Atėjo laikas atskleisti kortas:) Erzinausi vakar, patalpinusi Browny – šokoladinio pyrago su riešutais- nuotraukas ir receptą, bet neišdaviau paslapties kokia gi vakarėlio tema. O ji labai paprasta – Amerika!! Mano vyras – didžiulis Amerikos fanas, ne vienerius metus ten gyvenęs ir dirbęs, sekantis greitai įvyksiančių Amerikos prezidento rinkimų naujienas, ir visa širdimi esantis su Amerika! Negana to, mūsų vedybų diena – liepos 4-oji, Amerikos nepriklausomybės diena:) O kad dar stipriau būtų, jo mylimiausios futbolo komandos “liverpool” savininkai – amerikiečiai. Na ir kaip gali žmogus nepadaryti amerikietiško vakarėlio tokiam fanui, švenčiančiam savo gražią sukaktį?:)

Teminiai gimtadieniai ar kitos šventės – labai superinė idėja, paverčianti šventę ne vien eiliniu pasisėjėjimu prie stalo, bet duodanti “darbo” pakviestiems svečiams, kurie visaip stengiasi įtaikyti į šeimininkų pateiktas taisykles. Kartais šventė tampa proga pasikultūrinti – pavyzdžiui, Dovilė svečiams prieš šventę organizuoja ekskurisjas. Mano kita draugė paruošia visą kliūčių ruožą savo vyrui, kuris nuo pat ryto turi vykdyti įvairias užduotis, vis rasdamas dovanas arba “raktą” į sekančias šventės stadijas, o vakarėlį vainikuoja didelis balius su šokiais geriausių draugų apsuptyje. Mano didžiausia kūrybiškumo herojė – Loretukas, visuomet sugalvojanti pačias šmaikščiausias idėjas įvairioms jos organizuojamoms šventėms: krempleninis gimtadienis (oi kiek aš išrausiau senų tetų spintų, ieškodama krempleninių suknelių, 60-uosius menančių rankinukų ar batų…), botų balius, kurio pagrindins atributas buvo kuo madingesni botai, “stringų ir kasų vakarėlis” – kai stringus dėvėti buvo priversti net vyrukai:), “Karas ir Taika”, kai lėkėm su vyru į Krašto Apsaugos ministeriją, ieškodami pažįstamų, galinčių paskolinti kovinę Lietuvos kariūnų aprangą ir sunkius batus…  Tuo tarpu mano supratimas apie teminį gimtadienį, deja, apsiriboja vien tik vientisa kulinarine linija: buvo indiškas, Tailando, prancūziškas vakarėliai, o šįkart atėjo laikas amerikietiškam. Labai ilgai sukti galvos kokie patiekalai bus gaminami, nereikėjo:) Bėda tik ta, kad daugumos patiekalų neliko, nespėjus jų net nufotografuoti:(

Vienas iš didžiausių sėkmių, atlikus trumpą apklausą buvo…. ledai!! Taip, mano gaminti namuose ledai. Iš mano naujos knygos “Jenis splendid ice creams at home”. Nelengva buvo išsirinkti tik kokius ledus gaminti, nes jų knygoje – ne vienas šimtas. Pasirinkau du receptus, kurie man pasirodė įdomiausi – tai Sūrios karamelės ledai  ir Ledai su kepintais graikiškais riešutais. Nė negalvojau, kad abu konteineriai išgaruos per vieną vakarą, tad teks pagaminti dar kartą, nufotografuoti ir įdėti receptus į blog’ą:)

Pagrindinis patiekalas ir vakarėlio kulinarinis “centras” buvo, žinoma, burgeriai. Puikių sultingų jatienos burgerių receptą jau esu patalpinusi čia. Be abejo, su namuose keptomis bandelėmis, su namuose skrudintomis bulvytėmis, kukurūzų burbuolėmis ir kalnais priedų – žalių salotų, pamarinuotų raudonųjų svogūnų, pomidorų, padažų…

Tačiau šįkart pasirinkimą paįvairinau vištienos burgeriais, o juos pagaminau pagal čionykštį, Artimųjų Rytų kebabų receptą. Šiuos kebabus, pagal idėją reikėtų lipdyti ant medinio iešmelio, bet aš nutariau daryti paplotėlius, tinkančius atsidurti tarp dviejų šviežios, ant griliaus paskrudintos bandelės puselių. Truputis avienos taukų, kuriuos įmaišiau į maltą vištieną, labai pagyvino skonį, tačiau mano vyras keiksnojo varvančius taukus ir vis plykstelinčią ugnį:) Na, ir žinoma, saujos kapotų žalumynų – kalendrų, petražolių, bazilikų ir mėtų – tai tarsi neatskiriama Artimųjų Rytų kulinarijos dalis.

Vištienos kebabai (tinka ir mėsainiams!)

200g avienos taukų

1/2kg maltos višteinos blauzdelių mėsos

1/2kg maltos vištienos krūtinėlių mėsos

3 svogūnai, sukapoti smulkiai

Po saują kapotų petražolių, mėtų, bazilikų, kalendrų

Druska, pipirai

1/2 puodelio alyvuogių aliejaus

Avienos taukus sumalame (arba paprašome mėsininkų, kad sumaltų, kai perkate), sumaišome su vištienos krūtinėlių ir blauzdelių mėsa. Sumaišome su kapotomis žolėmis, smulkintais svogūnais, druska, pipirais, aliejumi. Pasišlapinę rankas vandeniu formuojame paplotėlius arba lipdome juosaplink medinį iešmelį. Kepame ant įkaitintų grilio grotelių.

Apie saldumynus – Niujorko sūrio pyragą ir tobuląjį rudeninį Crumble (turbūt reiktų versti “trupiniuotis”?) – kituose įrašuose.

Komentarų apie "Amerikietiškas vakarėlis ir burgeriais paversti vištienos kebabai": 9

  1. Nida:

    Šoninės DŽEMO????? Ne, niekuomet apie tokį negirdėjau! Prašau daugiau informacijos!!!!

  2. Mindaugas:

    Oi kokia graži diskusija įsivažiavo 🙂 Taip pasiilgau tų tarybinių vaišių. Kitą savaitę bus tėvuko gimtadienis, tai būtinai kiaušinius su šprotais paruošiu bei liežuvį išvirsiu 🙂
    Nida, o ar teko ragauti šoninės džemo? Prie burgerių – jis nepamainomas! 🙂

  3. Nida:

    Odeta, tiesą pasakius, tas mėsos laikymasis ant iešmo man vis dar paslaptis. Aš kepdama dažniausiai naudoju medinius iešmelius, tai mėsa prie jų kepdama prilimpa. Ir stengiuosi labai plonu sluoksniu aplipdyti. Na, o su metaliniais iešmais, kaip visose arabiškose užeigose kepa, tai skaičiau, kad jie aplipdo iešmus per visą ilgį, įskaitant galą (tas galas turi pilnai “užsilipdyti” tešla). Kepti reikia labai gerai įkaitusiame grilyje, ir vis vartyti. Mėsos masė turi būti kambario temperatūros, kai ją lipdai, ir ji turi pastovėti pusvalandį prieš kepant. Bet arabai pataria, kad jei mėsa visvien krenta nuo iešmo, tai reikia į masę įmaišyti šiek tiek džiuvėsių, nors tai ir neįeina į receptą… Neturiu metalinių iešmų, tai negaliu išbandyti:)

  4. Odeta:

    Dovile, priminei Tu čia man spanguolių kisielių…seilės iki kelių nutįso. O vyšnių likeris pamaišytas su šampanu.tikras galvos skausmas ir skrandžio tuštinimas. Bet tie laikai ir niekur nuo jų nedingsim, o vaikams tai jau iš viso “anie laikai”:))
    Nida, kaip Tau prilimpa prie iešmo tas kebabas, man jis visada nukrenta?

  5. Nida:

    Tikrai taip, Dovile:) Visai pamiršus buvau, kad ne tik valgydavom, bet ir gerdavom kitaip… Likeriukai… Kaip baisu… Išties tai būtų rimtas išbandymas skrandžiui:)) O dėl Kūčių irgi tikra tiesa – niekuomet tiek “šventinių” patiekalų negaminu kokiu kitu metu. Bet gal tai ir daro šventes išskirtinėmis??:)

  6. Dovilė:

    O kitas kraštutinumas, kuris man niekad neatsibosta, tai Kūčių patiekalai: virtos bulvės su lupynom, burokėlių ir pupelių mišrainė, silkės su grybais arba svogūnais ir morkom, spanguolių kisielius..po kiekvienų Kūčių aš sau pasižadu kad dažniau gaminsiu tuos paprastus, bet tokius skanius patiekalus, bet vėl kažkaip kasdienybėje užsiveli visokiais “naujųjų laikų” patiekalais…

  7. Dovilė:

    Skanu skanu būtų;-) Dar jei turėtum omenyje, kad vyną tik pijokai ir studentai gerdavo, o moterys iš “padorių namų” per baliukus likeriukus ir trauktines gurkšnodavo, o vyrai degtinėlę, dar su tokia užkanda. Dar ir tortuko su kavute ir šampano pabaigai būtinai reikia;-)
    Įtariu, kad apsirgčiau savaitei, jei pilna komplektacija dabar pabaliavočiau. Negaliu atsistebėt kaip valgymo kultūra pasikeitė per tokį trumpą laiką.

  8. Nida:

    Dovile, man patiko tavo mintis apie “senoviškas” (kaip mūsų vaikai pasakytų) vaišes! Čia tai bent vakarėlio tema – “tarybinis gimtadienis”:)) Jei atvirai, tai net selė nutįso perskaičius vien pavadinimus – balta mišrainė, šprotais įdaryti kiaušiniai, liežuvis…. Kai esam persisotinę egzotikomis, kažin ar šie patiekalai šiandien lygiai tokie pat skanūs kaip anuomet, kai už majonezo indelį mūsų tėvai būdavo pasirengę pusę dienos atstovėti vinguotoje eilėje… Sakyčiau, toks baliukas būtų puiki švietimo priemonė vaikams, kurie mūsų pasakojimus “iš anų laikų” vertina kaip kažkokius “prieškarinius” paistalus:)

  9. Dovilė:

    Kaip skaniai atrodo tie hamburgeriai-kebabai.
    Prisiminiau, kad sykį vyrui dariau gimtadienio proga tokį baliuką, kur buvo vien tik mūsų tarybinės vaikystės laikų baliukų patiekalai – balta mišrainė, kiaušiniai įdaryti šprotais, liežuvis su žirneliais, gaiva, silkutės ir vyniotiniai ir .t.t ir jokių alyvuogių, salotų, pelėsinių sūrių ir kitų naujųjų laikų buržuazinių maistų;-) Moterys nelabai ką ir valgė, bet jau vyrai kaip viską su apetitu šlavė nuo stalo;-)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.