Jums turbūt taip būna, kad perskaitai (arba net ir galvoje susidėlioji) receptą, ir žinai maždaug kokio skonio tikėtis. Man nepatogu kam ir prisipažint, bet kulinarinius receptus aš dažnai skaitau prieš miegą, jie mane nuramina, nuteikia pozityviai, nes žinau ką veiksiu rytoj, poryt, ir kartais net kelias savaites į priekį:) Tai va, žinokit, su šiuo receptu buvo taip: aš žinojau, kad rezultatas bus super, vertas visų iki vienos pastangų, bet nesitikėjau, kad bus TAIP gerai. O beje, likęs ir pašiddytas rytojaus dieną, tas rezultatas buvo dar geresnis:))

Kai Beata vieną iš praeitų savaičių uždavė toną baklažanų patiekalams, rodos tik to starto šaldytuve ir laukė du gražuoliai violetiniai bumbulai tiesiai iš ekologiško daržo. Kadangi savaitės dienos vakarienes stengiuosi gaminti lengvesnes (mėsiškus patiekalus palieku savaitgaliams), mintis pasigaminti vegetarišką musaką kilo gana spontaniškai. 

Ar esate girdėję šį neįprastą pavadinimą – musaka (moussaka)? Tai Graikijoje ypatingai populiarus apkepas, kažkuo primenantis itališką lazaniją, tik gaminamas su kiek kitokiais prieskoniais (pvz., mėsa gardinama cinamonu, o bešamelio padažas – muskatu), ir vietoje lazanijos lakštų čia naudojami apkepinti baklažanai. Tiesa, originalioje musakoje padažas visada gaminamas iš maltos mėsos (jautienos ar veršienos). Kaip dabar keistai beskambėtų, musaką dar sovietmečiu kepdavo mano mama, o išmoko ją kepti iš savo draugės, gyvenusios Vilniuje. Neklauskit manęs iš kur sovietmečiu kas nors galėjo žinoti ką nors apie graikišką virtuvę, bet kuo puikiausiai pamenu tas šventines vakarienes su pilnutėle skarda štai tokio aromatingo apkepo!

Šioje vegetariškoje versijoje vietoje mėsos naudojau lęšius. Ir žinokit, galiu pasakyti, kad mesiavalgiai mėsos čia greičiausiai ir nepasiges: tie lęšiai ir spalva, ir skoniu ir konsistencija taip puikiai įsipaišė į mano musaką, kad net nežinau ar neapsistosiu prie šios versijos suvisam! Juk lęšiai – ypatingai daug augalinės kilmės baltymų turintys ingredientai, kurie tikrai pernelyg retai atsiranda ant mano stalo, o šis patiekalas – pats geriausia būdas juos patiekti dažniau! 

 

Musaka – prieskoniais prigardintas graikiškas apkepas su baklažanais ir storu bešamelio sluoksniu
Kepti baklažanai peklojami pakepintu pomidorų ir lęšių padažu
Prieš pjaustant patartina palaukti apie 10-15 minučių
Vegetariška musaka su lęšiais – puikus savaitės dienos vakarienės patiekalas, kurį lengva pašildyti kitą dieną
Print Recipe
Vegetariška musaka (moussaka)
Nesunkiai pagaminamas, aromatingas ir maistingas vegetariškas apkepas su lęšiais ir baklažanais, ir su storu bešamelio padažu.
Pasiruošimas 30 min
Laikas 45 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Pomidorų ir lęšių padažui
Bešamelio padažui
Pasiruošimas 30 min
Laikas 45 min
Porcijos
asm
Ingredientai
Pomidorų ir lęšių padažui
Bešamelio padažui
Procesas
  1. Baklažanus supjaustykite maždaug 5mm storumo riekėmis išilgai. Pabarstykite rupia druska ir palikite pastovėti apie pusvalandį, kad "išprakaituotų". Tada nuvalykite popieriniu rankšluosčiu ir sudėkite į kepimo skardą (gali prireikti dviejų), išklotą pergamentiniu popieriumi
  2. Per tą laiką, kol laukiate baklažanų, išvirkite lęšius: sudėkite į puodą lęšius, užpilkite vandeniu, įberkite druskos, užvirinkite ir virkite apie 20 miniučių, arba kol lęšiai suminkštės (net jei nesuminkštės iki galo, nepergyvenkite, baigs minkštėti kepant). Jei vanduo išgaruos, įpilkite dar. Jei vandens liko per daug, nupilkite, kai lęšiai išvirs.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Baklažanus patepkite alyvuogių aliejumi ir pašįaukite į orkaitę kepti apie 15-20 minučių, kol suminkštės.
  4. Kol baklažanai kepa, pasigaminkite lęšių padažą. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejaus. Apkepinkite svogūnus, kol suminkštės, taps sakaidrūs. Suberkite saliero stiebus, dar pakepinkite kelias minutes. Tada suberkite česnakus ir dar pakepinkite. Sudėkite supjaustytus pomidorus, įberkite druskos, cukraus, pipirų, sudėkite pomidorų pastą, suberkite cinamoną ir raudonėlius. Troškinkite viską, vis pamaišydami, kol skystis nugaruios ir masė taps sodri, tiršta (jei pernelyg sausėja, įpilkite vandens arba sultinio arba balto vyno). Užtruksite apie 10-15 minučių (kuo ilgiau kepinsite, tuo padažas bus skanesnis:)). Pabaigoje suberkite virtus lęšius ir dar pakepinkite apie 5 minutes.
  5. Pasigaminkite bešamelio padažą: Puode soresniu dugnu ištirpinkite sviestą. Suberkite miltus ir mediniu šaukštu intensyviai maišykite, kol miltų masė taps sausa. Tada dalimis pilkite pieną (idealu, jei pieną pašildysite prieš pildami), ir šluotele vis maišykite, kad neliktų masėje trupinių. Taip supilkite visą pieną, ir nuolatos maišydami dar pakaitinkite, kad padažas sutirštėtų. Įberkite muskato, truputį druskos. Nukelkite nuo ugnies, palaukite apie 5 minutes, tada įmuškite kiaušinį, gerai išmaišykite. Pabaigoje, jei norite, įberkite tarkuoto sūrio (dalį galite pasilikti pabarstyti ant viršaus). Išmaišykite
  6. Į kepimo indą įdėkite truputį lęšių padažo ir paskirstykite po visą dugną. Dėkite vieną sluoksnį baklažanų, ant jo pilkite visą (arba pusę) lęšių įdaro. Tada vėl baklažanų sluoksnį (ir jei pylėt tik pusę lęšių padažo - dabar supilkite likusį). Ant pačio viršaus sudėkite bešamelį, tolygiai paskirstykite visą paviršių (jei norite, galite pabarstyti dar tarkuoto sūrio). Kepkite 200C orkaitėje apie 40-45 min., arba kol bešamelis labai gražiai apskrus. Išėmę iš orkaitės palaukite apie 15 min., tada supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Pastabos

Šį patiekalą galite gaminti ne tik su baklažanais, bet ir su kitomis daržovėmis: cukinijomis, saldžiomis bulvėmis, arba galite šias daržoves pamaišyti (naudoti kelių rūšių). Visas jas prieš tai apkepinkite orkaitėje. 

Recepto idėja (gerokai mano adaptuota) - iš The Mediterranian Dish

Komentarų apie "Vegetariška musaka (moussaka)": 4

  1. Nida:

    Na va…. Gaila, jei nepateisino lūkesčių… Gal pasiseks su kitais receptais.

  2. Tina:

    Mano šeimai šis apkepas pasirodė keisto skonio, glitus ir gal per skystas 🙁

  3. Nida:

    Neringa, bet tai kaip man smagu, kad mano ir jūsų (ir tikiuosi kitų skaitytojų) skoniai sutampa!!!!!

  4. Neringa:

    Skaniausias iš visų mano gamintų baklažanų apkepų. Taip, Nida, jūs teisi – antrą dieną jo skonis dar puikesnis, dėkoju

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.