Jau galvojau, kad visus kepinius su cukinijomis sugalvojau, nukopijavau, iškepiau ir išbandžiau. Bet pasirodo, kad dar ne:) O tai kaip aš galėjau pamiršti apie savo patį mėgstamiausią savaitgalio pusryčių patiekalą – varškės apkepą?? Tad jį prisiminusi kuo skubiau ėmiausi darbo. 

Cukinijos yra tokios universalios daržovės, kad jos tinka viskam. Tikrai viskam! Ir ruošiant kotletus, gaminant vegetariškus patiekalus, ir verdant sriubas ir kepant pyragus, tartasapkepus (kažkodėl iki šiol dažniausiai kepdavau tik sūrius, ne saldžius), blynus, varškėčius, raviolius, suktinukus… Na tikrai nežinau kitos tokios daržovės, kuri visur derėtų tarsi visuomet čia buvo!:) Cukinija neturi jokio specifinio skonio, dažnai nei spalvos, tad jei tik reikia dėl kokių nors priežasčių paslėpti daržoves kokiame patiekale – cukinijos tam bene labiausiai tinka. 

Bet kadangi slėpti cukinijų man niekada nereikia, nes visi mes jas valgome visomis formomis ir kaifuojame nuo jų, tai šiandien sugalvojau, kad reikia iškepti varškės apkepą, o kad jis būtų kuo gražesnis, specialiai pasirinkau ne žalią, o geltoną cukiniją. Nes žalia man labiau asocijuojasi su sūriais apkepais ir pyragais, o štai geltona, sumaišyta dar su kaimiškais kiaušiniais, nudažys apkepą skaisčia geltona spalva. 

Varškės apkepui naudojau saldaus pieno varškę, vietoje manų dėjau avižų sėlenas, ir masę suskystinau šlakeliu kefyro. Pagardinau vanile ir razinomis. Gavosi minkštas, drėgnas, lengvas ir dieviško skonio pusryčių kepinys, skirtas sveikam pasilepinimui:) 

Aš visuomet iškepu didesnę varškės apkepo porciją, nes jis labai skanus ir atvėsęs
Šis varškės apkepas su geltonosiomis cukinijomis savo sudėtyje neturi glitimo
Karštą apkeptą patiekite su graikišku jogurtu arba grietine, su šviežiomis uogomis
Na argi ne tobuli vasaros pusryčiai?:)

Varškės ir cukinijų apkepas su razinomis ir vanile 

  • 500g varškės
  • 1 didoka cukinija (apie 500g)
  • 3 kiaušiniai
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 2-3 šaukštai rudojo cukraus (arba daugiau, jei norisi saldžiau)
  • 1 šaukštelis vanilės pastos
  • 3-4 šaukštai avižų sėlenų
  • 1/2 stiklinės (125ml) kefyro
  • 1/2 stiklinės razinų

Cukiniją sutarkuokite burokine tarka, sukrėskite tarkius į sūrmaišį (arba kiauraindį) ir palikite pastovėti, kad išsiskirtų kuo daugiau skysčio. 

Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, sudėkite varškę, druską, cukrų, vanilę, ir gerai išsukite. Suberkite avižų sėlenas, supilkite kefyrą, sudėkite kuo sausiau nuspaustas cukinijas (pašalinkite kuo daugiau skysčio), ir viską išmaišykite. Pabaigoje įmaišykite nuplautas ir nusausintas razinas. 

Supilkite masę į kepimo indą (galite iškloti kepimo popieriumi, kad būtų mažiau indų plovimo:)), ir kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 180C apie 50-60 min, arba kol viršus gražiai pagels, ir apkepas bus iškepęs. Patiekite su jogurtu, uogomis arba mėgstama uogiene. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.