Kai reikia sugalvoti kokį nors patiekalą su vištiena, man kartais prapuola fantazija:) Tad arba apsiriboju keptu viščiuku orkaitėje, arba renkuosi vištienos krūtinėles ir kepu kepsnelius, improvizuodama su priedais jas patiekiant. Tačiau ėmiau ir prisiminiau (o tiksliau priminė mano skaitomas blog’as Every Cake You Bake) seną, gerą tradicinį prancūzišką receptą, kur vištiena troškiname obuolių sidre!! Turtingas savo skoniais ir konsistencija vištienos patiekalas tikrai pavers vakarienę išskirtine, nors pastangų ir laiko įdėsite ne daugiau ne gamindami jau spėjusius pabosti patiekalus:)

Prancūziška klasika – tai sviestas. Nemažai sviesto:) Jei italai, ispanai ir portugalai negailėdami visur pila alyvuogių aliejų, tai prancūzai be sviesto turbūt nepragyventų nė dienos:) Tad čia sviesto verčiau negailėkite:) Rinkdamiesi sidrą, ieškokite jo prekybos centruose ten, kur parduodamas alus (kiekvieną kartą ilgokai sugaištu jo žvalgydamasi, ir tenka klausti pardavėjų, nes visuomet sidro ieškau ten, kur sustatyti vynai). Patarčiau rinktis brut sidrą, nes jo skonis labiausiai subalansuotas mėsiškiems patiekalams gaminti. Beje, visai pravartu nusipirkti papildomą butelį sidro, nes jis puikiai tinka ir marinavimui, ir padažams, ir visai gerai, kai yra po ranka greitiems kulinariniams sprendimams!:) 

Originalus receptas siūlė vištieną gardinti pakepintais pievagrybiais, bet man, nevartojančiai grybų, ta opcija netiko, tad grybus pakeičiau porais. Pagyvino ir patiekalo vaizdą, ir tikrai pagerino skonį! Jei manote, kad patiekalas pernelyg sunkus, o padažas pernelyg riebus, patiekite su mėgstamomis kruopomis arba kuskusu (aš pasirinkau stambiai skaldytus kviečius – burgulą). 

Vistiena su sidru
Vištiena sidro ir porų padaže su kepintais obuoliais

4-6 asm. 

1 viščiukas, arba mėgiamos vištienos dalys (viso apie 2 kg)
Druskos, pipirų
Sviesto (apie  60-70g)
1 didelis svogūnas, supjaustytas juostelėmis
1 didelis poras, supjaustytas plonais žiedeliais
3-5 šaukštai grietinės
1 butelis (750ml) sidro (brut)
5-6 obuoliai

Viščiuką padalinkite nedidelėmis porcijomis*. Įtrinkite druska ir pipirais ir palikite pasimarinuoti 30 min (arba ilgiau, iki 2 valandų, jei turite laiko).

Didelėje keptuvėje įkaitinkite 2-3 šaukštus sviesto ir šlakelį aliejaus, ir kepinkite vištienos gabalėlius, kol gražiai iš visų pusių apskrus (greičiausiai prireiks kepinti dalimis, nes visi netilps į keptuvę). Iškepusius sudėkite į troškintuvą, turintį sandarų dangtį. Į tą pačią keptuvę įdėkite dar šaukštą sviesto ir kepinkite svogūnus kol karamelizuosis. Tada įpilkite į keptuvę apie stiklinę sidro, ir pagramdydami keptuvės dugną kepinkite, kol sidras beveik išgaruos. Supilkite visą keptuvės turinį į troškintuvą, ir jį užkaiskite. Supilkite likusį sidrą, užvirinkite, uždenkite, sumažinkite ugnį ir palikite troškintis apie 20 minučių, arba kol sidro kiekis sumažės perpus ir šiek tiek sutirštės.

Toje pačioje keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir truputį aliejaus, ir apkepinkite porus, kol jie įgaus skaisčiai žalią atspalvį ir suminkštės. Sudėkite grietinę, išmaišykite, kad grietinė ištirptų, tada supilkite visą keptuvės turinį į troškintuvą, ir uždengę palikite pasitroškinti dar 5-7 minutes. Jei padažas dar labai skystas, galite padidinti kaitrą ir troškinti su šiek tiek atviru dangčiu, kad padažas sutirštėtų. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.

Prieš patiekiant toje pačioje keptuvėje įkaitinkite dar truputį sviesto. Išpjaukite obuolių (neluptų) sėklides, ir supjaustykite juos juostelėmis skersai, su skyle viduryje. Trumpai apkepinkite iš abiejų pusių ir patiekite iškart.

*Aš šiam patiekalui naudojau 1kg viščiuko blauzdelių, 1/2kg sparnelių ir 1/2kg kalakutienos blauzdelių mėsos be kaulo

Vistiena troskinta sidre
Iš paprastų produktų – šventinė vakarienė

Komentarų apie "Vištiena sidro ir porų padaže su keptais obuoliais": 6

  1. Nida:

    Lina, pradžioje apkepinama keptuvėje, o toliau troškinama troškintuve, ant viryklės, ne orkaitėje.

  2. Lina:

    Ar gerai suprantu, kad šis patiekalas gaminamas tik keptuvėje, ne orkaitėje?

  3. Nida:

    Ačiū, Giedre!! Originaliame klasikiniame recepte, jei neklįstu, dedami svogūnai?… Bet man patiko porai – bene vienintelė žalia daržovė pavasarį iš vietinių ūkių:) O riešutai pabarstymui – puiki mintis!! Ačiū:)

  4. Giedrė:

    Šita vištiena nuostabi. Tikrai rekomenduoju visiems, valgantiems mėsą! Tiesa, mes kai ruošiame namie, obuolius dar ir kapotais graikiniais riešutais apibarstom. O patį vištienos sidre receptą G.Ramzio knygoje radom – ten jis per daug nesiskiria, tik nededami porai. 🙂

  5. Lina:

    Sveiki gal parasytumet pavadinima sidro kuri naudojote kazkaip nenusimanau koki pirkti visi kazkokie saldinti aciu

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.