Jau nepamenu, nei kada namuose viriau sriubą, nei juolab, kada apie sriubą rašiau šiame blog’e:) Pastarąjį pusmetį viriau sriubas tik gamindama patiekalus savo knygai:) Ir nors Lietuvoje neišgyvenčiau nei vienos dienos be sriubos, Izraelyje nuo šio patiekalo visai atrpratau. Tačiau turiu pasakyt, kad grįžusi į Lietuvą priprantu ir vėl per dvi-tris dienas! Taip kad niekas nedingsta suvisam, ką turi, tą turi:)

Gal iš noro vis dar gyventi mielais prisiminimais iš pastarojo vizito į Vilnių ir labai trumpomis, bet kokybiškomis atostogomis Druskininkuose, užsimaniau šiandien… sriubos!! Kai už lango +35, o savaitgalį grasinasi ir visi +40, gal karšta sriuba ir nėra pats geriausias pasirinkimas, bet tokio lengvumo, kokią verdu vasaromis aš, sriuba tinka bet ir didžiausiems karščiams užklupus:)

Mano visos karštos vasarinės sriubos panašios: dažniausiai nenaudoju joms sultinio, nes nesinori kaitinti ir taip įkaitusių namų su kelias valandas kunkuliuojančiu puodu:) Aš paparastai šlakelyje alyvuogių aliejaus apkepinu svogūnus, morkas ir žalią saliero stiebą – visos šios daržovės kepdamos paskleidžia superinį aromatą, truputį karamelisuojasi ir suteikia sriubai saldumo. O tada jau sumetu visas daržoves, kurios tik šiuo metu yra po ranka: šparagines pupeles, šviežias bulves, žalius žirnelius, šparagus, paprikas, prinokusius pomidorus ar kitką. Man skanu, kai sriuboje dar plaukioja vienas kitas makaronas arba skaldyto kviečio grūdas. Tokia sriuba išverda per 10 min., tad nespėju nei apsisukti, kaip pasigardinusi kalnu šviežių žalumynų, jau skanauju nesunkų ir įvairiaspalvį patiekalą.

O jūs ar vasaromis mėgstate sriubas? Ar karščiams užklupus gaivinatės vien šaltibarščiais arba gaspačio?

Darzoviu sriuba-1_LR

 

vasariska darzoviu sriuba

 

Vasariška daržovių sriuba
Porcijos 2
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. Šlakelis tyro alyvuogių aliejaus
  2. 1/4 svogūno, smulkiai supjaustyto
  3. 1 morka, supjaustyta kubeliais
  4. 1 saliero stiebas, susmulkintas
  5. 1 nedidelė bulvė, supjaustyta kubeliais
  6. saujelė šviežių šparaginių pupelių
  7. saujelė smulkių makaronų
  8. saujelė šviežių arba šaldytų žirnelių
  9. Druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  10. Šviežių žalumynų (krapų, svogūno laiškų) pateikimui
Instrukcijos
  1. Puode storu dugnu įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūnus ir pakepinkite maišant keletą minučių. Suberkite morkas ir salierus ir toliau kepinkite, kol daržovės truputį apkeps, paskleis aromatą. Įpilkite 4 stiklines vandens ir suberkite pjaustytsas bulves.
  2. Užvirinkite. Įberkite druskos (aš visuomet dar įberiu apie 1/2 šaukštelio cukraus - taip geriau susibalansuoja skoniai), ir virkite apie 5 minutes. Tada suberkite supjaustytas šparagines pupeles ir makaronus (makaronus, priklausomai nuo jų dydžio ir trumpesnio virimo laiko, gali tekti suberti anksčiau arba vėliau - nuspręskite patys taip, kad viskas išvirtų kartu, daržovės nepervirtų, bet ir per anksti sumesti makaronai neišežtų).
  3. Pačioje pabaigoje, jau išvirus pilnai daržovėms ir makaronams, įberkite žirnelius ir po minutės nuimkite puodą nuo ugnies.
  4. Patikrinkite, ar netrūksta druskos, pabarstykite grūstais juodaisiais pipirais.
  5. Patiekdami pagardinkite žalumynais (krapais, svogūno laiškais).
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

  1. Nida:

    Taip Odeta… Ir man:) Mano draugė Ronata tą agurkinę sriubą su perlinėmis kruopomis kažkodėl vadindavo “Leningrado agurkinė”:)) Koks man juokingas tas pavadinimas, negaliu:)))))

  2. odeta:

    Nida, sriubose man tinka absoliuciai visos darzoves:) o perlines kruopos agurkineje is viso totalus geris:)

  3. Donata:

    Perlinės kruopos visaip skanu. Ir sriuba ir košė…maniškis jau netarnavo, kerta perlines kaip geras:)

  4. Nida:

    Donata, man irgi perlinės kruopos sriuboje – gėris. Kiek žinau, vyrai, tarnavę sovietų armijoje, į perlines kruopas nenori pažiūrėt:) Man ypač agurkinė sriuba su perlinėmis kruopomis patinka…

  5. Donata:

    Aš ir į kopūstų sriubą obuolį dedu. Tinka rūgštesnis, laabai reikalą pataiso. O šiaip vasarą neverdu sriubų, nebent kai lyja ir šalta:)
    Žiemą man geriausia perlinių kruopų arba raugintų kopūstų ir dar sultinys laabai gerai (tik kaimiškos vištos!)
    Bet kokiu atveju sriuba yra gerai!

  6. Nida:

    Grita, būtinai išbandysiu kitąkart kopūstus su tuo obuoliu virti! Šiaip tai viskas labai logiška. Tos senos paslaptys, iš kartos į kartą perduotos, pačios brangiausios ir tikriausios:)

  7. Grita:

    Kai buvau maza,niekaip negalejau suprasti,kam ta obuoli mama i sriuba deda.Mama papasakojo,kad taip kopustu sriuba virdavo jos mociute.Pasirodo,kad obuolys ne tik rugsteles duoda,bet ir panaikina nemalonu kopustu kvapa.Ir is tikro,sriuba kvepia nuostabiai.Taip,kad receptas keliauja is kartos i karta…

  8. Nida:

    Grita, nieko nėra apmaudžiau, kaip sirgti vasaros metu!! Nors kai tokia vasara su rudeniškomis temperatūromis, lietumis ir karščio šalčio kaita, tai nesistebiu, kad ir gripas kabinasi. Ką gi, sriuba tokiais atvejais – geriausias vaistas šalia arbatų. Linkiu kuo greičiau pasveikti!!! P.S. O obuolys tame recepte – tik dėl rūgštelės?? Labai įdomus ingredientas, man tokia mintis nekilo!

  9. Grita:

    As,pasigavau vasarini gripa,per varvancia nosi ir asarotas akis ,nejauciu nei skonio nei kvapo,bet sriuba buvo.Sviezi kopustai,pomidorai,obuoliai,morkos,bulves,svogunai,gabalelis kalakutienos ir krapu.

  10. Nida:

    Oi Dovile tu gudrutė:) Bėda su kai kuriais vaikais, kad tų sriubų jie valgyt nenori.. Aš su saviške didelių bėdų neturėjau (išvis neturėjau bėdų su valgymu, kai tik išaugo iš “virtų kiaušinių ir pieniškų dešrelių” amžiaus:)), bet kaip prisimenu kaip mano mama su broliu mano kankindavosi… O siaubas: jam didžiausias iššūkis būdavo suvalgyti 5 šaukštus sriubos. Verkdavo prie lėkštės, kartais aš pagailėjus už jį suvalgydavau:)

  11. Nida:

    Ohoho kita Nida, čia tai bent puokštė idėjų vasarai ir ne tik vasarai!! Skamba, aišku, puikiai tos šaltos sumiksuotos sriubos. Aš jas vadinu “geriamomis salotomis”, man ir gaspačio tokia yra. Juk kai pagalvoji, jei daržovių salotas sumestum į blenderį tai ir gautųsi ne kas kitas, kaip gaspačio. Tas žalias variantas tikrai gerai skamba, reikės išmėginti.

  12. Dovilė:

    Ogo, kokie originalūs kitos Nidos sriubos ingridientai. Pas mus tradiciškesnės sriubos, nors kai skubu irgi tokį palengvintą variantą kaip Nidos renkuosi. Na, kartais įmetu kokio ekologiško sultinio kubelį prie visko. Sriuba Lietuvoje yra vos ne šventas patiekalas. Aš kai noriu prieš mamą pasirodyti kaip savo vaiką rūpestingai maitinu, tai pasakoju smulkiai kaip kokią sriubą viriau 😉

  13. kita Nida:

    Labas, Nida :)Skaniai jūsų sriubytė atrodo 🙂 Aš verdu iš šviežių daržovių sriubas labai panašiai. Neseniai viriau šviežių burokėlių su lapais Daržoves apkepinau ir patroškinau su neaštria adžika. Dar verdu trintas žalias, geltonas baltas iš įvairių daržoviu. Trintas šaltsriubes sumiksuoju iš agurkų špinatų, rukolos, nelabai gražių salotų, pasukų ir psgardui garstyčių,ar balzamiko. Pagal nuotaiką ir šaldytuvo turinį ir sriuba 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.