Tie, kas keliavo po Vietnamą, tikrai prisimena sriubą, patiekiamą….. pusryčiams:) Taip taip, Hanojaus gatvėse vos prašvitus išsirikiuoja virtinės miniatiūrinių “virtuvėlių”, kaista anglys ir ant jų ima kunkuliuoti puodai pilni aromatingo sultinio. PHO – tai kasdienis Vietnamo gatvės maistas, kurio galima gauti ištisą dieną, tačiau vietinių tarpe jis populiariausias ryte. Žvaigždiniais anyžiais ir cinamonais gardintas sultinys šildo visą kūną, o sriubos priedai – visur dažniausiai vienodi: ryžių makaronai, kalnai vietnamietiškų žolių (citrininiai bazilikai, mėtos, kalendros…), plonai supjaustytos virtos mėsos gabalėliai, sojų daigai, ir būtinų būtiniausiai specialus saldžiai sūriai rūgščiai aitrus žuvies padažas sriubai pagardinti.

Pho šiuo metu – vienas madingiausių restoraninių patiekalų! Panašiai kaip ramen, dubenėlis vietnamietiško pho atstoja ir sriubą, ir pagrindinį patiekalą. Todėl man tai – tobulas iš anksto paruoštų pietų patiekalas. 

Gal jums tik atrodo, kad ši sriuba – tai neįveikiama užduotis namų virtuvėje darganotą lietuvišką popietę! Anaiptol, tokias kasdien turėtų nemokamai pilstyti Vilniaus skersgatviuose, nes išsiurbęs dubenį tokio aromatingo, nesunkaus maisto jautiesi sušilęs, sotus ir laimingas. Net ir saulės trūkumas nėra toks labai baisus, turint omeny, kad šviesos deficitas lapkritį – dar tik pradžia prieš ilgą rudenį ir žiemą….

Tai štai apie sriubą pho (tariasi [fo]) net nėra ką daug pasakoti – ją tiesiog reikia išsivirti. Pradžioje teks išsivirti jautienos arba vištienos sultinį (man autentiška pho asocijuojasi būten su jautienos sultiniu…). Ir tas sultinio virimas bus pats “sunkiausias” ir ilgiausias darbas, nes visa kitka pasigamins akimirksniu. Beje, būtinai prisivirkite sultinio daug daugiau, nei jo suvalgysite per vieną kartą… Nes kai rytojaus dieną grįšite sužvarbę ir alkani, pamatysite kaip jūsų dūšią užlies džiaugsmas, kai ant stalo ims garuoti šis aromatingas patiekalas… 

Šildanti, soti, aromatinga pho

Sultinys sriubai PHO

  • 2 vidutiniai svogūnai, nulupti, supjaustyti į ketvirčius
  • 5 cm ilgio šviežios imbiero šaknies gabalėlis
  • 3 šalotiniai svogūnai, nenulupti
  • 2.5l verdančio vandens
  • 1/2 kg jautienos su kaulu, arba vien kaulų sultiniui
  • 2 žvaigždiniai anyžiai
  • 1 cinamono lazdelė
  • 1 šaukštelis juodųjų pipirų, sutraiškytų
  • 1 šaukštas druskos

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Įdidelę gilią skardą sudėkite svogūnus, imbiero šaknį, mėsą su kaulais (arba kaulus) ir pašaukite kepti. Kepant kelis kartus apverskite, ir kepkite tol, kol svogūnai stipriai paruduos, suminkštės. 

Sudėkite visą skardos turinį į didelį puodą, supilkite verdantį vandenį (trupuču vandens praskalaukite skardą, kurioje kepė svogūnai ir kaulai, ir supilkite visą turinį į puodą taip pat), užvirinkite. Nugriebkite putas, tada suberkite prieskonius ir druską ir virinkite sultinį ant mažos ugnies mažiausiai valandą, bet kuo ilgiau virsite tuo skanesnis bus sultinys, pažadu. 

Sultinį nukoškite, nuo kaulų nupjaustykite mėsą ir sudėję į atskirą dubenėlį patiekite kaip sriubos priedą, visus likusius išvirusius svogūnus ir kaulus išmeskite. 

Valgytojai gali patys “susikonstruoti” savo sriubą:)

Priedai sriubai PHO

  • Ryžių makaronai (užpilti karštu vandeniu kelioms minutėms, kol suminkštės, tada perlieti šaltu)
  • Jautienos nugarinės gabalėlis, supjaustytas itin plonomis juostelėmis
  • Šviežias raudonasis svogūnas, supjaustytas plonomis juostelėmis
  • Sojų daigai arba bak choy (galite pradžioje jį trumpai apvirti garuose)
  • Svogūnų laiškai
  • Žalumynai (kalendros, petražolės, bazilikai, mėtos)
  • Skrudinti žemės riešutai
  • Žuvies padažas*

Vietname visi šie padažai būti išdėlioti ant stalo, tad savo sriubą jums reiktų “susikonstruoti” patiems:) Dažniausiai Vietname sultinys kunkuliuoja ant stalo, nes jame įtaisyta ertmė su karštais anglimis puodui nuolat kaitinti, tad žalios jautienos juostelės čia išverda tiesiog ant stalo. Tačiau namuose aš paprastai jautienos juosteles įmetu minutei kitai į puodą užvirusi sultinį prieš pat patiekiant, kad tikrai mėsa išvirtų. Į didelius gilius dubenis sudedu išbrinkusių ryžių makaronų didelę saują, tada saują sojų daigų (jei turiu) 1 minutę verdančiame vandenyje suminkštintus bak choy, viską užpilu verdančiu sultiniu su mėsos gabalėliais, pabarstau žalumynais, svogūno juostelėmis, riešutais, ir palieku patiems pasigardinti žuvies padažu. 

Žuvies padažas sriubai PHO

  • 3 česnako skiltelės, išspaustos per presą
  • 1/4 stiklinės rudojo cukraus (50g)
  • 1/2 šaukštelio rupios druskos
  • 1/2 stiklinės vandens (125ml)
  • 3 šaukštai laimo (arba citrinos) sulčių
  • 1 šaukštas ryžių acto
  • 3 šaukštai žuvies padažo
  • 1-2 čili pipirai, supjaustyti plonais griežinėliais arba susmulkinti

Dubenėlyje sumaišykite išspaustą česnaką su cukrumi ir druska, tada supilkite vandenį ir maišykite tol, kol cukrus ištirps. Supilkite likusius ingredientus, suberkite čili pipirus ir gerai viską išmaišykite. 

 

Komentarų apie "Vietnamietiška sriuba PHO": 2

  1. Nida:

    Lina, jei jau jūs kalendros nemėgstate, tai ir neprievartaukite savęs! Keiskite petražolėmis, bazilikais, mėtomis… Su kalendra žmonėms yra “arba arba” santykis: jie arba ją dievina, arba nekenčia. Todėl jei jums ji “smirda” (ir tai tikrai rimta problema, sako, net sukelianti galvos skausmus), tai nesikankinkit ir nenaudokit jos niekur. Dar nesutikau žmogaus, kuris “priprato” prie kalendros. Beje, apie tai skaičiau NYT straipsnį, kad kalendra – tikrai ne kiekvienam,

  2. Lina:

    Kaip pamegti kalendra? Negaliu patiekalu su ja valgyt.
    Visa kita labai skanu sriuboje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.