprastai visuomet guli mano virtuvinėje spintelėje.

Pirmiausia sausame puode apkepinu galvą svogūno, perpjautą per pusę. Palaukiu, kol jis stipriai apsvils. Jei turėčiau dujinę viryklę, svogūną apsvilinčiau ant ugnies. Išvirtą svogūną išmetu, o tas degėsis iš tiesų suteikia sriubai nuostabaus aromato.

Įpilu gerą litrą vandens, suberiu supjaustytos morkos ir bulvės kubelius, įmetu saliero šaknies gabaliuką, petražolės šaknį. Pagardinu druska, įberiu kelis grūdelius juodųjų pipirų, pabarstau baltaisiais pipirais, įmetu porą lauro lapų. Kai daržovės suminkštėja, į verdančią sriubą įdedu žuvį. Žuvis išverda akimirksniu, tad jau po gerų 5 minučių sriuba paruošta valgymui. Išjungus ugnį puode sužvejoju salierą, svogūną, petražolę ir išmetu.

Dažniausiai atskirai išverdu kinua kruopas arba ryžius. Atskirai verdu dėl to, kad kruopos tada būna kietesnes, nei išbrinkę sriuboje, ir man taip skaniau. Į dubenį dedu kelis šaukštus kinua kruopų, užpilu žuvies sriuba, gausiai apibarstau šviežiais krapais ir užbalinu grietine. Man skaniausia – su baltos duonos skrebučiu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *