Kai buvau vaikas, galėjau nieko daugiau nevalgyti – vien miltinius patiekalus! Blyneliai buvo mano kasdieniniai pusryčiai, o visokių formų virtiniai ir varškėtukai – geidžiamiausias patiekalas bet kuriuo paros metu:) Gerai, kad mano mama paklūsdavo mūsų su broliu zyzimui, ir valandų valandas stovėdavo virtuvėje, lipdydama idealios formos virtinius, tolygiai užraitydama jų kraštelius. 

Mano baba, kuri gyveno Kaune, visuomet savo šaldytuve turėdavo virtinių. Koldūnai su mėsa, su bulvėmis, varške ir mėlynėmis – toks buvo mano babos nuolatinis “repertuaras”:) Visų svarbiausia, kad virtuvės kampe stovėjusio šaldytuvo Zis, su tokia didele atlenkiama rankena, šaldymo kamera visuomet būdavo prigrūsta sulipdytų virtinių! Kada beatvažiuotumėm (o tais laikais važiuodami juk net neperspėdavom, jog tuoj pasirodys svečiai, ir visuomet labai maloniai nustebindavom babą), ji visuomet būdavo pasiruošusi primaitinti mus virtiniais. Suaugę kažkodėl prašydavo virtinių su mėsa, o mes, vaikai, pilnomis burnomis kimšdavome saldžius virtinkus… Jei taip atsitikdavo, kad saldžių babos šaldytuve nebūdavo, ji visuomet turėdavo skrylių (arba lazankų, kaip pati baba juos vadindavo), ir šiuos būtinai patiekdavo su grietine ir kalnu mėlynių uogienės…

Mano prisiminimai iš vaikystės su kaupu sugrįžo Lenkijoje, kur praleidau pastaruosius 10 mėnesių! Ko jau ko – o virtinukų (kuriuos lenkai, beje, vadina “pierogi”) prisivalgiau iki soties!:) Ne tiek, žinoma, kad jų ir vėl kasdien nenorėčiau:)) Tad beliko šiandien pasiraitoti rankoves, užsirišti prijuostę, ir kibti į darbą, panaudojant paskutines šio sezono šviežias mėlynes… 

Beje, virtinukams labai tinka ir šaldytos mėlynės. Tik nesugalvokite jų atšildyti prieš gamindami – antraip mėlynės bus pažliugę. Dėkite sušąlusias į akmenukus ir meskite virtinius į puodą:) Patiekite su saldžia grietine arba jogurtu. Skanaus:)

Virtinukams tinka ir šviežios, ir šaldytos mėlynės
Virtinukams tinka ir šviežios, ir šaldytos mėlynės
Tešla prieš kočiojant tegul pastovi bent pusvalandį šaldytuve
Tešla prieš kočiojant tegul pastovi bent pusvalandį šaldytuve
Virtiniai su mėlynėm
Virtiniai su mėlynėm
Lėkštė virtinių su mėlynėm - geriausi prisiminimai iš vaikystės
Lėkštė virtinių su mėlynėm – geriausi prisiminimai iš vaikystės
Patiekite virtinius su mėlynėmis su grietine ir cukrumi
Patiekite virtinius su mėlynėmis su grietine ir cukrumi
Virtiniai su mėlynėmis - vasaros skonis...
Virtiniai su mėlynėmis – vasaros skonis…
Virtiniai su mėlynėmis
Porcijos 4
Komentuoti
Spausdinti
Tešlai
  1. 300g kvietinių miltų
  2. Žiupsnis smulkios druskos
  3. 200ml verdančio vandens
  4. 2 šaukštai (30g) sviesto
Įdarui
  1. Apie 200g mėlynių
  2. 2 šaukšteliai miltų
  3. Cukraus
Instrukcijos
  1. Miltus dubenyje sumaišykite su druska, verdantį vandenį supilkite į stiklinę ir įmeskite sviestą. Pamaišykite, kad sviestas ištirptų, tada supilkite į dubenį su miltais.
  2. Pirštais arba virtuviniu kombainu minkykite tešlą, kol ji taps minkšta, elastinga, nelips prie rankų. Jei trūksta - įberkite šiek tiek miltų.
  3. Susukite tešlą į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui (gali stovėti ir parą ar dvi).
  4. Tešlą padalinkite į 4 dalis. Dirbdami su viena dalimi, visas likusias laikykite įsuktas į maistinę plėvelę, kad nesudžiūtų.
  5. Mėlynes nuplaukite, nusausinkite ir pabarstykite miltais.
  6. Iš tešlos suformuokite pailgą "dūdelę" - kočiokite ją tarp rankų, kol taps ilga stora "virvele". Tada supjaustykite tešlą varškėtukų dydžio gabaliukais.
  7. Kiekvieną tešlos gabaliuką iškočiokite į ploną apskritimą, į jo vidų dėkite po šaukštelį mėlynių ir įberkite trputį cukraus (aš įberiu apie 1/4 šaukštelio). Sulipdykite kraštelius, kad jie neatsilipdytų verdant.
  8. Virkite dideliame puode, pasūdytame vandenyje, dalimis, kad nesuliptų. Sumeskite virtinukus į kunkuliuojantį vandenį po vieną, o kai jie iškils į paviršių - palikite virti apie 1-2 minutes. Tada išgriebkite kiaurasamčiu.
  9. Patiekite karštus su grietine, cukrumi, galite pabarstyti šviežiomis mėlynėmis.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Virtiniai su mėlynėmis": 3

  1. Pingback: Vaikyste kvepiantys šaltanosiai – Drakonų Maistas

  2. Pingback: Pot stickers: apkepinti kiniški “koldūnai” su vištiena – Nidos receptai

  3. Pingback: Lenkija. Mielinės bandelės su varške ir avietėmis – Nidos receptai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.