Žinot, būna tokie patiekalai, kurie tiesiog sukurti būti fotografuojami. Jie patys savaime tokie gražūs, kad koks skonis bebūtų, nuotraukoje jie atrodo tiesiog pritenkiančiai ir viliojančiai. Yra tokie patiekalai, kurie yra nežmoniškai skanūs, bet juos nufotografuoti yra tikras iššūkis:) Tenka suktis iš padėties, ieškoti stalo dekoracijų, kokios nors gražesnės šviesos ar ypatingų indų…

Ir būna tokie patiekalai, kur labiausiai gaila, kad jokia nuotrauka neatskleis neįtikėtinai palankaus įdėto darbo ir gauto rezultato balanso. Kaip taisyklė, tokie „gero balanso” patiekalai gaminami viename puode, kai viskas sumetama į krūvą, pašaunama į orkaitę, ir po gero pusvalandžio iš tos orkaitės ištraukiamas iš koto verčianti skonių ir aromatų puokštė! Ne tik tie, kurie laukė vakarienės prie stalo, bet net ir tas, kuris tą vakarienę ruošė, lieka apstulbęs. Kaip sau nenorit, orkaitė yra tikrų tikriausia magija, kuri ingredientus paverčia maistu. 

Šis vištienos ir ryžių su pupelėmis „troškinys” viršijo bet kokius mano lūkesčius, panašiai kaip ir pvz., vištiena acto padaže. Gal kalta notalgija kelionėms ir kadaise patirtiems skoniams, išragautiems Lotynų Amerikoje?… O gal pilka žiema už lango, kuri provokuoja ieškoti šildančių kūną ir sielą aromatų?

Iš visos širdies rekomenduoju šį nesudėtingą, bet be proto gardų vieno puodo patiekalą. Tik labai svarbus čia keptuvės, kurioje kepsite, skersmuo – produktų kiekiai nurodyti būtent 30cm skersmens kepimo indui. 

Orkaitėje ruošiamos vakarienės dažniausiai būna geriausias įdėtų pastangų ir gauto rezultato balansas
Aromatingas vištienos, ryžių ir juodųjų pupelių troškinys
Kepdami ryžiai sugers kepintų daržovių ir prieskonių aromatus
Patiekite su tipiškais Lotynų Amerikos virtuvėms priedais: laimais, avokadais, grietine ir kalendromis
Print Recipe
Viščiukas keptas su ryžiais ir juodosiomis pupelėmis Lotynų Amerikos stiliumi
Aromatingas vieno puodo vištienos patiekalas su ryžiais, juodomis pupelėmis, paprikomis. Praturtintas Lotynų Amerikos virtuvėms būdingais prieskoniais. Labai svarbu, kad kepdami naudotumėte nurodyto dydžio indą!
Pasiruošimas 30 min
Laikas 40 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Patiekimui
Pasiruošimas 30 min
Laikas 40 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Patiekimui
Procesas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Viščiuko gabalėlius pabarstykite druska ir pipirais, įtrinkite (galite tą padaryti iš anksto) Didelėje 30cm skermsens (dydis labai svarbu!) keptuvėje (kuri tinkama vėliau pašauti į orkaitę) įkaitinkite aliejų. Gerai apkepinkite iš abiejų pusių, kol apskrus. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  2. Į tą pačią keptuvę sudėkite supjaustytus svogūnus kartu su paprikomis, ir kepinkite apie 5 minutes, kol daržovės pradės minkštėti, apkeps. Sudėkite česnakus, suberkite kuminą, įmeskite cinamono lazdelę, sudėkite čili pipirus ir dar pakepinkite apie 2 min.
  3. Suberkite į keptuvę juodąsiais pupeles, pomidorus, ant viršaus tolygiai paskirstykite ryžius (labai svarbu, kad pupelės pasiliktų po ryžiais, antraip kepant jos išdžius ir sutrūkinės). Supilkite karštą sultinį ir ant viršaus sudėliokite viščiuko gabalėlius, odelėmis į viršų. Pabarstykite viską druska ir pipirais.
  4. Pašaukite keptuvę į orkaitę. Kepkite 40 minučių - per tiek laiko viščiukas turėtų visiškai iškepti ir visas sultinys pilnai susigerti į ryžius. Patiekite pabarstę kalendromis, ant stalo padėkite laimo skiltelių, grietinės pasigardinti, ir avokado (jį galite pašlakstyti laimų sultimis ir pabarstti druska).
Pastabos

Recepto šalitinis - Diana Henry, From the Oven to the Table

  1. Nida:

    Jurga, na va kaip faina, kad įkvėpimas pagavo ir jus:) Oi faini tie paprasti patiekalai, kurie pagaminti tampa ypatingais:) Su (beveik) nuliu pastangų:) Taip, jūs teisi, svarbus indo skersmuo, manau, garavimo plotui. Bet jei jūsiškis indas kitokio didumo (didesnis), tiesiog gal reiktų užmesti akį į skysčio kiekį kepant. Mažesniame, tikėtina, skysčio gali prireikti mažiau (tik tiek, kiek reikės ryžiams sugerti), bet čia paeksperimentuoti galima. Be to, jei ir padažo liks iš nesugerto skysčio, tai labai nepakenks, manau 🙂

  2. Jurga:

    Nida, tokio gražumo ta Jūsų įkelta nuotrauka, kad aš susiieškojau pačią knygą!.. Vakar iki išnaktų skaičiau 🙂 Šiandien laukiu naujo žemo Berlingerhaus troškintuvėlio atvykstant, tai kaip jau šausiu tą vištą su ryžiais ir pupelėm (jau užmerktos, tuoj išsivirsiu :)) Apie indo skersmenį pastabą mačiau, bet tokia mintis: turbūt visa esmė, kad jis nebūtų smarkiai didesnis, ar ne? Nes jei mažesnis, tai tas skystis per didelį plotą neišplonės, o atitinkamai su ryžiais pakils aukščiau. Pasiskaičiavau ką tik Laimos nurodyto indo plotą ir jūsiškio -taip, Laimos indo dugno plotas didesnis, matyt, dėl to ir skysčio daugiau prireikė, daugiau nugaravo. (Na va, pasikalbėjau su savimi ir protingais žmonėmis, įtikinau save, kad ir maniškis indas tiks :D)

  3. Nida:

    Asta, skonis tikrai ne prastesnis (sakyčiau net geresnis) nei nuotraukos!! Tai būtinai raginu išbandyti 🙂

  4. Asta:

    Oi, Nida, kokios nuotraukos…
    Žiūriu ir negaliu atsižiūrėti, užhipnotizuota visai 🙂
    Reikės gamint neišvengiamai, ačiū už įkvėpimą!

  5. Nida:

    Laima, paprastai visi ingredientai receptuose rašomi tokia tvarka, kokie jie turėtų keliauti į puodą (bent jau tokios visuotinai priimtos taisyklės, kai kas jų nesilaiko, bet aš tai labai laikausi). Tai pomidorai ėjo kartu su pupelėm ir pasislėpė po ryžiais. Iš tikrųjų tai ne taip ir svarbu šiuo konkrečiu atveju, svarbiausia kad ryžiais viskas užsiklotų, na ir kad skysčio ryžiams nepritruktų. Gerai, kad papildomai įpylėt, nes jei kitoks kepimo indo tūris, tai jau skysčio kiekis koreguojasi. Turėjo viskas gauti puikiai (dėl to ramu:)).
    P.S. tuos pomidorus įrašiau į eigą, tikrai buvau praleidusi. Ačiū, kad pastebėjot.

  6. Laima (kita):

    O kuriame etape reikėjo sudėti pomidoriukus? Pagaminau stačiakampiame kepimo inde 25×30 daugmaž. Turėjau šliūkštelėti vandens papildomai likus 15 min. 🙂 Pavyko, mano manymu. 🙂

  7. Nida:

    Laima – bet kokia špižinė ar nerūdijančio plieno, kuri neturi jokių plastmasinių rankenų ar kitokių detalių. Taip pat būna keptuvės su nuimamomis rankenomis, tai tos irgi tinka. Nuotraukoje matote mano keptuvę, kurioje kepiau šį patiekalą – ji špižinė, tinka ir ant viryklės, ir į orkaitę.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *