Žaliai žiemai – žalios salotos!:) Toks galėtų būti šio patiekalo šūkis, tiesa?:)

Mano vyras, kuris gimęs ir augęs Vilniuje, vaikystėje žiemos mėnesius skaičiuodavo pagal vieną statistinį faktą. Jo mamos (mano anytos) vardadienis būdavo švenčiamas gruodžio 5 dieną, ir šiai šventei VISADA ji namuose gamindavo ledus. Mano vyras būdavo atsakingas už ledo gabalų parnešimą (nes tuos ledus reikėdavo ilgai maišyti dubenyje, pilname ledo gabalų). Iš kur gi tuos ledus imdavo? O gi iš upės, kuri gruodžio 5 dieną visada be išimčių būdavo užšąlusi taip, kad eketę reikdavo gręžtuvu prasigręžti! 

Kaip pasikeitė orai per tas kelias dešimtis metų, tiesa?… Nors jei labai atvirai, nepaliauju kartoti, kad aš – už klimato atšilimą, nes tokios šiltos žiemos be sniego ir su žalia žole man kur kas labiau patinka nei speigai ir pūgos..

Tad akims paganyti ir vitaminų resursams papildyti – gaivios ir žalios salotos!

Žalios salotos - tiks ir kasdienai, ir šventėms
Žalios salotos – tiks ir kasdienai, ir šventėms
Traškios salotos su saldžiarūgščiu padažu
Traškios salotos su saldžiarūgščiu padažu
Žalios spalvos salotos - vitaminų komplektas visiems valgytojams
Žalios spalvos salotos – vitaminų komplektas visiems valgytojams
Kalė, pekino kopūsto, saliero šaknies ir kriaušių salotos
Porcijos 4
Žalios gaivios salotos, kurias prieš patiekiant patartina bent 10-15 minučių palaikyti, užpylus padažu
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1/4 gūžės pekino kopūsto
  2. 200 g kale (lapinio kopūsto)
  3. 1 saldi kriaušė
  4. 1 saliero šaknis
  5. 1 žalioji paprika
  6. 1 čili pipiras (geriausia - žalias, bet tiks ir raudonas)
  7. 3 šaukštai susmulkintų svogūno laiškų
  8. 1 šaukštas susmulkintų petražolių
  9. 1/3 stiklinės pakepintų graikiškų riešutų (arba karijų riešutų)
Padažui
  1. 3 šaukštai citrinos sulčių
  2. 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  3. 2 šaukštai klevų sirupo (jei neturite, pakeiskite medumi)
  4. Druskos ir pipirų
Instrukcijos
  1. Pekino kopūstą nuplaukite, nusausnkite ir supjaustykite kuo plonesnėmis juostelėmis. Suberkite į dubenį. Kale lapus nuplėšykite nuo kieto koto, ir labai smulkiai susmulkinkite. Suberkite į dubenį. Taip pat suberkite į dubenį plonais šiaudeliais supjaustytą kriaušę. Viską pašlakstykite šaukštu citrinos sulčių ir šaukštu aliejaus, pabarstykite druska ir pipirais, išmaišykite ir atidėkite į šalį.
  2. Burokine tarka sutarkuokite saliero šaknį. Žaliąją papriką supjaustykite šiaudeliais, smulkiai supjaustykite čili pipirą. Viską suberkite į dubenį su kopūstais, suberkite kapotus svogūno laiškus bei petražoles, riešutus.
  3. Sumaišykite padažą iš 2 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų klevų sirupo ir 2 šaukštų alyvuogių aliejaus. Užpilkite ant salotų, sumaišykite, pagardinkite druska ir pipirais jei trūksta, ir palikite šiek tiek pastovėti, prieš paduodant į stalą.
Adapted from Kwestia smaku
Adapted from Kwestia smaku
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Sveiki, labai ačiū už pastabą! O ar galėtumėte parašyti, su kokia naršykle ir kokioje operacinėje sistemoje žiūrite. Mėginsim išspręsti šią problemą.

  2. Anonimas:

    Iš nuotraukų atrodo super duper, bet kažkodėl, gal del naujo formato svetainės, visas receptas uždengtas tuštuma balta, lyg lapas popieriaus būtų padėtas ant viršaus, taigi recepto pačio nerasta:-)))) tik įvadas, nuotraukos ir komentarai:-)))), o taip viliojančiai tos salotikės atrodooo….

  3. Pingback: Azijos aromatais kvepiantis vištienos patiekalas

  4. Nida:

    Žalios salotos, kaip ir žalia žiema yra gerai… Nors aš su tais lengvais paltais jau spėjau ir virusą parsinešti:( Tai dabar apsikabinus puodą arbatos sėdžiu ir Kalėdas planuoju…

  5. Dovilė:

    Aaa, tikrai kur tas ledas šiemet?;-) Iš tikrųjų, tai ir aš kaifuoju, kad nėra baisiai šalta ir galima žiemą su lengvesniais batais ir plonais paltukais vaikščioti. Ir žalių salotų įsinorėjau.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *