Kad ir kokie speigai šaldytų Europą, visvien vasario 14-ąją ateis Valentino šventė. Ir nors pasiūlymų kur švęsti Valentino dieną mirgėte mirgės, aš turiu jums kitą pasiūlymą: susiorganizuokite šventę patys! Jei apsispręsit Valentino dieną su savo mylimu žmogumi švęsti namuose, manau, tik laimėsit:) Štai mano kruopščiai atrinktas (ir išbandytas!!) romantiško vakaro meniu. Užtikrinu, kad verta pasistengti paieškant šviežių produktų, o pats gamybos procesas tikrai nesudėtingas ir trumpas. Už melės vakaro kulinarinę kokybę prisiimu pilną atsakomybę!:)

Tad nieko nelaukdami į šaldytuvą kiškite geriausio kurį turite šampano butelį ir darykite pirkinių sąrašėlį.

Meniu:

Purios vakarienės bandelės

Trinta Jeruzalės artišokų sriuba

Austrės su saldžiarūgščiu raudonųjų svogūnų padažu

Jūrų šukutės geltonųjų paprikų padaže

Tigrinės krevetės su česnakais ir čili

Karštas šokolado desertas

Gėrimai: saldus muskato vynas, šampanas

Purios vakarienės bandelės

1 a.šaukštelis + 1/4 a.šaukštelio sausų mielių

30ml šilto vandens

1/2 puodelio (125ml) pieno

1 šaukštas cukraus

1 didelis kiaušinis (kambario temperatūros) + 1 kiaušinis bandelių patepimui

60g (3 šaukštai) minkšto sviesto

350g miltų (gali prireikti ir šiek tiek daugiau)

1 a.šaukštelis druskos

Mieles sumaišome su šiltu (ne karštu, o tik drungnu!) vandeniu ir paliekame suputoti kelioms minutėms. Į dubenį supilame kambario temperatūros pieną, cukrų, kiaušinį, sviestą ir druską. Suberiam miltus. Mikseriu arba rankomis maišome tešlą kol ji pasidaro elastinga ir žvilganti, minkšta, bet nelimpanti prie rankų. Suformuojame iš tešlos gumulą, jį pašlakstome aliejumi ir pastatome uždengtame inde šiltai, kad pakiltų (1-2 valandoms)

Skardą išklojame kepimo popieriumi. Tešlą suformuojame į įlgą “dešrą” ir ją supjaustome nedideliais vienodo dydžio gabalėliais. Kiekvieną gabalėlį voliojame delnu į stalviršio paviršių, kol suformuojame apvalų kamuoliuką. Kamuoliukus dedame į skardą, paliekant erdvės jiems pakilti. Kai visą tešlą sunaudojame, skardą uždengiame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame pakilti (apie 30min)

Orkaitę įkaitinam iki 180C. Bandeles patepame kiaušinio plakiniu. Jei norim, ant viršaus pabarstome juodsėklių (nigela) arba sezamo sėklų ir pašauname į orkaitės apatinę dalį. Kepame apie 20 min., kol gražiai paruduoja. Pateikiame šiltas.

Trinta Jeruzalės artišokų sriuba

1 Jeruzalės artišoko šaknis

2 bulvės

1 nedidelis poras (balta dalis)

Sviesto arba alyvų aliejaus

Šlakelis grietinėlės

Puode storu dugnu ištirpiname sviestą arba įkaitiname aliejų. Riebaluose ant nedidelės ugnies kepiname porus, kol jie suminkštėja. Tada suberiame nuluptus ir gabaliukais supjaustytus artišokus bei bulves, užpilame vandens (kad keletu centimetrų būtų virš daržovių), įberiame druskos, cukraus, pipirų ir viriname uždengę apie 20 min., kol daržovės suminkštėja. Tada mikseriu (arba grūstuvu) sutriname sriubą iki vienalytės masės. Jei ji per tiršta – įpilame šlakelį virinto vandens. Patikriname skonį (nepamirštame įdėti cukraus, ne tik druskos, nes sriuba turi gautis itin švelnaus, aksominio skonio. Įberiam pipirų jei trūksta). Pabaigoje įpilame šiek tiek grietinėlės. Gražu šią sriubą pateikti nedideliuose arbatos puodeliuose.

Austrės su saldžiarūgščiu raudonųjų svogūnų padažu

4 didelės arba 6 vidutinės austrės

1 kaupinas a.šaukštelis smulkiai supjaustyto (arba sutarkuoto) raudonojo svogūno

2 nepilni a. šaukšteliai cukraus

1 nepilnas a. šaukštelis druskos

Raudonojo vyno acto

Austres atidarome specialiais įrankiais ir suguldome ant lėkštėje išdėliotų grūstų ledukų.

Sumaišome padažą: svogūnus, cukrų ir druską mažame indelyje ar stiklinaitėje užpilame actu, kad apsemtų. Gerai išmaišome.

SVARBU: Prie austrių rekomenduoju pateikti saldūjį Muskato vyną. Jis tikrai tinka geriau, nei sausas šampanas.

Jūrų šukutės geltonųjų paprikų padaže

6-8 jūrų šukutės

1 geltonoji paprika

Gabalėlis sviesto

Druska, pipirai

Papriką perpjauname pusiau, išimame sėklas ir baltas perskyras viduje. Tada daržovių skutikliu nuskutame odelę. Supjaustom nedideliais gabalėliais.

Mažame puode išlydome 1 šaukštą sviesto, sudedame paprikas, įpilame 1.5 šaukšto vandens ir ant vidutinės ugnies viriname uždengę, kol paprika tampa labai minkšta (apie 25min). Jei vanduo išgaruoja, įpilame dar šaukštą.

Šiek tiek paprikas atvėsiname ir suplakame jas kartu su skysčiu kuriame virė mikseriu iki vientisos masės. Įberiam druskos, pipirų. Prieš pateikiant, padažą pašildome ir įmaišome gabalėlį sviesto.

Jūrų šukutes pagaminsite per 2 minutes, todėl laiką planuokite atininkamai! Prieš pat kepant šulutes iš abiejų pusių pabarstom druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitiname sviestą ir labai trumpai iš abiejų pusių apkepiname šukutes. Pateikiame lėkštėje su paprikų padažu.

Tigrinės krevetės su česnakais ir čili

6 šviežios tigrinės krevetės (arba 20 nedidelių krevečių)

2 šaukštai alyvuogių aliejaus

80g sviesto

1 raudonasis čili (su išimtomis sėklomis ir membranomis), smulkiai supjaustytas

4 česnako skiltelės, susmulkintos

Saujelė šviežių petražolių

1 citrinos nutarkuota žievelė ir sultys

Druska, pipirai

Krevetes nuplauname. Jei jos neišdarinėtos, atsargiai prakerpame išilgai nugaroje kiautą ir išimame per nugarą einančią gyslą. Nusausiname popieriniu rankšluosčiu.

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir 30g sviesto. Kai sviestas ima putoti, sumetame krevetes ir jas kepiname ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių apie 4 min. Išimame iš keptuvės ir padedame į šoną.

Į keptuvę įdedame likusį sviestą, suberiam čili, česnakus, petražoles, sumaišome. Sudedame atgal krevetes ir viską kepiname dar 1-2 minutes. Pasūdome, pabarstome pipirais, įpilame šiek tiek citrinos sulčių ir pabaigoje sudedame citrinos žievelę. Viską išmaišome ir iškart pateikiame.

Karštas šokolado desertas

50g sviesto (ir dar šiek tiek patepti formelėms)

2 a.šaukšteliai kakavos (kepimo formelėms pabarstyti)

50g karčiojo šokolado (pageidautina 70% kakavos)

1 kiaušinis

1 kiaušinio trynys

60g cukraus pudros

50g miltų

Orkaitę įkaitiname iki 160C. Pasiruošiame kepimo indelius: juos ištepame sviestu ir gausiai pabarstome kakavos milteliais.

Mažame dubenėlyje, ant garųlėtai  ištirpiname šokiladą kartu su sviestu. Atsargiai, kad dubenėlis nesiliestų su verdančiu vandeniu ir temperatūra nebūtų per aukšta!!!

Kitame inde išplakame kiaušinį ir trynį su cukraus pudra iki baltos purios masės. Į šį mišinį įmaišome ištirpintą šokoladą su sviestu (jis neturi būti karštas). Pabaigoje į masę įmaišome švelniai miltus. Masę supilame į dvi paruoštas formeles ir pašauname į orkaitę.

Kepame 12 minučių. Pateikiame išvertę ant šiltų lėkščių iškart, kai tik ištraukiame iš orkaitės.

Gražios ir skanios Valentino dienos!

 

  1. Nida:

    Puikios naujienos, Grita! Dievazi prisipirksiu kitąkart, kai i LT atvažiuosiu tų šukučių – vien dėl geldelių. Nuostabus reikalas jose pateikti mažas žuvies ar jūrų gėrybių užkandėles! Labai ačiū, kad pasidalinai info!

  2. grita:

    Mergaites,Maksimije sukutes parduodamos jau isdarinetos.Kiekvienoje kriaukleja po viena .Aisku-saldytos,bet skonis puikus.Galite rasti saldytu zuvu saldytuve .Nida,sitas pirktines naudoju daug kartu vietoje leksteliu.Jau atsile neturi jokio kvapo.Isplaunu ir pasidedu.Okai reikia issitraukiu ir naudoju.Galima ijas serviruoti kad ir zuvies patiekalus.Iseina tokia mini uzkandele.O jau ta bjauru kvapa tai labai gerai zinu…Patyriau Ispanijos zuvu turguje.Nida turbut zinai,kad tai sunku pamirsti.

  3. Nida:

    Labas Grita! Jau buvau pasigedusi tevęs:) Dėkui už komplimentus. O dėl šukučių – gal gali patarti Odetai kaip jas atsidaryti? Ir dar vienas klausimas – ar ilgiau laikant tas šukučių geldeles jos nepradeda smirdėti? Kažkada parsivežiau kriauklių berods iš Vietnamo. Ploviau ploviau, džiovinau, bet dvokė iš tolo… Bet gal šios – kitokios?:)

  4. grita:

    Labas,Nida. Meniu kap brangiam restorane,viskas taip eleganiskai prabangu ir gurmaniska.Belieka zavetis tavo skoniu.As sukutes perku saldytas sukriauklemis ir patiekiu jose.Kriaukles po to lieka kaip leksteles ir galima panaudoti pav.midijoms.Ju kriaukles labai grazios.

  5. Nida:

    Sandra, ačiū tau, kad skaitai ir sėkmės ieškant šviežių jūros gėrybių šventėms:)
    Odeta, nebandei internete paieškot, kaip reiktų atidaryti geldeles? Nors vienąkart su vyru nusipirkom šviežių austrių, parduotuvėje žuvininkas paklausė, ar turėsim kuo atidaryt. Mes užtikrinom, kad žinoma, jog turėsim (specialių įrankių lukštenti kriauklėms neturime, bet kaip tikri lietuviai, pagalvojom, kad pritaikysim kažką – peilius, atsuktuvus…). Ir kai tas austres reikėjo iškrapštyti…. Tada jau prasikeikėm, nes tie mūsų buitiniai prietaisai nei velnio negelbėjo. Tad nuo šiol paprašom, kad austres atidarytų žuvininkas arba iš jo pasiskolinam tuos specialius prietaisus “atidarytuvus”:)

  6. Sandra:

    O man visada aishkus pavadinimai net jeigu jie ir neparashyti Lietuvishkai. Dazhnai mane lietuvishki prieskoniu pavadinimai suklaidina. Achiu Nidai uzh receptus. Jei tik pavyks sumedzhioti shviezio seafoodo tai butinai ishmeginsiu.

  7. Odeta:

    Sutinku su tavim del saldytu sukuciu, tik troskiniui, kai daug ivairiu ingredientu, FR irgi tik islukstentos, o cia LT tik su kiautais…labai megstu, bet nezinau kaip isdoroti.

  8. Nida:

    Odeta, perku išlukštentas šukutes. Kartą pirkau šaldytas – skonis nenuvylė. Niekur nemačiau su geldelėmis: visai norėčiau jas panaudoti pateikimui…

  9. Nida:

    Jurga ačiū už korekcijas! Man visi lietuviški pavadinimai – kaip koks kosmosas… Nuolat žodynuose ieškau kaip vienas ar kitas ingredientas vadinasi. Visa mano kulinarinė literatūra – anglų kalba, tad su lietuviškais vertimais galiu prijuokinti:) O dėl produktų pasirinkimo- žinau, kad sudėtinga, bet žmonės sako, kad įmanoma rasti ir gerų šviežių dalykų. Tiesa, jie nepigūs. Bet nepigūs šie produktai ir čia, Viduržemio jūros regione…

  10. Nida:

    Sutinku, Laura, kad tokia vakarienė susijusi su didesnėmis nei įprasta išlaidomis. Gal ne šiai progai, gal ne visi patiekalai, bet gal pravers kam nors kokia kulinarinė mintelė?:)

  11. Odeta:

    Labai man tinkantis meniu:) Svajoju kada vėl važiuosiu į Prancūziją…o šukutes perki su geldelėmis ar jau išdorotas?

  12. Jurga:

    labai prajuokino “juodsėklių” pavadinimas 😀 suprantama, jog sunku žinot lt pavadinimus, kai esi toli nuo Lietuvos. tie grūdeliai-juodgrūdė 🙂
    nujaučiu, jog tie jūros gėrybių patiekaliukai tai tikrai labai skanūs, tik gaila, kad sudėtinga pas mus su šviežiais produktais ir jų pasirinkimu. kitais-vien tik jūros gėrybes ir žuvis tik ir valgyčiau 🙂

  13. Laura:

    Žiauriai patiktų…bet brangu…..kai tokie šalčiai, ne apie Valentino dieną, bet kaip reiks susimokėti už šildymą reik galvoti 🙁 Reik maut į šiltus kraštus gyvent 🙂

  14. Nida:

    Pritariu, Kristina, kad čia jau visas komplektas afrodiziaku:) Tikiuosi, tavo knyga tą patvirtina:) Gero (ir skanaus) Valentino vakaro!

  15. Kristina:

    Nida, čia jau visa afrodiziakų puokštė 😉 Kaip tik dabar skaitau I.Allende knyggą “Afroditė.Istorijos, receptai ir kiti afrodiziakai”. Labai viskas “į temą”.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.