Vieną snieguotą dieną paštu į mano namus atkeliavo paketėlis. Tame paketėlyje – keletas pakelių ekologiškos japoniškos arbatos. Šįkart – degustacijai ir įvertinimui, mat Japonijos ūkininkų asociacija skinasi kelius į Lietuvos rinką ir kviečia įvertinti jų auginamų arbatų skonius. Kaip žinia, vandenynų apsuptose Japonijos žemėse veši ištisi laukai arbatos krūmų, tačiau tik nedidelė dalis jų atitinka visus griežtus reikalavimus, kad būtų pripažintos ekologiškomis. 

Nuo švelnutės juodosios, rytais prabudinančios senčios, ypatingosios matcha (kuri, beje, yra gaminama ir arbatžolių, ne tik miltelių pavidalu, ir vadinama tencha) ir paskrudintos hojicha – kiekviena ši arbata yra tiesiog atgaiva sielai ir kūnui, antioksidantų ir antidepresantų dozė… Beje, pirmąkart susidūriau su arbata milteliais – iki šiol buvau ragavusi tik matcha arbatą miltelių pavidalu. Tačiau pasirodo, ir kitos arbatos Japonijoje trinamos į miltelius, o tokiu būdu paruoštos ypač mėgiamos naudoti dirbant ofisuose (nes paruošimas paprastesnis), jas taip pat lengviau transportuoti. Iš milteliais fasuojamų arbatų paprasta gaminti matcha late, hojicha late, ir kitokius madingus gėrimus! Tikiuosi, kad šios (ir kitos) kokybiškos japoniškos arbatos jau greitai galės būti kiekvienų lietuviškų namų dalimi, o aš būtinai jums pranešiu, kai tik žinosiu kur jos bus platinamos. 

Tuo tarpu knietėjo savo naująją matcha išmėginti ne tik gėrimui, bet ir desertams, tad pirmu numeriu du šaukštai iškeliavo į sausainių tešlą:) Šie žali sausaniai panašūs į neseniai mano keptus šokoladinius, tačiau mažiau saldūs, o ir dalis miltų pakeista migdolų miltais. Štai todėl jie ir truputį lengvesni nei tie, amerikietiškieji:) Labai kviečiu išbandyti. 

Gaivūs ir pažadinantys, skaisčiai žali matcha arbatos sausainiai
Japoniški matcha sausainiai su migdolų miltais
Print Recipe
Žali matcha sausainiai
Gaivaus skonio, ne per saldūs japoniškos žalios arbatos sausaniai
Course Desertai
Cuisine Japonijos
Keyword matcha
Prep Time 20 min
Cook Time 12 min
Servings
vnt
Ingredients
Course Desertai
Cuisine Japonijos
Keyword matcha
Prep Time 20 min
Cook Time 12 min
Servings
vnt
Ingredients
Instructions
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo skardą išklokite pergamentiniu popieriumi.
  2. Elektrinio kombaino inde arba dideliame dubenyje išsukite sviestą ir cukrų iki kuo puresnės, baltesnės masės. Įmuškite kiaušinį ir toliau plakite, kol labai gerai susimaišys. Įpilkite vanilę, toliau plakite.
  3. Dubenėlyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius ir matcha arbatos miltelius. Šį mišinį sudėkite į sviesto msę ir sumaišykite, tik kol susijungs ingredientai.
  4. Suformuokite maždaug 2 šaukštelių tūrio tešlos rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo skardos, palikdami atstumus. Galite sausainius apvolioti cukraus pudroje (rekomenduotina, bet bus saldesni), arba pabarstyti cukraus pudra jau sudėliotus ant skardos. Kepkite 12 minučių, atvėsinkite kelias minutes skardoje, tada perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite pilnai.

  1. Nida:

    Man kartumas nesijautė. Gal matcha arbatos čia “kaltė”? Jų visokių “lygių” būna, gal kartumas iš ten? Ar nebandėt tos matchos gėrime paragaut, ar nėra kartumo? Nes iš kitur kartumas neturėtų būt, tik tas malonus žalios arbatps skonis.

  2. Eglė:

    Sveiki, ačiū už receptą! Kepiau ir aš! Rekomenduoju dar pabandyti vietoj matchos miltelių dėti burokėlių miltelius! Man asmeniškai, net skanesni buvo 🙂

  3. Nida:

    Ūla, mieloji, įsikibusi laikausi, nepasiduodu pagundai kepti, nes žinau, kad bus pavojingai skanios:) Mano močiutė buvo tikra spurgų meistrė, tai aš nuo vaikystės ant tų spurgų augau:) Nežinau kiek atsilaikysiu nekepus…. Bet kai tik imsiuosi, receptas tikrai bus:)

  4. Nida:

    Sandra, mano spalva su profesionaliu apšvietimu tokia “pagerinta”, natūralioj šviesoj jie irgi ne tokie skaistūs, o be to rytojaus dieną dar mažiau žali būna… Na bet čia natūralu, juk arbata…

  5. Sandra:

    Ne tokie žali gavosi, bet labai skanūs 😀
    Būtinai kartosime! Ačiū už receptą!

  6. Nida:

    Rimgaile, super faina – va taip greitai galima Japoniją į namus parsivežti 🙂

  7. Nida:

    Gintare, oi ne…. tikrai nieko nesigaus su nuoviru, čia reikia būtent matcha miltelių… Ir ne tik dėl spalvos, bet ir dėl skonio… Yra speciali matcha kepimui (na ji tiesiog žemesnės kategorijos), tai tą geriausia naudoti.

  8. Anonimas:

    Kepiau šįryt ir aš ( laimei dukra iš japonijos atvežė matchos:)) ir gavosi nuostbaus skonio ir labai greitai pagaminami sausainiai!
    O jau spalva- tai nereali!
    Ačiū, Nida, už receptus ir pačias estetiškiausias nuotraukas, kurios įkvepia gaminti…!

  9. Gintarė:

    Miela Nida, o jei neturi matcha arbatos miltelių, galima naudoti jos nuovirą ar jis nenudažys?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.