Mėgstate indiškus patiekalus? Patinka kariai, samosos, iki raudonumo aitrūs padažai, kokosų pienu gardinti troškiniai? Aš dievinu indišką virtuvę, bet…. tik tą, kurios patiekalai gimsta mano kontroliuojamose sąlygose:) Kadangi indų virtuvėje itin daug maisto kepama ir skrudinama aliejuje, man dėl šios priežasties pigesni indiški restoranai kelia nemažai abejonių. Sakysite, esu lepi ir išranki, bet iš tiesų kiekvieno teisė (ir pareiga) rūpintis savo gera sveikata ir savijauta.

Samosos su metu padazu

Jau ne kartą esu minėjusi, pasakojusi apie paties aukščiausio lygio Izraelio restoranus ir aukštos kokybės maistą, kuris juose gaminamas. Turiu prisipažinti, kad per penkerius metus nusivylusi maistu Izraelio restoranuose buvau… lygiai du kartus! Vienas tų dviejų kartų buvo indiškas restoranas Tandoori pačiame Tel Avivo centre. Pirmos abejonės, kad kažkas ne taip buvo jau vien pravėrus to restorano duris: didžiulėje restorano salėje visiškai nebuvo žmonių!!!  Tai absoliučiai neįmanomas reiškinys Tel Avive, kur visi restoranai tiesiog lūžta nuo lankytojų gausos, nesvarbu kokia būtų savaitės diena. Tos abejonės pasitvirtino labai greitai, nes maistas tikrai nebuvo skanus, o jau apie metų metus nekeistą aliejų, kuriame buvo skrudinti patiekalai, nenoriu net kalbėti.

Jei vis dar baiminatės, kad indiškus patiekalus sudėtinga gaminti, galiu jus nuraminti: įsigykite keletą tpinių indiškų prieskonių, ir tegul negasdina jūsų ilgas sąrašas indiškų patiekalų receptuose. Dažniausiai 2/3 to sąrašo sudaro prieskoniai. Ir ne jokie labai mandri, bet nesunkiai gaunami prieskonių parduotuvėse. Skaniausia, žinoma, kai prieskonius (mišinius ar pastas) susimaišau pati. Gal tik tokiame mažame namų ūkyje kaip mano reikia sukti galvą kaip tas pastas ar mišinius ilgiau išlaikyti, nes jų laiku nesuvartojam. Tuomet pastas šaldau ir išsiimu tada, kai prireikia.

Man visada indų restoranuose labiausiai patinka kelių spalvų mirkalai, kuriuos atneša dar net nespėjus užsisakyti patiekalų. Jais galima gardinti beveik viską – nuo samosų iki biryani. Užvis labiausia man patinka mėtinis žalias pagardas. Svajojote tokį turėti namuose? Štai jums receptas. Gardinkite į sveikatą net ir lietuviškus kotletus!! 🙂

indiskas metu padazas

 

indiskas jogurtinis padazas su metom

Indiškas jogurtinis mėtų padažas
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. puodelis tiršto natūralaus nerūgštaus jogurto
  2. 6 šaukštai Mėtų ir Kalendrų Čatnio (žiūrėkite receptą žemiau)
  3. 1 vidutinio dydžio agurkas, smulkiai sutarkuotas
  4. 1/4 puodelio susmulkintų šviežių mėtų ir kalendrų
  5. Druskos (pagal skonį)
  6. 1/2 šaukštelio cukraus
Instrukcijos
  1. Suplakite jogurtą kartu su mėtų ir kalendrų čatniu, tada sumaišykite su smulkia tarka sutarkuotu agurku, sukapotomis mėomis ir kalendromis, pagardinkite pagal skonį druska ir cukrumi.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Mėtų ir Kalendrų čatnis
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 didelė sauja šviežių mėtų (apie 100g)
  2. 1 didelė sauja šviežių kalendrų (apie 100 g)
  3. 5 česnako skiltelės
  4. 2.5 cm ilgio imbiero šaknies gabalėlis
  5. 2 žalieji čili pipirai
  6. 1 šaukštelis cukrais
  7. 1/2 šaukštelio druskos
  8. 2 šaukštai citrinų sulčių
Instrukcijos
  1. Visus šiuos ingredientus sumeskite į blenderį ir susmulkinkite iki vientisos masės. Paragaukite, jei trūksta, įberkite dar šiek tiek druskos. Laikykite šaldytuve ir pateikite kaip padažą prie mėgstamų mėsos arba vegetariškų patiekalų.
Nidos receptai https://nidosreceptai.lt/
Kituose įrašuose bus keletas curry patiekalų receptų ir būtinai – tobulų vegetariškų samosų receptukas! Skelbiu indiškų patiekalų savaitę:) Sekite naujienas:)

Komentarų apie "Indiškas jogurtinis mėtų padažas. Indiškų patiekalų savaitė!": 5

  1. Pingback: Indiškos samosos su bulvių ir lęšių įdaru | Nidos receptai

  2. Nida:

    Indre, viskas dar tau priešaky:) Jei tik keliausi kur nors po Aziją (nebūtinai pačią Indiją – Tailandą, Birmą, Vietnamą, Malaiziją), būtinai nepraleisk progos paragauti tikrojo gerojo indiško maisto (Vilniaus restorane tai ne kas, deja…). O iš Oliverio aš irgi esu kažkada gaminusi, ir visai neblogai gavosi!:)

  3. Nida:

    Odeta, tu visiškai tokia pati kaip mano vyras. Jis visuomet teigia, kad nelabai mėgsta indiškus patiekalus. Bet kaskart kai tik nusitempiu į kokį indišką restoraną, jis visąlaik lieka patenkintas, ir vis sako: „na jau tokio skanaus patiekalo tai dar nevalgiau!”:) Ir kai aš pagaminu ką nors indiško, tai jis kiekvienąkart lieka apstulbęs, kad taip skanu:) Visai geras būdas kiekvienąkart būti nustebintam:)

  4. Indrė:

    Indiškame restorane nesu buvus, o pati gaminus tik keletą patiekalų iš britiškos Oliverio interpretacijos (vienas toks jau ir ryt pas mane). Būtų smagu išbandyti tikrai gerai paruoštus tuos patiekalas, nes bent man tie deriniai skaniai skamba. O kadangi turiu gavusi lauktuvių indiškų prieskonių rinkinį – daugumą nesunkiai galiu atkartoti namie, bent jau su tais produktais, kuriuos pavyksta gauti 🙂

  5. odeta:

    Nida, aš nesu didelė indiškos virtuvės fanė. Jeigu galiu rinktis Thai, visada rinksiuosi ją, bet ne indišką. Kaip ir Ispanišką vietoj Itališkos. Nors, kart nuo karto labai smagu pasmaguriauti tipo „nemėgstamais” patiekalais:)
    Tiesa, kartą Kūčias teko švęsti vėlai vakare Vokietijoje, Regensburge, niekur nebebuvo vietų, tai iš bėdos užsukome į indų restoraną. Sužavėta likau iki negalėjimo. Tik nežinau ar iš alkio, ar, kad nerealiai skanu buvo:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *