Šis pyragas susijęs su labai sena istorija, kuria noriu su jumis pasidalinti. Seniai labai seniai, kai dar buvau labai jauna (ir netekėjusi :)), turėjau Lenkijoje draugą. Kadangi neseniai buvau grįžusi į Lietuvą po trejų Lenkijoje pragyventų metų, tai tiesiog ieškodavau progų į šią šalį nuvažiuoti, pabūti. Man ten viskas buvo sava: ir kalba, ir virtuvė, ir žmonių bendravimas… Su tuo draugu mus skyrė daugiau nei 800km, bet man tai nebūdavo kliūtis išlėkti savaitgaliui jį aplankyti. Išvažiuodavau penktadienį, o sekmadienį naktį jau mindavau pėdalą namo, kad pirmadienį spėčiau į darbą:) 

Ne tiek mane tas lenkas tuomet žavėjo, kiek smagu buvo man bendrauti su jo mama. Pamenu ją kaip energingą moteriškę, kuri vos grįžusi iš darbo, tuoj užsidegdavo cigaretę ir prapuldavo virtuvėje. Tą vieną cigaretę keisdavo kita, paskui dar kita, ir namuose visuomet tvyrodavo susimaišęs cigaretės dūmo ir skanaus maisto kvapas. Mama buvo be proto darbšti, neapsakomai tvarkinga, ir absoliučiai nepakartojama šeimininkė. Teko man keletą kartų dalyvauti dideliuose jų šeimos susibūrimuose, Velykų šventėje, Kalėdose, o patiekalai, kuriuos prigamindavo toji moteris, buvo tokie, kurių skonis nepamirštamas. 

Vienas kepinys, kurį ji dažnai kepdavo, ir ypač mano atvažiavimo proga, būdavo gaminamas ne šiaip kokioje torto formoje, bet pačioje didžiausioje orkaitės skardoje. Tas kepinys išgaruodavo per dieną (nes kiekvienas namiškis praeidamas vis po gabalėlį atsipjaudavo). Ir tai buvo trijų sluoksnių varškės pyragas: trapi apačia, labai sultingas varškės sluoksnis ir puri baltymų antklodė. Kai iš Košalino išsiruošdavau kelionei į Vilnių, man visuomet būdavo specialiai iškepama milžiniška porcija, pusė skardos supakuojama į foliją, ir aš visą tą pyragą pakeliuj vairuodama suvalgydavau!!:) 

Tai yra vienas iš keleto patiekalų, kurių receptus man tuomet “dašuto” užsirašyti! Iki dabar jis ranka užrašytas saugomas mano senutėliame receptų sąsiuvinyje, ir jis vadinasi “Jareko mamos sernikas” 🙂 Kepdavau jį visomis progomis (ypač jei reikėdavo pavaišinti minią žmonių), o paskui kažkaip jis man užsimiršo…

Neseniai, praėjus gal 15 metų po mūsų paskutinio susitikimo, susisiekiau su savo buvusiu draugu Facebook’e. Vienas mano pirmųjų klausimų po tiek metų buvo “kaip gyvena tavo mama”?:) Atsakymas, kurį išgirdau, buvo labai liūdnas: “Mamos jau seniai nėra tarp mūsų. Ji sirgo plaučių vėžiu”……

Ir štai prieš keletą dienų vartydama kitus savo skaitomus lenkiškus blogus užkliuvau už šio varškės pyrago…. To paties… Jareko mamos serniko. Tik paskaninto kokosais – mano mėgstamiausiu ingredientu. Nesusilaikiau jo nepagaminusi… Ir neprisiminusi Jareko Mamos….

Varskes pyragas su baltymais ir kokosais
Trijų sluoksnių pyragas, būtent toks, kokį labiausiai mėgstu: plonas padas, daug varškės ir puri kepurė
Varskes pyragas
Pyragas gali stovėti kelias dienas, jo nereikia dėti į šaldytuvą
Jei nemėgstate kokosų, tiesiog nedėkite kokoso drožlių į viršutinį sluoksnį
Pyragas su varske
Ar gali būti kas nors geresnio su rytinės kavos puodeliu?:)

 

 

Varškės pyragas po kokosinių baltymų antklode

Pagrindui:

1,5 stiklinės miltų

1/4 stiklinės cukraus

Žiupsnelis druskos

1 šaukštelis kepimo miltelių

125 g sviesto, labai šalto, supjaustyto kubeliais

2 kiaušinio tryniai (baltymus atidėkite viršutiniam sluoksniui)

1 šaukštas vandens

Varškės sluoksniui:

1 kiaušinis

4 kiaušinio tryniai (baltymus atidėkite baltymų sluoksniui)

3/4 stiklinės cukraus

1/2 stiklinės augalinio aliejaus (naudojau rapsų)

2 stiklinės 3,2% pieno

Vanilės ekstrakto

1 pakelis (40g) grietinėlės arba vanilės skonio pudingo miltelių

1 kg pusriebės arba riebios varškės, tris kartus sumaltos

Kokosiniam baltymų sluoksniui:

6 kiaušinių baltymai (kurie liko nuo pagrindo ir varškės masės)

Mažiau nei 1/2 stiklinės cukraus

100 g kokosų drožlių

Gaminimas:

Miltus, cukrų, druską ir kepimo miltelius sumaišykite elektrinio kombaino inde. Sudėkite šalto sviesto gabaliukus ir sukite, kol masė taps panaši į riebius trupinius. Sudėkite kiaušinio trynius, įpilkite šaukštą ledinio vandens ir užminkykite standžią tešlą. Susukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą pusvalandžiui (arba pernakt).

Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Kepimo skardą 30 x 23 cm išklokite pergamentiniu popieriumi.

Visą skardos pagrindą išklokite plonai iškočiota tešla. Keliose vietose subadykite šakute ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 10-12 minučių, arba kol tešla taps auksinės spalvos.

Kol pagrindas kepa, pasigaminkite varškės masę. Trumpai suplakite kiaušinį, trynius kartu su cukrumi ir vanile, tada supilkite pieną, aliejų, suberkite pudingą, sudėkite varškę ir viską išmaišykite. Neplakite pernelyg ilgai, nes tada masė kepdama kils, o paskui vesdama sukris. Neišsigąskite, kad varškės masė gausis skysta – taip ir turi būti.

Išimkite apkepintą pagrindą iš orkaitės, karštį padidinkite iki 180C. Ant karšto pagrindo išpilkite varškės masę, išlyginkite paviršių ir pašaukite kepti 45 minutes, arba kol varškės masė bus pilnai iškepusi.

Bebaigiant kepti išplakite kiaušinio baltymus: supilkite į plakimo indą, ir kai jie suputos, po šaukštą berkite cukraus. Kitą porciją cukraus berkite tik tada, kai pirmoji bus pilnai ištirpusi. Kai baltymai bus standūs ir žvilgantys (maždaug po 8 min plakimo), suberkite kokosų drožles ir labai atsargiai išmaišykite.

Ištraukite pyragą iš orkaitės ir visą paviršių patepkite baltymų mase. Dar kartą pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 minučių, arba kol viršutinis sluoksnis sustandės. Išėmę atvėsinkite, tik tada pjaustykite.

Komentarų apie "Varškės pyragas po kokosine antklode": 23

  1. Nida:

    Ačiū, Jurgita, už gražius žodžius! Dėl neiškepusio varškės sluoksnio – priežastys gali būti kelios: netinkama orkaitės temperatūra (gal reikėjo ilgiau pakepti, nes gal jūsiškė įkaista iki žemesnės temperatūros?). Gal varškės sluoksnio masė buvo pernelyg skysta, jei rašote, kad vartojote President. President varškė labai kreminė, tad jei dar prasiskiedė su kitais skystais ingredientais, galėjo nesukepti (aš naudojau kepdama tradicinę lietuvišką birią varškę). Sunku pasakyt garantuotai, čia tik mano spėjimai….

  2. Jurgita:

    Aciu, Nida uz Jusu dalinimasi! Dievinu Jusu nuostabius, dieviskai skanius receptukus! Esu Jusu didele gerbeja. Daug ka esu isbandziusi. Sitas pyragas gavosi, skonis – tobulas, bet varskes sluoksnis man normaliai neiskepe – liko slapia, nebuvo puri( naudojau President varske, kepiau vis pabaksnodama 1,5 val 180C). Kame g b problema? Aciu😊

  3. Nida:

    Aiste, visuose receptuose naudojamas mato vienetas “stiklinė” yra amerikietiškojo “cup” atitikmuo – 250ml.

  4. Aistė:

    Laba diena, Nida, o kokios talpos stiklinė naudojama šiame recepte?

  5. Anonimas:

    Tobulas pyragas, pastaruoju metų tik jį ir kepu visom progom ir be progos 🙂 Super greit pagaminamas (va tešlą susiminkiau per 7 min.!) ir be galo skanus. Ar gali kas būt nuostabiau? Pasaka! Dievinu receptus, kur per trumpą laiką gaunasi toks skanumynas!

  6. Nida:

    Kaip gerai sugalvojot, Marija!!:) Tiems, kas mėgsta kokosus, nesuprantamas šių gardėsių nemėgimas:) Tą sakau iš patirties:) Man viskas extra skanu, kas su kokosais:)

  7. Marija:

    Miela Nida, dėkoju už puikų receptą, pyragas išėjo tobulas, baltymų sluoksnis irgi puikus. Tai buvo mano Velykų kepinys, pusę pyrago padengiau baltymais su kokosais, o pusę be kokosų (šeimoje yra vienas žmogus, nemėgstantis kokosų). Ragaujant pyragą atlikau smagų testą – klausinėjau namiškių, kuris sluoksnis skanesnis. Laimėjo kokosinis 🙂 dar kartą ačiū, sėkmės Jums ir laukiame naujų receptų..

  8. Nida:

    🙂 Kristina, be baltymų irgi bus skanu (baltyus rasit kur panaudot – net visą pavlovą galima iš jų išsikepti:)), o cukrų tai tikrai dalimis reikia bert, nes jis tiesiog nespėja ištirpt, tad gali ir subliūkšti dėl to…

  9. Kristina:

    Laba diena, Nida,

    oi, šiaip viskas gerai su tuo pyragu, kepsiu antrą kartą:)
    durelių orkaitės tai neatidarinėjau, o ištraukus pyragą tiesiog palikau virtuvėje. Bet vat nepamenu ar cukrų supyliau iškart plakant ar po šaukštą…
    žodžiu, jei kas, tai apseisiu be baltymų sluoksnio:))) ir taip super skanus pyragas!

  10. Dalia:

    Miela Nida, ačiū už dar vieną puikų receptą. Namiškiai ir kolegos labai gyrė 🙂

  11. Nida:

    Labas, Kristina. Labai gerą išeitį radot darydama pyrago pagrindą iš kietos tešlos. Aš dar kartais prieš šaldant suformuoju storą pailgą “dešrą” iš tešlos, o sustingusią supjaustau riekelėmis, iškloju skardos apačią, tada pirštas sujungiu ertmes, pamaigydama. Dėl baltymų – labai dažna problema… Jei sakote, kad tikrai baltymus išplakėte gerai (čia slypi dažniausia bėda, nes žmonės kartais ne iki tikro stanuo juos suplaka, ir tada baltymai tiesiog subliūkšta ištraukti iš orkaitės, ir dar pavandeniuoja atvėsę), tai gal varstėte orkaitės dureles kepant (ko baltymai labai nemėgsta)? Taip pat apipūtimo funkcijos verčiau vengti, baltymus kepant. Gal pernelyg staigiai ištraukėte į labai šaltą aplinką (pvz., iš orkaitės tiesiai į kokį balkoną)?… Sunku pasakyt, nes jei temperatūra buvo tinkama, ir jei tikrai baltymai suplakti iki visiško standumo, ir jei cukrų dėjote dalimis, po šaukštą, o ne subėrėte iškart, jie turėjo nusileisti truputį ištraukus iš orkaitės, bet tikrai ne tiek, kad virstų tąsia mase.

  12. Kristina:

    Sveiki,

    irgi iškepiau savaitgalį šį pyragą:)
    tešlą palaikiau šaldytuve apie tris val., tai jos iškočiot tikrai nėjo..tokio kietumo buvo:).bet aš tiesiog trupinau ją pirštais į skardą, ir labai gerai gavosi. Varškės sluoksnis labai skanus, o va su baltymais tai kažkas ne taip gavos:) nors plakiau apie 7-8 min., ir buvo jie tokio standumo, kad net sunkiai dėjosi ant pyrago, tačiau ištraukus iškeptą pyragą, tas viršutinis baltymų sluoksnis subliuško, ir gavosi tokia kaip tampoma masė…na ne puri, tai nesupratau, dėl kokios priežasties nepavyko tas viršutinis sluoksnis..
    bet pyragas skanus, ačiū.

  13. Nida:

    Diana, taip, pakelyje yra 40g pudingo miltelių (naudojau Dr. Oetker). Įrašiau ir į receptą, kad būtų visiems aiškiau.

  14. Nida:

    Dovile, aš pyragui naudjau kaimišką, naminę, pakankamai sausą ir birią varškę, kurią, kaip jūs teisingai parašėte – išsukau gerai virtuviniu kombainu. Šiam pyragui (kaip ir didžiajai daugumai kitų varškės pyragų) visgi reikia kuo glotenesnės, be grumuliukų masės. Ir kaip Žana teisingai parašė – pats geriausias sprendimas yra President varškė, kuri būna jau paruošta kepimui: permalta, glotni ir tepamos konsistencijos. Žinoma, joje yra priedų, tad jei turiu pasirinkimą, naudoju naminę varškę, tik jau sąžiningai ją sutrinu iki glotnios masės.

  15. Žana:

    Dovile, jei galima, pasidalinsiu savo patirtim. Aš asmeniškai visiems varškės pyragams ir apkepams, kurių darau nemažai, naudoju tą kepiniams skirtą varškę, President – 500g pakuotė arba 1kg kibirėlis. Yra ir Maximoj , ir Rimi, lenkiška, jau paruošta, nereikia malti ir t.t.. Ir tikrai skirtumas yra ženklus, palyginus, jei kepta su normalia varške.

  16. Dovile:

    Miela Nida, sio pyrago nesu ragavusi, bet vien tik recepta perskaiciusi zinau, kad sitas pyragas keliaus tiesai i mano receptu desimtuka! Tik turiu klausima apie varske. Jei as ja virtuviniam kombaine pertrinsiu, ar jinai nebus per smulki? Ar jinai turetu dar siek tiek gumuliuku tureti? O ar geriau, kad butu visai vienmase kaip separuota varske? Dekuj!

  17. Nida:

    Mielas Anonime, jei norėsis tikrai TO, tradiciško, patariu praleisti kokosus baltymų sluoksnyje:) Jareko mamos pyragas buvo be jų. Bet kadangi aš dievinu viską, kas su kokosais, tai kepiau su jais. Tačiau tie, kas kokosų nemėgsta, tikrai kepkite be drožlių!! Pažadu, kad nenusivilsite.

  18. Anonimas:

    Ačiū, Nida, už receptą – šis pyragas man liko kaip pasakiškas prisiminimas iš vieno sustojimo Lenkijos pakelės kavinėje. Bandžiau visokius variantus – vis ne tas. Gal šitas bus tikras 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.