Visada sakiau ir sakysiu – valgomos Kalėdų dovanos yra pačios geriausios (su retomis išimtimis, kai kalba eina apie vaikus ar labai artimus žmones). Kiek meilės, kiek meditacijos galima įdėti į savo rankomis pagamintus skanėstus. Čia laimėtojai yra abu – ir dovanojantysis, ir tokią dovaną gaunantis! 

Man patinka nedidelėmis dovanėlėmis apdovanoti tuos, su kuriais kartu pragyvenome dar vienerius metus – kaimynus, bičiulius, partnerius. Paprastai jau iš anksto sudarau sąrašą žmonių, kuriuos sveikinsiu (ir visada “užmetu” kokius 4-5, ir visada visos papildomos dovanėlės būna panaudotos, nes pasirodo, kad pamiršau tą ar kitą….). Kasmet norisi sugalvoti vis kažką naujo, nustebinsiančio. 

Šiemet, pavyzdžiui, vieną vakarą mano virtuvė tapo laboratorija, kurioje gimė papūsti zefyrai! Sovietinių zefyrų vaikystėje aš nemėgau, man būdavo per daug to balto saldaus lipnaus bumbulo, tačiau mano kiemo draugai negalėdavo jų atsivalgyti. O geri kokybiški marshmallows man jau buvo tinkami saikingam pasmaližiavimui:) Švelni “guminuko” konsistencija, ir purus korėtas viduriukas, kuris lėtai tirpsta burnoje, užliedamas kūną saldžia palaima – štai kas liepia rankai siekti dar vieno gabalėlio, paskui dar vieno…. Daug jų nesuvalgysi, lygiai taip kaip daug nesuvalgytum ir kitų saldainių (na aš iš tų, kur saujomis saldainių negalėčiau kimšti:)), bet pasidovanoti sau saldžią akimirką privalom turėti galimybę visi:)

Šie zefyriukai (man visgi norisi tinkamesnio lietuviško termino apibrėžti marshmallow, kad žmonėms nekiltų asociacija vien su tais sovietiniais zefyrais…) ne tik pilni šildančių Kalėdinių prieskonių – cinamono, muskato, imbiero, bet dar ir paskaninti trintų moliūgų mase. Sandariai uždarytame inde juos galima laikyti mėnesį, lepintis patariama sakingai, tinka smaližiams ir tiems, kurie mėgsta aromatingą desertinę popietinę kavą, kurioje lėtai tirpsta nedideli “snieguoto” skanėsto gabaliukai…. 

Visada buvo smalsu pamatyti kaip gimsta zefyrai? Štai jums ir receptas – nieko labai sudėtingo:) Tereikia turėti termometrą ir mikserį. 

Moliūgų zefyriukus pasigaminsite labai nesudėtingai
Sutvirtėjus zefyrų masei reikės supjaustyti juos gabaliukais ir apvolioti cukraus pudros ir krakmolo mišinyje
Metas ruošti Kalėdines dovanėles!
Zefyriukams supakuoti tiks nedideli stikliniai stiklainėliai
Sandariai uždaryti moliūgų zefyriukai (marshmallows) galės saugiai išbūti mėnesį
Pačios geriausios dovanos – tos, kurias su meile pagaminam patys
Print Recipe
Moliūgų zefyrai (marshmallows)
Minkšti ir aromatingi, nuodėmingai saldūs ir kvapnūs, namuose pagaminti zefyriukai. Puiki valgoma dovanėlė, skanu įmetus į puodelį kavos, ar tiesiog pasmaguriauti
Course Desertai
Cuisine Britų
Prep Time 20 min
Servings
Ingredients
Course Desertai
Cuisine Britų
Prep Time 20 min
Servings
Ingredients
Instructions
  1. Pasiruoškite kvadratinį indą (pvz kepimo skardą 20x20cm): ištepkite ją augaliniu aliejumi, tada išklokite pergamentiniu popieriumi ir tą popierių taip pat ištepkite aliejumi.
  2. Nedideliame puode sumaišykite abu cukrus, sirupą, vandenį ir druską. Užkaiskite. Kai masė užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės, ir laiks nuo laiko pamaišant virinkite kol sirupas bus 116C karštumo.
  3. Kol sirupas verda, karščiui atspariame inde (tai gali būti ir kombaino indas, tik ne plastmasinis) paskleiskite trintus moliūgus, pabarstykite juos želatina ir visais prieskoniais. Uždėkite šluotelę, skirtą plakti baltymams.
  4. Kai tik sirupas pasieks 116C, nuimkite nuo ugnies, įjunkite mikserį ant žemiausio greičio, ir plakant pilkite plona srovele, lesidami sirupui bėgti ne ant besisukančios šluotelės, bet indo krašteliu. Kai tik supilsite visą karštą sirupą, padidinkite mikserio apsukas iki maksimalių, ir plakite visą masę kelias minutes, arba tol, kol ji taps balkšva, tiršta, žvilganti ir puri.
  5. Būkite pasiruošę silikono mentelę, nes reikės dirbti labai greitai:) Nuimkite plakimo indą nuo mikserio ir supilkite visą zefyrų masę į paruoštą indą. Išlyginkite paviršių. Padėkite vėsiai sustingti, mažiausiai porą valandų, bet geriausia - pernakt.
  6. Supjaustykite masę norimo dydžio gabaliukais: prieš tai visą paviršių pabarstykite per sietelį perpus sumaišytu cukraus pudros ir krakmolo mišiniu. Tada išverskite šią masę pabarstyta puse į apačią, nuplėškite pergamento lakštą, ir pabarstykite gausiai kitą pusę. Supjaustę išvoliokite zefyriukus cukraus pudros ir krakmolo mišinyje. Pjaustyti gana patogu picai skirtu ratuku, arna patepus peilį aliejumi ir pabarsčius cukraus pudros ir krakmolo mišiniu.
  7. Laikykite zefyriukus sandariai uždarytame inde, iki 1 mėnesio.
Recipe Notes

Recepto šaltinis - Top with Cinnamon

Komentarų apie "Valgomos Kalėdų dovanos: moliūgų zefyrai (marshmallows)": 2

  1. Anonimas:

    Sveiki, Nida. Recepte vienas iš ingriedientų, auksaspalvis sirupas…gal galite patikslinti koks tai sirupas? Ačiū.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.