Mama ir vaikas (višta ir kiaušinis) – štai kaip poetiškai skamba šio bene populiariausio naminio japoniško patiekalo pavadinimas. Jei tai bus pirmas japonų virtuvės patiekalas, kurį ryšitės pasigaminti (neskaitant sušių:)), įsitikinsite, kokia visgi paprasta yra šios šalies virtuvė. Mūsiškiai cepelinai, mišrainės ir sriubos yra raketų mokslas, palyginus su tuo, kaip greitai ir paprastai viskas vyksta japoniškuos namuose… 

Japonės moterys dirba labai daug, o ant jų pečių paprastai užkraunama visa namų buitis, apsipirkimas, vaikų priežiūra ir auklėjimas, ir be jokios abejonės, maisto ruošimas. Gal todėl patiekalai privalo būti tokie, kurių ruošai nereiktų sugaišti valandų valandas. Dalis priedų paprastai pasigaminama iš anksto, jie puikiai stovi šaldytuve net iki 5 dienų, tad kasdien patiekalo lėkštę ar pietų dėžutę galima išdekoruoti ištisa priedų priedelių gama… O štai pagrindinis patiekalas ruošiamas šviežiai, ir tais atvejais, kai nusiplūkusi mama neturi nei laiko nei sveikatos kam nors sudėtingesniam, ji pagamina Oyako Don – vištienos ir omleto „troškinį”. Svarbiausia, kad tai maistas, kurį mėgsta ir maži ir suaugę, tad niekas nerauko nosies, pamatęs vakarienei garuojančius dubenėlius su šiuo komfortišku maistu. 

Japonai retai kada namuose turi orkaites, todėl didžioji dauguma jų patiekalų yra troškinami arba labai trumpai apkepinami keptuvėje. Beje, ingredientai visuomet supjaustomi mažais gabalėliais, todėl juos išvirti ar ištroškinti pakanka vos kelių minučių. Troškinami umami skoniais prigardintuose skysčiuose, šie ingredientai perima jų skonį ir tampa itin gardūs, sultingi ir minkšti. 

Nenustebkite, kad šis omletas bus „verdamas” labiau nei kepamas, o ir patiekiamas jis su visu skysčiu, užpilant ant dubenėlyje jau sudėtų ryžių. Japoniški ryžiai verdami be druskos, todėl maistas, kuris tiekiamas su jais, privalo būti stiproko skonio, kad valgant susibalansuotų. Mano draugė Yuko patarė tiems, kurie mėsos nevalgo, vietoj jos naudoti kopūstą (tik ne praeito sezono, kietą lietuvišką, o minkštesnį – šviežią vasarinį, arba Savojos, Pekino rūšies). Japoinijoje parduodamos net specialios keptuvėlės būtent šiam patiekalui gaminti: jų rankena pritvirtinta ne taip, kaip tradicinėse keptuvėse, bet styro 90 laipsnių kampu į viršų: taip patogiau Oyako Don išpilti į dubenėlį su ryžiais:) Beje, dažniausiai šis patiekalas ruošiamas atskirai kiekvienam valgytojui, nes visas procesas dažnai teužtrunka vos 3-4 minutes! O ir valgyti japonai jį siūlo ne pagaliukais, bet šaukštu: taip patogiau. 

Omletas ant ry žių

Vištienos omletas ant ryžių

2-3 porc.

  • 3 dideli kiaušiniai (arba 4 maži)
  • 2-3 stiklinės virtų ryžių
  • 1 stiklinė japoniško jūros sultinio* arba vandens
  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 1 šaukštas sakės
  • 200g vištienos (arba kalakutienos) blauzdelių mėsos, be kaulo ir odos, supjaustytos mažais gabalėliais
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas plunksnelėmis
  • saujelė susmulkintų svogūno laiškų patiekimui (arba apvirtų šparaginių pupelių)
  • 1 lapas nori (sušiams vynioti skirto jūros žolių lapas)

*japoniškas jūros sultinys verdamas iš gabalėlio džiovinto jūros dumblio ir saujos džiovinto tuno drožlių. Būna pirkti šio sultinio miltelių, kuriuos tiesiog reikia ištirpinti vandenyje. Jūros sultinys nesūrus, bet jis turi išraiškingą umami skonį

Kiaušinius labai lengvai suplakite dubenėlyje, palikdami juos tokios konsistencijos, kad kepdami suformuotų baltas ir geltonas juostas. Į 2-3 dubenėlius sudėkite karštus virtus ryžius. Ant ryžių užbarstykite susmulkinto nori gabalėlius. 

Japonai net ir kiaušinius plaka lazdelėmis:)
Į dubenėlius sudėkite ryžius…
…ir pabarstykite juos nori gabaliukais

Į keptuvę ar platesnį puodą supilkite sultinį, sojos padažą, sakę, suberkite cukrų ir užkaiskite. Sudėkite į šį skystį supjaustytus vištienos gabalėlius ir svogūnus, lengvai pamaišykite, kad nesuliptų. Uždenkite ir pavirinite viską 2 minutes, arba tol, kol vištienos gabaliukai taps balti. 

Vištieną supjaustykite mažais gabaliukais
sudėkite ingredientus į keptuvę
supilkite soją ir kitus pagardus

Pradėdami nuo vidurio, plona srovele pilkite kiaušinio plakinį sukdami ratą, ir judėdami link keptuvės (puodo) kraštų. Švelniai pajudinkite keptuvę, kad omletas tolygiai keptų. Užtruksite apie minutę, šiek tiek ilgiau, kol kiaušiniai išsitroškins, geriausia jei jie liks labai minkšti, plūduriuojantys ant paviršiaus. Padalinkite šį omletą į 2-3 dalis ir pavertę keptuvę mentele padėkite vienai daliai išslįsti tiesiai ant paruoštų ryžių. Taip padalinkite ir kitas porcijas, pabaigoje vienodai išpilstykite ir likusį keptuvėje skystį. Pabarstykite svogūno laiškais ir patiekite iškrart. 

Atsargiai supilkite kiaušinio plakinį į keptuvę, kai vištiena bus išvirusi
Uždenkite keptuvę dangčiu, kad kiaušiniai baigtų kepti
Prieš patiekdami užbarstykite kažką žalio – apvirtų šparaginių pupelių arba svogūno laiškų
Iškepusį omletą atsargiai uždėkite ant ryžių ir supilkite visą likusį skystį
Patiekite giliame dubenėlyje iškart ir galite valgyti su šaukštu:)

Recepto šaltinis – E. Andoh „Washoku”

Komentarų apie "Vištiena su omletu japoniškai. Oyako Don": 4

  1. Dalia:

    Kaip nereliai skanu! Ačiū už receptą! Nors neturėjau sultinio ir vietoj svogūno dėjau žalių laiškų, gavosi tobulai. Ir pasigaminti užtruko lygiai 5 minutes :))
    Nida, o gal žinot kur pas mus galima įsigyti tuno drožlių?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *