Tik jau nesakykit, kad nepasiilgot obuolinių pyragų!! Žinau, kad ruduo yra pats geriausias metas namus kvepinti obuolienėmis su cinamonu, ir, žinoma, pyragais… Bet kas sakė, kad vasaris – netinkamas mėnuo tokiems malonumams?:) Kaip kažkas teisingai pasakė – tas, kas sugalvojo patį baisiausią žiemos mėnesį pavadinti „vasara” tik su galūne „s” buvo didžiausias cinikas!:) Todėl vienintelė atsvara ne pačiam gražiausiam vaizdeliui pro langą – namai, kvepiantys… šviežiu obuoliniu pyragu!:)

Šio pyrago receptą aptikau viename lenkiškame blog’e ir prisiminiau unikalią lenkiškų obuolinių pyragų kepimo tradiciją… Kokių tik kepinių su obuoliais nerastumėte kiekvienoje lenkiškoje cukrainėje – šarlotės, obuolių tartai, purūs obuolių pyragai ir trupiniuočiai… Tik sugebėk išsirinkti vieną už kitą skanesnį gabalėlį! Apskritai, lenkai labai rimtai puoselėja savo tradicinės virtuvės patiekalus, o obuolių pyragai yra neatsiejama tos tradicinės virtuvės dalis. 

Šis trupininis pyragas – tai žiemiška pyrago versija, su obuoliais, serbentų uogiene ir riešutais. O vasarą jis nepaprastai skanus vien su šviežiais serbentais. Tad viduržiemį, kol ant mūsų stalų karaliauja į stiklainėlius uždarytas vasaros uogų derlius, tai bus tarsi saldus saulėtų dienų prisiminimas su mielais aromatais ir netikėtais skoniais. Nors kepiau šį pyragą pirmą kartą, jau žinau, kad jis tapo mano firminiu obuoliniu pyragu, kurį kepsiu tikrai dažnai. 

Susipažinkite: tai mano naujas firminis žiemos obuolių pyragas!
Susipažinkite: tai mano naujas firminis žiemos obuolių pyragas!
Obuolių ir juodųjų serbentų sluoksnis suteikia pyragui neišpasakytą gaivumą ir drėgnumą
Obuolių ir juodųjų serbentų sluoksnis suteikia pyragui neišpasakytą gaivumą ir drėgnumą
Negaliu sulaukti sekančios kavos pertaukėlės, kad vėl pasimėgaučiau gabalėliu šio kvapnaus pyrago...
Negaliu sulaukti sekančios kavos pertaukėlės, kad vėl pasimėgaučiau gabalėliu šio kvapnaus pyrago…
Trupininis obuolių ir juodųjų serbentų pyragas
Minkštas, nesaldus, drėgnas ir kvapnus pyragas
Komentuoti
Spausdinti
Trapiai tešlai
  1. 400g miltų
  2. 60g cukraus pudros
  3. 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių
  4. žiupsnelis druskos
  5. 200g labai šalto sviesto
  6. 4 kiaušinių tryniai
  7. 2 šaukštai kakavos
Obuolių įdarui
  1. 3 rūgštūs obuoliai
  2. 1 ½ šaukšto krakmolo
  3. ½ šaukštelio cinamono
Baltymų masei
  1. 4 kiaušinių baltymai
  2. 200g cukraus pudros
O taip pat
  1. 7 šaukštai juodųjų serbentų džemo arba uogienės
  2. 70g stambiai paskaldutų riešutų (graikiškų arba migdolų)
Užminkykite tešlą
  1. Dubenyje sumaišykite persijotus miltus, cukraus pudrą, druską ir kepimo miltelius. Sudėkite į gabalėlius supjaustytą šaltą sviestą ir trynius, ir labai greitai užminkykite tešlą. Atidėkite apie 2/3 tešlos, o į likusią įberkite kakavą ir išminkykite, kad ji įsimaišytų. Abu tešlos gabalėlius susukite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą mažiausiai valandai, kad gerai sustingtų.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo formą (apvalią su nuimamais kraštais arba 20x20cm) išklokite kepimo popieriumi arba ištepkite riebalais ir pabarstykite miltais.
Paruoškite obuolių įdarą
  1. Obuolius nulupkite, perpjaukite į ketvirčius, išimkite sėklas, tada supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Pabarstykite cinamonu ir krakmolu ir viską gerai sumaiykite.
Paruoškite baltymų masę
  1. Supilkite baltymus į švarų indą ir plakite mikseriu kol suputos. Tada dalimis pilkite cukraus pudrą ir nuolat plakite, kol baltymai taps vientisa tiršta mase.
Suformuokite pyragą
  1. Atidėkite 1/3 baltos tešlos į šalį, o likusią tešlą sutarkuokite stambia tarka ant paruoštos kepimo formos dugno. Paskirstykite tolygiai, tada pirštais lengvai paspauskite prie dugno.
  2. Ant tešlos tolygiai sutepkite juodųjų serbentų džemą, o ant jo išdėliokite obuolius.
  3. Tada ant obuolių tarkuokite rudąją tešlą per tarką stambiomis akelėmis. Tarkuodami tešlą pamaišykite ją su riešutais.
  4. Užtepkite baltymų masę ir ant jos pabarstykite stambia tarka užtarkuotos atidėtos baltos tešlos gabalėlius.
  5. Kepkite apie 50-60 min. Jei ima svilti viršus, uždenkite lengvai aliuminio folijos gabalėliu. Pyragą labai gerai atvėsinkite prieš pjaudami.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Žiemiškas trupininis obuolių ir juodųjų serbentų pyragas": 27

  1. Nida:

    Laura, geras klausimas dėl to tarkavimo – tikrai manau, kad galima tešlos netarkuoti o kočioti:)) Na o dėl netolygaus pakilimo gali būti kelios priežastys: netolygus orkaitės kaitimas, netolygus tešlos paskirstymas, ir tešlos perplakimas… PVZ., kepant sūrio pyragus (cheesecake) ypač svarnu neplakti energingai masės, tik sumaišyti ingredientus, kad jokiais būdais pernelyg daug oro nesusidarytų, nes tokiu atveju kepant viskas pakyla, sutrūksta paviršius, o iškepus subliukšta… Nelabai tiesiog gražu, skoniui nekenkia:) Tai va gal kažkuri iš priežasčių ir jūsų pyragą taip subangavo?…

  2. Laura:

    Labai patiko! Nors vadinasi žieminiu, puikiai tinka ir vasarą, kai jau yra šviežių obuolių ir norisi subaigti pernykštę serbentų uogienę 🙂
    Noriu pasiteirauti poros dalykų: 1. Ką duoda tarkuojamas pirmas tešlos sluoksnis? Gal galima ją paprastai iškočioti?
    2. Kepdamas pyragas labai iškilo (vienoj pusėj pasidarė didelis kalnas), vėsdamas susileido, bet paviršius liko banguotas. Skoniui nekenkia, bet gal galima išvengti tokio iškilimo? 🙂

  3. Lina:

    Puikus pyragas! Jusu receptai kaip visada nenuviliantys. Aciu ♥️

  4. Lina:

    Nida, kaip ačiū! Išbandžiau ir likau sužavėta 🙂 Buvo labaiiii labaiii skanu 🙂 Tikrai bandysiu kepti dar ne kartą 😉

  5. Nida:

    Lina – į sveikatą:) Krakmolas tikrai tiks kukurūzų (aš tik tokį ir naudoju!!!), o ir mėlynės tiks. Tik mėlynės šiek tiek skystesnės ir saldesnės nei serbentai, tai gal dar kokį šaukštelį krakmolo pridėkite dėl visa ko, ir gal šiek tiek citrinos sulčių įmaišykite? Bet jei saldumo nebūna per daug, tai palikit kaip parašyta recepte:)

  6. Lina:

    Labas vakaras, Nida, ačiū už dalinimąsi! 🙂 Tikrai gera skaityti Jūsų įrašus. Kaip manote, ar šiam pyragui tiktų kukurūzų krakmolas ir mėlynių uogienė?

  7. Nida:

    Rita, Irena, esu lygiai tokios pačios nuomonės!!! Tikrai ir aš džiaugiuosi šį receptą atradusi ir išbandžiusi, ir ne taip dažnai pas mane nauji receptai po pirmo kepimo patampa „firminiais”:))

  8. irena:

    Nieko tas pyragas nedidelis, neturi jokių galimybių nebūti greitai suvalgomas kokio dydžio bebūtų! Kolegos darbe sake, kad tai tortas, o ne pyragas. Labai geras receptas. Ačiū, Nida.

  9. Rita:

    Pyragas puikus! Jau senai norejau kokio nors įpatingo obuolių pyrago recepto, išbandžiau jų nemažai, bet šitas pyragas, bus mano favoritas. Tikrai kepsiu dar ir išbandysiu su kitomis uogienėmis. Man taip pat reikėjo kelių šaukštų šalto vandens, nors kiaušiniai buvo ir L dydžio. Ačiū už receptą!

  10. Nida:

    Dalia, tiktų kokia nors rūgštesnė: spanguolių, bruknių. Bet lygiai taip pat, manau, derėtų slyvų. Juodieji serbentai turi tą gražią spalvą, labai pagyvinančią pyragą.

  11. Dalia:

    Noriu išbandyti šį pyragą,tik deja neturiu juodų serbentų uogienės 🙁 kokia kita galėčiau pakeisti,kas derėtų?

  12. Nida:

    Jūrate, labai labai džiaugiuosi!!!! Kaip smagu girdėti! Man irgi kakavos sluoksnis buvo labai labai maloniai derantis, ir beje, pakeliantis paprastą pyragą į kitą lygį!:) Sėkmės gaminant!

  13. Jūratė:

    Nuostabus pyragas! Kitą dieną dar skanesnis. Šiame pyrage ypač dera kakavos sluoksnis. Ir vaizdas toks, kad valgytojai neatspėjo kas ten įdėta. Ačiū, Nida! Už gausybę idėjų, naujus skonius ir derinius. Už aistrą gaminti…

  14. Nida:

    Justina, man patinka visokie receptų pakeitimai pagal poreikius, pomėgius, ar galų gale, produktus, kurie tuo momentu yra spintelėje:) Iš tiesų, pyragas gaunasi didelis, bet gerai tai, kad jis gali drąsiai ne vieną dieną stovėti, o kokybė jo visiškai nenukenčia! Tad džiugina dar kelias dienas:)

  15. Nida:

    Ačiū, Ramune! Ir man, tiesą pasakius, prireikė ledinio vandens kelių šaukštų, bet maniau, kad dėl kiaušinių dydžio, gal nepakankamai dideli buvo. Tad ir visiems kitiems, kurie keps, patarimas – jei tešla nesulimpa, įpilkite kelis šaukštus ledinio vandens arba įmuškite dar vieną trynį.

  16. Justina:

    Kepiau si pyraga,tik atsisakiau riesutu ir kakavines dalies. Viska mazinau ketvirciu,bet pyragas gavosi vis tiek didelis. Tikrai labai skanus! Daugiau skoniu nepasigedome,del to kita karta kepsiu vel taip pat!

  17. Ramunė:

    Taip jau nutiko, kad teko šį pyragą per savaitę kepti jau trečią kartą:) tai, manau, bus ir mano firminis:) iš tiesų, labai tinka, kai reikia kažko labiau nei keksas, bet paprasčiau nei tortas. Tik man visus kartus tešla nesiklijavo, tai aš pyliau papildomai du šaukštus ledinio vandens, o kepiau su spanguolių bei bruknių uogienėmis – tobula!!!! Būtinai turiu padėkoti už receptą:)!

  18. Indrė:

    Taip ir galvojau daryti. Bandysiu su raudonais serbentais 🙂
    Ačiū už atsakymą 🙂

  19. Nida:

    Indre – būtinai pamaišyk! Ir tik neatšildyk, o sumaišyk su krakmolu ir iškart dėk ant pyrago ir pašauk kepti. Ir dar cukraus gali šiek tiek pridėt, nes gali būti per rūgštu:)

  20. Indrė:

    O jei kepti su šaldytomis uogomis, tai gal jas irgi pamaišyti su krakmolu? Kitaip labai daug sulčių išleis. Ar ne?

  21. Nida:

    Dovile, tikrai taip:) Mano gripuojantis ir stipriai karščiuojantis vyras vakar net du gabalus šio pyrago sukirto. Man tai geriausias kepinio kokybės įvertinimas:) P.S. jei keptum kvadratinėje formoje, jis gal mažiau tortiškas atrodytų:)

  22. Nida:

    Mes irgi suskubom naikinti vasaros derliaus, nes visi ženklai juk rodo, kad ne už ilgo jau šviežias uogų derlius bus:) Tai šis kepinys – pats tas pasilepinimui:)

  23. Odeta:

    Nida, na Tu ir žiauriai laiku su tais serbentais. Kaip tik siandien apziuredami saldiklio stalcius radome dauuug dezuciu saldytu serbentu 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *