Kalakutas, žąsis, o gal….. kiaulienos šoninė?? Kol sukat galvas kas puikuosis ant jūsų šventinio stalo, turiu jums visiškai netradicinį pasiūlymą:) 

Kiaulienos šoninė tikrai vargu ar kada nors buvo mano šventinių patiekalų radare, nors ją pasigaminti knietėjo jau ne vienerius metus. Užsienio blog’uose, kulinarinėse knygose ir žurnaluose šventiniu laikotarpiu labai dažnai atsiranda būtent kiaulienos šoninės receptų. Ši mėsa ypatingai dažnai gaminama visame Azijos regione, tuo tarpu Lietuvoje, bent jau mano žiniomis, kiaulienos šoninė užvis dažniausia keliaudavo į rūkyklas:) 

Minkštas (ir riebus:)) šoninės gabalėlis vis dažniau atsiranda ir mūsiškių restoranų meniu! Vienas skaniausių patiekalų, kuriuos teko ragauti Senatorių pasažo restorane “14 Horses” ir buvo būtent šoninė. Arba cholesterolis, kaip juokais tą patiekalą vadino šefas:) 

Šoninė, ir ypač kuo traškesnė jos odelė, yra tikras delikatesas Italijos virtuvėje, o porketa, kurią kepiau praeitais metais, tikrai buvo nubalsuota kaip nugalėtoja šeimos vyrų rate:) Su porketa dar reikėjo padirbėti, gražiai ją surišti, o štai su šiuo patiekalu – jokio darbo: tik sumetei ingredientus į orkaitę ir gali eiti puoštis!

Tad jei jums šiemet norėtųsi kažko kitokio, kažko jaukaus, skanesnio nei tikitės, neįprasto, bet kartu labai nepaprasto – išmėginkite kiaulienos šoninę! Aš saviškę tiekiau su bulvių koše (jos jau negardinau sviestu, kalorijų pakako iš mėsos), o garnyrui labai tiko kartu besitroškinę šalotiniai svogūnai ir balzamiko acte išbrinkę vyšnios. 

Beje, maniau, kad šis patiekalas bus riebesnis ir sapnai bus sunkesni nei įprasta. Nustebino, kad nė viena mano prognozė taip ir neišsipildė!:)

 

Šalotiniai svogūnai, kadagio uogos, vyšnios, šalavijai ir balzamikas: štai ko jums prireiks šventinei kiaulienos šoninei pasigaminti
Pirmiausia gerai apkeps odelė, pašalinsim visus perterklinius riebalus, tik tada troškinsim mėsą su priedais
Išraiškingo sodraus skonio padažas, itin minkšta mėsa ir labai traški odelė – tikrai šventiškas nesidėtingas patiekalas!
Print Recipe
Vyšnių ir balzamiko acto padaže kepta kiaulienos šoninė
Kalėdų sezonui norisi šventiškų patiekalų, tačiau ir tokių, kuriuos ruošiant nereikia įdėti pernelyg daug pastangų geriausiam rezultatui pasiekti. Šis - būtent toks!
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Pasiruošimas 20 min
Laikas 2 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Course Main Dish
Virtuvė Lietuvos
Pasiruošimas 20 min
Laikas 2 val
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Kiaulienos šoninės odelę labai aštriu peiliu įpjaukite išilgomis juostomis, padalindami visą šoninės plotą į 4 ilgas juostas. Tada įpjaukite vieną įpjovą skersai, per patį vidurį, tokiu būdu padalindami šoninės gabalą į 8 gabalėlius.
  2. Rupia druska įtrinkite visą odelės paviršių, įmasažuodami ir į įpjovas. Tada pašlakstykite šaukštu aliejaus, ir gerai įtrinkite. Paguldykite kiaulienos šoninę odele į apačią kepimo skardoje (rinkitės panašaus dydžio į tą, kokio dydžio yra jūsų mėsos gabalas. Mėsa kepdama šiek tiek susitrauks). Kepkite taip šoninę 1 valandą. Išimkite skardą su mėsa iš orkaitės ir atsargiai išsemkite visus riebalus, esančius skardoje (patogiausia lengvai pavertus skardelę išsemti šaukštu).
  3. Apverskite kiaulienos šoninę kita puse, odele į viršų. Sudėkite į kraštus perpus perpjautus šalotinius svogūnus, šalavijus, suberkite kadagio uogas, vyšnias, supilkite sultinį ir balzamiko actą. Pašaukite skardą atgal į orkaitę ir kepkite apie 50-60 minučių, arba kol mėsa bus minkštutė, o odelė labai traški. Patiekite su skardoje keptais svogūnais, vyšniomis ir padažu, kuris susidarys mėsai kepant.

  1. Nida:

    Jurga, bravo, man visada patinka žmonės, kurie kūrybiškai žiūri į virtuvės reikalus:) Bravo bravo.

  2. Jurga:

    Susikaupiau 🙂 Nuklampojau į parduotuvę vyšnių 🙂 Neturėjau sultinio, tai pridėjau padažan dar stambiai kapotų morkų, pipiro žirneliais, saliero kotą, kad ne vandeniu ir ne sultinio kubeliu skiesčiau actą 🙂 Paragavusi nusprendžiau, kad šaukštas cukraus bus neprošal 🙂 Kaip pirmam bandymui tikriausiai neblogai, reikia pasiieškot geresnio acto, nors parašyta ant indelio, kad be dažiklių, bet nebuvo itin tirštas ar itin saldus. Ir man, nors nupyliau po valandos taukus, padaže jų irgi dar buvo daug. Gal per riebią šoninę pasirinkau…

  3. Dalia:

    Taip Nida pritariu jums del acto kokybes. As net pagalvojau kad gal galima butu naudoti ta tirstesni ‘Balzamic Glaze’-jis ir saldesnis tuo paciu ir tirstesnis.

  4. Nida:

    Dalia, labai priklauso ir nuo balzamiko padažo. Jei jis pigesnis, tai tuomet skystas, dažniausiai paprastas actas nudažytas juodai būna… Tuo tarpu geras balzamikas yra tirštas ir sodrus ir saldus. Man net gaila buvo butelį tokio supilti į šį patiekalą, bet padažas paliko įspūdį. Taip, jis užgožė vyšnių skonį, bet jau sodrumas buvo neišpasakytas, tai nuostabiai tiko su kiaulienos šonine. Gal išties galima mažiau pilti nerizikuojant, ypač jei nesat tikri dėl kokybės paties acto, bet tuomet patarčiau dar cukraus šiek tiek įdėti, nes esmė čia saldžiarūgštis padažas.

  5. Dalia:

    Isbandziau labai minksta mesyte gavosi ir darbo minimaliai. Tik man tie daug acto uzmuse visus kitus skonius. Gal gamintoju skirtingu acto stiprumas skiriasi.. jokiu vysniu nebesijaute. Ir gal to padazo siek tiek tirstesnio noretusi. Kita karta desiu puse acto normos .

  6. ruta:

    gaminau tik be kadagio uogu, labai skaniai gavosi! super receptas, aciu

  7. Nida:

    Egle, ir gerai, kad improvizavot ir gaminot be šių ingredientų. Išties, kiaulienos šoninė turi kažką savyje, ji tiesiog tirpsta burnoje…. Labai smagu, kad patiko.

  8. Eglė:

    Neturėjau šalavijų, kadagio uogu, tačiau skonis tikrai puikus! 🙂

  9. Nida:

    Lina, minimaliai. Bet tos uogos labaaaai gerą tokį niuansą duoda… Nesitikėjau pati.

  10. Lina:

    O kepant be šalavijų ir kadagio uogų siektinas skonis labai keisis?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.