Dovanokit, atleiskit, priimkit atgal!:) Net nedrąsu atsiversti savo blog’o puslapį, nes gėda baisingiausia, kad ten vis kabo tas pats senas įrašas, prieš mėnesį darytas… Sėdžiu dabar visa paraudonavusi iš gėdos, ir bandau sugalvoti priežastį, dėl ko šitaip siaubingai apsileidau… Jūs turbūt pagalvojot, kad aš kokios bado dietos laikiausi, ir pati nevalgiau, ir kitų nemaitinau, nes nieko naujo šitiek laiko taip ir neatsirado šiuose mano užrašuose. Bet taip, žinokit, nebuvo. Visų pirma, buvau visiškoje svečių apgultyje, ir šiandien pirmoji diena, kai gyvenu pagal savo įprastą grafiką: turgus, namai, kulinarinių knygų pavartymas, pietų gaminimas, pasiruošimas savaitgalio kulinariniams eksperimentams…

Kai pilni namai svečių, tai arba nėra laiko kokiems nors naujų patiekalų bandymams, arba, jei ir yra, tada nėra laiko rašymui, o dar blogiau, net jei to laiko ir būtų – neišeina nuotraukos arba maistas suvalgomas greičiau, nei jis nufotografuojamas… Man verkiant reikia kokios nors fotografavimui skirtos lempos, nes atėjus žiemai (taip taip, šis periodas, kai, pasak rusų kalba transliuojančios radijo stoties žinių vedėjo, ateina „riezkoje pocholodanije”, ir kai temperatūra išties smarkiai nukrenta net…… 3 laipsniais, ir tada jau būna „tik” +25C, vadinasi ŽIEMA), vakarienę valgom jau taip sutemus, kad be papildomos šviesos nuotraukos gaunasi apgailėtinos:( Vieną patiekalą, pavyzdžiui, dariau specialiai du kartus, nes jis vertas blog’o įrašo, bet pirmąkart nuotraukos išvis nesigavo, o antrąkart – truputį geriau, bet tas vaizdas nė iš tolo neatspindi fantastiško patiekalo skonio. Būtinai tą gėrį (kad ir su prastom nuotraukom) patalpinsiu artimiausiu metu. PRIŽADU. (Kur jums tai girdėta???:))

O šiandien ėmiausi salotų, kurios atrodo labai jau vasariškai, bet iš tikrųjų tai – pačios žiemiškiausios salotos, kurias visai nesunkiai pasigaminsit ir Lietuvoje. Salotų idėja „užkabino” mane kai varčiau savo naują knygą iš P. Afrikos J. A. Hobbs „Scrumptious”, nes jų „pažalinimui” buvo naudojamas šviežias žalias brokolis, sutarkuotas burokine tarka, ir taip išgaunant žalutėlius trupinius!! Puikus atradimas. O dar vienas dalykas man, tikros suvalkietės tikrai dukrai, kad tai puikus būdas panaudoti iš vakaro likusias nesuvartotas kruopas (baltus arba rudus ryžius, kynvą, kuskusą, skaldytus kviečius…). Manau, kad Lietuvoje užstrigusi tradicija iš ryžių gaminti mišraines tik su majonezu, kiek atgyvenusi, o šios žalios Viduržemio jūros aromatais persmelktos salotos tą puikiausiai įrodo. Labai tinka jose šviežios granatos grūdeliai, o esminė sąlyga siekiant geriausio rezultato – salotos turi pastovėti bent pusvalandį, prieš jas pateikiant. Ar gali būti kas geriau, kai laukiant svečių nereikia visko atidėti paskutinei minutei (pvz., užpilti padažą ant salotų, kad jos nesukristų), galima dėl nieko nepergyventi, nes viskas paruošta iš anksto? Ištraukei iš šaldytuvo – ir nešk ant stalo!

Žalios žiemos salotos su ryžiais, feta, riešutais ir brokolių trupiniais (8 asm)

2.5 puodelio nevirtų baltų ryžių*

1 a.š. druskos

1.5 litro šalto vandens

 

1 puodelis kapotų šviežių mėtų

1.5 puodelio kapotų šviežių petražolių

1.5 puodelio kapotų gražgarsčių (rucola)

1.5 puodelio trupinto fetos sūrio

1 puodelis granatų sėklų

1 šviežio brokolio galva (didesnė)

3/4 puodelio graikiškų riešutų, stambiai patrupintų

Padažui

1 puodelis padažo, pagaminto pagal bazinį receptą**

2 skiltelės česnako, sutrintos

1 šaukšteliai tarkuotos citrinos žievelės

Druska, pipirai

* Aš panaudojau iš vakaro virtus ryžius kartu su lęšiais (ryžius su lęšiais maišiau santykiu 2:1 – du puodelius ryžių sumaišiau su 1 puodeliu rudųjų lęšių, viską išviriau pasūdytame vandenyje, kol kruopos tapo birios. Turiu pasakyt, kad ši ryžių ir lęšių kombinacija man labai patiko, nes salotos gavosi dar maistingesnės, sotesnės. Juk ne paslaptis, kad lęšiuose – visa galybė taip reikalingų žmogaus organizmui baltymų.

Tačiau jei virsite ryžius vien šioms salotoms, nuplautus ryžius sudėkite į puodą, suberkite druską, įpilkite vandenį ir puodą užvirinkite. Ant nedidelės ugnies virkite ryžius apie 16-18 Min., arba kol ryžiai bus išvirę, bet ne per minkšti. Perliekite ryžius šaltu vandeniu, kad nusiplautų visas likęs krakmolas, ir atvėsinkite, karts nuo karto pakedenant šakute.

**Bazinis padažo receptas, tinkamas bet kokioms salotoms pagardinti

3 šaukštai citrinos sulčių

3 šaukštai baltojo vyno acto

1 šaukštelis Dijon garstyčių

1 šaukštelis druskos

1 šaukštelis cukraus

300ml aliejaus (geriausia, žinoma, alyvuogių, bet tinka ir saulėgrąžų ar rapsų)

Šviežiai grūsti juodieji pipirai.

Visus šiuos ingredientus sumaišome tarpusavy iki tirštos masės. Priklausomai nuo to, kokioms salotoms naudojate, šį bazinį receptą galima pagardinti česnakais, medumi, mėgiamomis žolelėmis, šviežiomis apelsinų sultimis, čili pipirais ir t.t. Padažas gali stovėti šaldytuve savaitę ir ilgiau.

Na o dabar pagaliau gaminam salotas:) Išvirtus ir atvėsintus ryžius (arba kitas kruopas, kurias naudojate) sudedame į didelį dubenį. Supilame kapotas žoles, trupintą fetą ir granatų sėklas. Brokolius sulaužome šakelėmis ir stambia tarka nutarkuojame jų minkštas viršūnėles, kad gautųsi krūvelė žalių „trupinių”. (Kietas brokolio likusias dalis atidedam į šoną – jas panaudosite kitiems patiekalams. ) Trupinius suberiam į ryžių masę, taip pat suberiam smulkintus riešutus.

1 puodelį Bazinio padažo sumaišome su smulkintais česnakais ir citrinos žievele, išplakam, įberiam šiek tiek druskos ir pipirų. Padažą supilam į salotas, viską gerai sumaišom, ir leidžiam pastovėti mažiausiai pusvalandį (taip paruoštas salotas galima laikyti net 24 val, bet graikiškus riešutus tokiu atveju įmaišykite prieš pat pateikdami, kad jie neprarastų traškumo). Prieš pateikdami patikrinkite, ar netrūksta druskos. Sudėjus į lėkštes, galima dar papildomai pabarstyti feta ir graikiškais riešutais.

 

 

Komentarų apie "Žalios žiemos salotos su ryžiais, feta, riešutais ir brokolių trupiniais": 5

  1. Nida:

    Labas Grita! Smagu ir tave girdėti!:) Iš tiesų, kai grįžom po kelionės iš PAR, parašiau net 6 straipsnius, tad dabar tai vienas, tai kitas kur pasirodo:) Žinojau, kad tuoj pat užgrius svečiai, o tada jau ne do rašymų:) Tu teisi, nuotykis su banginiu buvo išskirtinis… Tikrai vienintelis toks gyvenime:) Gerai, kad tie banginiai tokie geriečiai, tad nebuvo kaip net išsigąsti to milžino, staiga iškilusio prieš pat nosį:)))

  2. grita:

    Labas,Nida,pasiilgau.Gerai,kad tai sen,tai ten randu tavo straipsniu,zinau,kad gyva ir tau viskas gerai,o banginis tai nerealus…prisiminimu turbut pakaks visam gyvenimui.

  3. Nida:

    Dovile, pataikei į dešimtuką:) Kokia saldi ta RUTINA…. Bet turbūt reikia trumpam tą rutiną pamesti, kad tinkamai įvertintum, kaip tau jos reikia:))
    Salotų padažą tikrai verta pasigaminti ilgesniam laikui – aš net specialų indelį tam padažui turiu. Nes kai kaskart reikia terliotis ir po šaukštelį matuoti citrinos sultis, tai dažnai net prapuola noras salotas maišyti:) O čia – tik šast, ir viskas gatava:)
    Rūčike, sėkmės tarkuojant brokolius:)

  4. Dovilė:

    Svečiai yra gerai, bet smagu, kai grįžta rutina ir gali viena namuose pasikuisti;-)
    Ačiū už padažą salotoms, nes šiame reikale aš visai be fantazijos esu ir niekad neatėjo į galva mintis, kad galima pasimaišyt to padažo kokiai savaitei.

  5. Ruta:

    Bet nuotraukos tai tikrai labai grazios!! Spalvingos ir ryskios!! Super! Eisiu tarkuoti brokoliu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *