Neseniai socialiniuose tinkluose užvirė diskusija – kas yra tas komforto maistas, arba tas dažnai užsieniečių vartojamas „comfort food”? Anglų k. žodynas komforto maistą apibūdina kaip tą, kurį valgant mes nusiraminam, kurį renkamės nuotaikai praskaidrinti kai mums liūdna, dažniausiai sukeliantį malonius prisiminimus iš vaikystės. Paklausiau savo skaitytojų šio klausimo neatsitiktinai – klausiau BBC radijo laidą, kurioje šia tema diskutavo pašnekovai iš įvairių planetos kontinentų. Keisčiausia, pasirodo, jog ne kiekvienoje šalyje, ne kiekvienoje kultūroje toks terminas net ir beegzistuoja!! Anglai ar amerikiečiai turi labai aiškų supratimą, kas tas „jaukusis maistas“, dažniausiai tai susiję su naminiais patiekalais, kažkuo nostalgišku, ką gamindavo močiutė ar mama, kažkuo, kas dabar jau retokai, bet vis dar tradiciškai ant stalo patiekiama sekmadienio pietums… Tačiau yra šalių, kuriose tokios sąvokos net nėra, dažniausiai tai tos kultūros, kuriose gaminimas namuose yra savaime suprantamas dalykas, ir iš esmės visas maistas yra comfort food…. 

Aš manau, kad ir Lietuva patektų į sąrašą tų šalių, kuriose kokio nors specifiško komfortiško maisto reiktų paieškoti. Mat viskas, ką mes valgome, yra komfortiška ir jauku:) Ir pusrytiniai blyneliai, ir tėčio kiaušinienė, ir močiutės cepelinai, ilgai verdamas troškinys ar greitos sveikuoliškos rūpestingos mamos salotos – viskas yra kulinarinis komfortas, nes tai su meile pagaminta ir dar su didesne meile suvalgyta:) O štai kai kurie skaitytojai neslepia, kad jie patiria comfort food jausmą tada, kai valgo restorane, ir kai viskas už juos padaryta – pagaminta, atnešta, suplauta, sutvarkyta… Dar kitiems komfortą namuose, beje, suteikia tie patiekalai, kuriems pagaminti nereikia nei kokių specialių ingredientų, nei lakstymo po kelias parduotuves, nei kažkokio pernelyg ilgo užsibuvimo prie puodų… Tad kaip matote, kiek galvų, tiek nuomonių. Ir visos jos, panašu, teisingos!

O jei paklaustumėt manęs, kas man yra comfort food, nesugebėčiau atsakyti vienu sakiniu. Net trimis nesugebėčiau. Nes man tai sąvoka, apimanti plačią gamą skonių: nuo tų nostalgiškų, iš vaikystės, iki tų, kuriuos su meile kasdien gaminu pati. Nuo tradicinių lietuviškų iki tų, kurie primena širdin įstrigusias keliones užsienyje. Nuo tų, kuriuos iš esamų šaldytuve produktų sukūriau vakar ekspromtu, iki tų, kurių receptais pasidalino kokia nors tolimame krašte gyvenanti bičiulė, įsileidusi į savo šeimos kulinarinių patirčių, perduodamų iš kartos į kartą, lobynus…

Prancūzija greičiausiai nėra ta šalis, kurioje maistas galėtų turėti arba neturėti „komforto” etiketės:) Mat beveik kiekvienas prancūziškas patiekalas yra tas, kuriuo norisi mėgautis ir džiaugtis. Kuris yra ir tiek pat paprastas, kiek ir prašmatnus. Šis keptas vištienos troškinys (taip taip, aš nesuklydau – keptas troškinys!), beje, kaip tik toks: gardus, jaukus, itin paprastai pagaminamas. Tai patiekalas, kur visas darbas atliekamas gamintojui beveik nė nedalyvaujant – tik pašovei skardą į orkaitę ir lauki, kol jau bus galima sėstis prie stalo:) 

Keptas ir kartu troškintas vištienos patiekalas su garstyčiomis, grietine ir vynu
Vieno puodo patiekalas, kur tereikia į skardą sudėti ingredientus ir po valandėlės galima sėstis prie stalo
Print Recipe
Vištiena su garstyčiom, grietine ir vynu
Tai ir kepto, ir kartu troškinto viščiuko receptas. Vos valanda ir ant stalo - gardi vakarienė su beveik nuliu darbo
Pasiruošimas 10 min
Laikas 60 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Pasiruošimas 10 min
Laikas 60 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Viščiuko kumpelius sudėkite į nedidelę kepimo skardą ar negilų troškintuvą (taip, kad visi gabalėliai gana tampriai gulėtų vienu sluoksniu, šalia vienas kito).
  2. Mažame dubenėlyje sumaišykite garstyčias ir aliejų ir šiuo mišiniu ištepkite kiekvieną viščiuko gabalėlį iš abiejų pusių. Padėkite skardoje viščiuko gabalėlius taip, kad jie būtų odele į viršų. Pabarstykite gausiai grūstais pipirais (druskos nedėkite, pakaks tiek, kiek jos yra garstyčiose). Kitame dubenėlyje sumaišykite grietinę du susmulkintias česnakais. Šį mišinį sudėkite ant vištienos, nesistengdami kaip nors jo išlyginti, nes bekepant grietinė tirps ir subėgs į apačią. Į skardos šonus supilkite vyną.
  3. Kepkite vištieną apie 50-60 minučių, arba kol odelės apskrus, mėsa bus minkšta ir pilnai iškepusi. Išimkite iš orkaitės, viščiuko gabalėlius perkelkite į lėkštę, uždenkite aliuminio folija ir keliais virtuviniais rankšluosčiais, kad neatšaltų. Padažą iš skardos supilkite į nedidelį puodą ir virinkite, kol jo kiekis nugaruos bent trečdaliu, padažas lengvai sutirštės. Paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų. Jei pageidaujate, įdėkite sviesto.
  4. Užpilkie kepto viščiuko gabalėlius padažu, pabarstykite petražolėmis. Patiekite su norimu garnyru ir salotomis.
Pastabos

Recepto šaltinis - D. Henry, From Oven to The Table

Komentarų apie "Vištiena garstyčių ir grietinės padaže": 8

  1. Vaida:

    Aš ir kažkaip per daug neimu į galvą. Juk naudojamas vynas maisto ruošimui o ne stiklinėje! 🙂 nuostabus jūsų receptai. Ačiū!

  2. Nida:

    Vaida, tikrai nesijaudinkite dėl alkoholio maiste, jis išgaruos pilnai, palikdamas tik skonį. Tiek vaikams, tiek besilaukiančioms mamoms toks maistas tiks, nes alkoholio maiste tikrai nebus. Beje, kefyras turi mažą procentėlį alkoholio, o vynas, įpiltas į padažą ar troškinį, turės lykiai 0 laipsnių:)

  3. Vaida:

    Sveiki Nida, norėčiau išbandyti ši recepta ir norejau paklausti dėl to paties vyno 🙂 kiek teko skaityti alkoholis išgaruoja aukštai temperatūrai esant ir lieka tik skonis. Ar tiesa? Tiktu tokia vakariene vaikiukui ir besilaukiančiai mamai? 🙂

  4. Nida:

    Miela D., kaip tik šia tema FB paskyroje užvirė didžiulė diskusija… Jei turit laiko paskaitykit, ten žmonės daug patarimų ir nuomonių surašė. Jei trumpai – vyno nepatarčiau nei praleisti, nei pakeisti kuo nors, nes jis nepakeičiamas. Būtent vynas duoda tą subtilų skonio niuansą, kurį prarasite jo nenaudojant. Na o jei išties reikia keisti, tai čia jau pagal fantaziją ir norus – nuo vandens iki obuolių sulčių.

  5. Nida:

    Jurga, grietinę čia reiktų naudoti riebesnę (minimum 25-30%), aš naudojau kaimišką, tad tikslių procentų nežinau, bet skonis kaip geros riebios grietinės tikrai:) Kaip matote nuotraukoje – padažas anaiptol nesušokęs. Manyčiau, kad grietinė sušokti galėtų nebent jei tai bus koks nors a la neaiškus mišinys, kokius dažnai parduoda dabar, neva mažesnio kaloringumo. Siūlyčiau visgi čia padažą padaryt tokį, koks padažas ir turi būti: skanų ir maistingą:)
    P.S. Labai ačiū už šį klausimą, jis tikrai aktualus bus ne vienam.

  6. Jurga:

    Miela Nida, labai ačiū už puikų receptą. Tik norėčiau pasiteirauti, ar grietinė nesušoka į gumulėlius ją ilgokai kaitinant?

  7. D.:

    Kaip skaniai atrodo!! O galima vyną kažkuo keisti ar nenaudoti jo visai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *