Šios Velykos buvo kiek neįprastos – pirmosios Šventojoje Žemėje. Taip pat pirmos, kai prie stalo sėdėjom tik keturiese… Paprastai Lietuvoj pas mus susirenka plati giminė. O šiemet nebuvo Rūtos – jos atostogos prasidės savaite vėliau… Tad, kaip tik Velykos ir tapo eiline proga mano kulinariniams eksperimentams. Ir ką gi! Eksperimentai įvertinti puikiai, o pirmą kartą keptas pyragas užsikariavo tokias simpatijas, kad namiškiai pareikalavo kaip mat įrašyti jį į “Namų Firminių Patiekalų” sąrašą kuo aukštesniu numeriu.

Amerikietiškas sūrio pyragas visada žadino dideles mano simpatijas, bet niekaip nežinojau kaip jį pasigaminti. Be to, būčiau davus ranką nukirsti, kad tai – nekeptas desertas. Ir pagaliau išsikapsčiau receptą, pabandžiau, ir man pavyko! O jei jau visai atvirai ir chronologiškai, tai Darius kažkurią dieną užsuko į parduotuvę ir nupirko 3 pakelius varškės. Kaip pats įsivaizdavo, – grūdėtos. Bet kadangi mudu hebraiškai neskaitom, tai tenka pasikliauti regimąja atmintimi, kai renkamės produktus parduotuvėje. O čia ėmė ta regimoji atmintis ir pavedė! Nepažiūrėjo gerai paveiksliuko ant pakelio ir vietoj grūdėtos nupirko kreminės varškės! O tada jau man buvo užduotis – ką su ja padaryt. Ir… Nėra to blogo, kas neišeitų į gerą: radau seniai ieškotą pyrago receptą, nupirkau dar du papildomus kreminės varškės indelius ir gavosi toks Velykų desertas, kuris iškart pateko į mūsų TOP penketuką! 🙂

Bet pradėsiu ne nuo pyrago, o juo, kaip įprasta, užbaigsiu Velykų vaišių sąrašą. Pradėsiu nuo puikaus patiekalo – vištienos, troškintos aluje. Be galo gardus patiekalas, ir tikrai ne stebuklingų ingredientų reikalaujantis. Ačiū Oliveriui ir mano pačios improvizacijoms:)

Mano gaminta porcija buvo skirta keturiems asmenims, bet ją padauginus iš dviejų, gautųsi vaišės kur kas didesnei kompanijai! Net įsivaizduoju, kaip toks patiekalas pradžiugintų būrį studentų kur nors bendrabutyje… Svarbiausia, ką reikia turėti – tai didžiulį indą tinkamą troškinti tiek ant viryklės, tiek orkaitėje. Man tokiais atvejais puikiai tarnauja azijietiškasis VOK’as.

4 asmenims reikės:

1 sukapotos vištos arba 4 vištos ketvertukų

5 lašinukų arba šoninės skiltelės, supjaustytos smulkiais gabaliukais

2 šakelės šviežio rozmarino

sauja mažų svogųnėlių (jei tokių neturite, perpjaukite mažiausius, kokius tik turite, į 4 dalis)

maža skardinė (0.3) tamsaus alaus

aliejaus, miltų, sviesto gumulėlis, druskos, pipirų, cukraus

Miltiniams kukuliukams:

1,5 stiklinės miltų

pusė šaukštelio kepimo miltelių

100g sviesto

saujelė šviežių čiobrelių, lapeliai nuskabyti

pieno, muškato riešuto (malto), druskos, pipirų

Vištienos gabaliukus apvoliojame miltuose, ir kiekvieną apkepame aliejuje, įkaitintame kartu su gumulėliu sviesto (dalimis).  Kai visi gabalėliai apkepinti, įdedam likusius, jau apkepintus prieš tai ir suberiam supjaustytus lašinukus. Įmetam rozmarino šakeles, pasūdom geru žiupsniu druskos ir apibarstom šviežiai maltais juodais pipirais. Paskrudinam viską maišant, kol lašinukai apskrus iki traškumo. Tada sumetam svogūnėlius ir viską kepinam geras 10 minučių, kol mėsa apskrus ir svogūnai taps minkšti. Apibarstom šaukštu miltų, viską išmaišom. Supilam alų ir 400ml vandens. Įdedam 2 šaukštelius cukraus (jei jūs naudojate labai saldų alų, cukraus reikia dėti mažiau – ragaukite ir nuspręskite patys).  Uždengiame ir troškiname pusvalandį.

Per tą laiką pasigaminame tešlą kukuliukams: sviestą sumaigom su miltais, čiobreliais, druska ir pipirais,  ir pilame pieno tiek, kad gautųsi vientisa tešla, minkšta, bet nelimpanti prie rankų. Fromuojame nedidelius kukuliukus ir juos apibarstom išvisų pusių maltu muškato riešutu. Sudedam ant padėklo ir įdedam į šaldytuvą.

Įkaitinam orkatę iki 190C. Kai praeina pusvalandis, visą puodo, kuriam troškinasi išklojame kukuliukais. Jie turi pusiau būti panirę į padažą, o kita pusė iškilusi. Taip gausis tarsi dangtis, po kuriuo troškinsis vištiena. Kišame į orkaitę dar 45 minutėms.

Traškios bulvytės

Dievinu saldžias bulves. Visi mano svečiai iš Lietuvos negali patikėti, kad tai ne morkos ir net ne moliūgai. Man patinka jų spalva ir kontrastingas saldus skonis. Todėl šįkart patiekalą dariau iš pusės saldžių ir pusės paprastų bulvių, Bet galima naudoti vien paprastas bulves.

3 didelės bulvės (supjaustytos kąsnio didumo gabaliukais)

3 didelės saldžios bulvės (supjaustytos kąsnio didumo gabaliukais)

4 skiltelės česnako (su visais lukštais sutraiškytos)

Šviežias rozmarinas, aliejus, druska, pipirai

Bulves nulupame, pasūdytame vandenyje paverdame apie dvi minutes, nusunkiame ir pagariname, kad visai išdžiūtų. Per tą laiką nuskabome rozmarino spygliukus, patriname jį kartu su šlakeliu aliejaus, kad išsiskirtų visas aromatas.

Keptuvėje įkaitinam šlakelį aliejaus. Sudedam česnakus, supilam rozmariną su aliejumi, apkepinam minutę. Tada sudedam bulves, pasūdom, pabarstom gausiai pipirais. Pakepinam porą minučių, kol pasidengs tolygiai riebalais ir rozmarinais. Sudedam į kepimo indą ir šaunam į orkaitę, įkaitintą maždaug 200C pusvalandžiui. Laiks nuo laiko pakratom skardą arba pamaišom, kad bulvės nesusviltų ir tolygiai apskrustų.

Amerikietiškas sūrio pyragas

Istoriją kodėl Velykoms buvo pasirinktas būtent šis desertas, jau girdėjote. Beliko tik aprašyti darbų eigą.

Pyrago apačiai:

Nesaldžių sausainių sutrintų į trupinius (1 puodelis trupinių)

60g (4 šaukštai) lydyto sviesto

2 šaukštai cukraus

žiupsnelis šviežiai malto muškato riešuto

1/2 Puodelio maltų graikiškų riešutų (gali būti ir migdolai)

Sūrio sluoksniui:

1 kg kreminio sūrelio (nesu įsitikinsi, kad Lietuvoj tokio produkto rasit parduotuvėse, bet galvočiau, kad tiks paprasčiausia mūsų 5% minkšta varškė)

1 puodelis cukraus

3 kiaušiniai

1 citrinos sultys

2 vanilijos šaknys,

2 vanilino ekstrakto šaukšteliai

Viršutiniam sluoksniui:

2 puodeliai (500ml) grietinės (aš naudojau 9%)

1/4 puodelio cukraus

1 vaniljos šaknis (arba šaukštelis vanilijos ekstrakto)

Išardomą torto formą (23cm) ištepkite riebalais ir išklokite pergamentiniu popieriumi. Įkaitinkite orkaitę iki 180C.

Sumaišykite visus pyrago apačiai skirtus ingredientus, išklokite jais torto formos dugną, suplokite prie dugno ir pašaukite dešimčiai minučių į orkaitę, kol gražiai paruduos. Išimkite ir atvėsinkite.

Orkaitės kaitrumą sumažinkite iki 165C.

Dideliame inde pamažu (jokiais būdais ne greitai, nes kitaip susidarys oro tarpai masėje ir pyragas ims kilti, kepti netolygiai) išmaišykite kreminį sūrelį, po vieną muškite kiaušinius, supilkite cukrų, išimkite vanilijos šaknies sėklytes (arba naudokite vanilijos ekstraktą). Sumaišius visus produktus, masę supilkite ant džiuvėsių dugno, formą uždenkite folija arba dangčiu (jei turit tokį didelį dangtį) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie valandą, kartais pažiūrėdami, ar nepradėjo pyragas svilti. Jis turėtų būti toks pats minkštas, bet pajudinus formą, vidurys neturėtų kliuksėti.

Per tą laiką sumaišykite visus viršutinio sluoksnio produktus. Pyragui iškepus, užpilkite tolygiai viršutinį grietinės sluoksnį, vėl uždenkite ir pašaukite dar 5 minutėms.

Išimkite iškepusį pyragą. Palikite uždengtą maždaug 2 valandom, kol visiškai atauš. Tada uždenkite didele lėkšte arba lipnia plėvele ir padėkite į šaldytuvą nakčiai. Pateikite gerai atšaldytą.

  1. Nida:

    Puiku, Milda! Kulinarija – tai nuolatines improvizacijos. Parasyk, jei kas idomaus gausis kuriant naujus patiekalus:)

  2. milda:

    kaip tik šiandien išbandžiau vištienos aluje troškinį. viskas būtų puiku, tik kad nepaskaičiavau turbūt, kad pakeitus šoninę lašinukais, reikėtų jų truputį mažiau dėti. riebokas dalykas išėjo. Kita vertus, kukulaičiai – puiki idėja, kurią būtinai bandysiu pritaikyti ir kituose gaminiuose 🙂

  3. Nida:

    Sveika! Zinai, pavadinimo tai as tau tikrai neparasysiu, nes nei vieno anglisko uzraso nemaciau:) Tikrai netiks tas surelis, kur melynoje pusapvaleje pakuoteje, nes jis surokas. As naudojau ta tepama varske (ar suri, net nezinau kaip pavadint teisingai), kur baltam ipakavime su juodais kaip karves plemais. 3% – raudonas uzrasas, 5% – melynas. Identiskas ipakavimas ir grudetos varskes, tai reikia gerai ziuret i paveiksliuka:) Arba, tiesiog isskepti si surio pyraga!!:)

  4. Nida:

    Tu teisi. Varske pakeistu visa sio pyrago esme:) Todel ir pavadinima pataisiau i “surio” pyragas, vietoj varskes 🙂 Na, pasirode, nera taip blogai su patyrusiomis seimininkemis! Stai kiek visokiu variantu, pasirodo, parduotuvese yra, kurie tinkami siam gardesiui:) O as pradzioje taip pat planavau issivirti tirsta vysniu uzpila, bet kadangi sviezios vysnios cia dar neprasidejo, tai sios minties atsisakiau:) O su braskem trintom – net nepagalvojau:) Pasinaudosiu Tavo patarimu turbut jau labai greitai, nes jau turiu uzsakyma kepti pyraga vel, Rutos atvaziavimui si savaitgali.
    Su pavasariu jus visus! Zibutes – tikrasis zenklas, kad jis pagaliau atejo! 🙂

  5. Loreta:

    o as tokiam a la surio pyragui naudoju alma (valio) varskes krema – kremines konsistencijos produkta kaip tik kepiniams ir pan. buna paprasto ir vanilinio 🙂

  6. Rovena:

    Mes si savaitgali irgi kepem ir valgem surio pyraga. Jis musu valgiarastyje uzima tikrai auksta vieta:-). Bandau visokius variantus – kol kas geriausias buvo Ramsio variantas su sokoladu. Beje, nekeptas:-).
    Surio pyragui tinka ne tik Philadelphia, bet ir pigesnis cream cheesas Creme Bonjour (nors jo sudetis nusileidzia Philadelphiai). Varske – ne, nelabai, tai nebus surio pyragas:-).
    Dar gali pabandyti i varskes mase patarkuoti citrinos ir apelsino zieveliu. Ir mano megiamas “pateikimas” yra su vysniomis, trintom avietem ar braskem;-))
    Su Velykom!:-))) Pas mus jau zydi zibutes, melynuoja visi kalnai:-))

  7. Kristina:

    Sveika, o ka Tu Izraelyje nuodaujai kaip “kremine varshke”? Gvina levana (ta kremini suri melynuose indeliuose)? As su gvina levana net varskes apkepus kepu, tik riebesni naudoju, kad nebutu rugshtu.

  8. Nida:

    Sveika! Faina, kad parasei! Is tiesu, Filadelfija galetu buti puikus ingredientas siam varskes (o gal sakosi surio??) pyragui. Tik kad jis brangokas… Na, bet jei pataikius ant geros akcijos… Kodel ne?:)
    Prisijunk, parasyk savo recepta varskes pyragui! Kadangi varskes desertai – mano megiamiausi, galim atidaryti nauja rubrika: “Varskes pyragai”. Rudeni sia rubrika konvertuosim i “Obuoliu pyragus”, nes jie beveik nenusileidzia varskes konkurencijai:)

  9. Neringa:

    labas!!!!!!!!!! super patiekalai!! as net nepagalvojau, kad bus taip idomu skaityti!!!! jau, atrodo, taip pabodo tos kulinarines keliones… Beata, Rasutis, Nomeda… Ir se tau!!! super! ir dar kas svarbu, dabar pastebejau, kad aprasymas butu idomus.. kad beskaitant uzsimanytum gaminti, ir tas aprasymas butu lengvai iskaitomas ir suprantamas. Va toks man susidare ispudis:-)
    Beje, labai skanu surio pyraga (bet ne amerikietiska) galima gaminti is naujai atsiradusio Philadephia skysto surelio. Be skonio, zinoma. Rimi jis jau senokai yra, o va neseniai ir Maximoj atsirado. Kartais buna akcijos.
    sekmes, Nida!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:-)
    apkabinu:-)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.