Jaunesni skaitytojai tikriausiai nepamena, bet mano amžiaus žmonės tikrai gerai žino prekinį ženklą “Globus”… Anuomet tai buvo vienas nedaugelio “importinių” produktų, kuriuos tarsi didžiausius deficitus pavykdavo gauti tik nedaugeliui… Vengriški konservuoti žirneliai buvo prabangos viršūnė, o indelį su ryškia raudona etikete tiesiog norėjosi pasidėti tarsi puošmeną virtuvėje:) Tokių dalykų kaip konservuoti kukurūzai tais laikais išvis nebuvo, saldžius kukurūzus, gerai pamenu, atradau Švedijoje, kuomet namuose, kuriuose viešėjau, iš indelio kukurūzų pagamino garnyrą prie kotletų. Aš galvojau, kad suvalgysiu savo nuosavą liežuvį, kaip man nuostabiai derėjo pašildytų ir sviestu pagardintų kukurūzų saldumas, švelnus traškumas, ir ta maloni skonio bei spalvų harmonija su ką tik iš keptuvės ištrauktais koteltais ir puria bulvių koše… 

Globus produktai ir vėl, atrodo, grįžta į mūsų prekybos centrų lentynas, ir daug ką tikriausiai aplankys tikrų tikriausia nostalgija… Aš, tiesą pasakius, Globus atradau visai neatsitiktinai, nes nusprendžiau sudalyvauti “Globus” organizuojamame žaidime, kur reikia pagaminti kokį nors patiekalą su jų produktais, ir įkelti nuotrauką į FB paskyrą su hashtag’u #globusreceptai. Organizatoriai, beje, net 250-čiai žaidimo dalyvių žada išsiųsti dėžutę su konservuoų daržovių indeliais ir receptų knygele. Tam, kad gautumėte dovaną, reikia užsiregistruoti Globus tinklapyje.

Sugalvoti patiekalą buvo labai lengva, nes patys gamintojai sufleruoja, kokia linkme turėtų judėti kulinarinė fantazija:) Meksikietiški mišiniai su raudonomis pupelėmis, kukurūzais ir paprikomis man labai priminė prieš metus vykusią mano atostogų kelionę po Meksikos kulinarijos meka vadinamą Oaxaca regioną ir nuostabų paplūdimį… Tad beliko tik susirašyti produktų sąrašą ir dumti į parduotuvę, kad vakarienei ant stalo garuotų čili ir oreganais pagardinti meksikietiški blyneliai…. 

Meksikietišką blynelių įdarą pasigaminti tikrai nesunku, prireiks vos kelių prieskonių ir indelio konservuotų daržovių
Kai įdarą susuksite į lietinius, beliks tik patepti padažu ir pabarsčius sūriu pašauti į orkaitę
Blynelius galite užkepti ir mažesnėse skardelėse, kiekvienam po atskirą porciją
Patiekite karštus, su tąsiu sūriu….
…pabarstę kalendromis, su avokadais, arba graikišku jogurtu

Užkepti meksikietiški blyneliai

6-8 vnt. 

  • 6-8 lietiniai blyneliai* (jei tingite kepti blynelius, galite naudoti tortilijas)
  • 350 g tarkuoto sūrio (naudojau Džiugo, skirtą kepimui)
  • 1 šaukštelis oregano
  • 1/2 šaukštelio čili dribsnių
  • šviežių kalendrų patiekimui

Meksikietiškam įdarui:

  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 svogūnas, supjaustytas kubeliais
  • 2 skiltelės česnako, sukapotos
  • 400 g maltos kalakutienos arba vištienos
  • 2 šaukšteliai saldžios paprikos
  • 2 šaukšteliai oregano
  • 1 šaukštelis ciberžolės 
  • 1 šaukštelis kumino
  • druskos ir pipirų
  • 1 stiklinė vištienos sultinio (arba vandens, jei neturite)
  • 2 šaukšteliai pomidorų koncentrato (pastos)
  • 1 indelis “Globus” konservuotų kukurūzų ir raudonųjų pupelių mišinio

Pomidorų padažui:

  • 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus
  • 1 skiltelė česnako, išspausta per spaustuvą
  • 1 indelis konservuotų pomidorų
  • 1 šaukštelis oregano
  • Druskos, pipirų

Pradžioje išsikepkite lietinius (receptas- žemiau). Lietinius galite išsikepti ir iš anksto, laikykite juos suvynioję į maistinę plėvelę, kad neišdžiūtų. Jei nenorite terliotis su lietiniais, naudokite tortilijas. 

Tada pasigaminkite įdarą: gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apkepinkite svogūnus, kol suminkštės. Bebaigiant kepti sudėkite česnakus. Tada sudėkite maltą kalakutieną ir maišydami kepkite and nedidelės ugnies apie 10 minučių. Suberkite visus prieskonius, ir toliau kepkite apie 3-4 minutes. Supilkite sultinį, įdėkite pomidorų pastą, ir išmaišę uždenkite keptuvę, leisdami masei gerai išsitroškinti apie 10 minučių. Pabaigoje sudėkite nusausintus konservuotus kukurūzus su pupelėmis, ir atidengę keptuvę pakepinkite maišydami dar apie 5 minutes, arba kol visiškai išgaruos skystis. Paragaukite ar netrūksta druskos, aštrumo. 

Pasigaminkite padažą: nedideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite česnakus, ir labai trumpai pakepinkite, kol pasklis aromatas. Supilkite visą konservos turinį į puodą, pagardinkite oreganu, druska ir pipirais, ir virinkite pamaišydami atidengtame puode apie 10 minučių, kol skysčio sumažės, padažas sutirštės. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Kepimo skardą arba mažesnes indivudualias kepimo formas patepkite aliejumi. 

Kiekvieną blynelį padenkite sluoksniu meksikietiško mėsos įdaro, tada pabarstykite apie 2 šaukštais tarkuot sūrio, ir suvyniokite į ruloną, įdaru į vidų. Klokite taip paruoštus blynelius į kepimo skardą, palikdami nedidelius tarpus (kad išimti serviruojant būtų lengviau). Pabaigoje visus blynelius patepkite pomidorų padažu, pabarstykite likusiu tarkuotu sūriu, oregano ir čili pipirais, ir pašaukite kepti apie 20 minučių. Patiekite pabarstę šviežiomis kalendromis, su jogurtu arba avokadu. 

*Lietiniai blyneliai

10 vnt.

  • 1 stiklinė kvietinių miltų
  • 2 kiaušiniai
  • 1 stiklinė pieno
  • 3/4 stiklinės vandens (geriausia – gazuoto!!)
  • žiupsnis druskos
  • 3 šaukštai rapsų (arba kito bekvapio) aliejaus

Į dubenį suberkite miltus (galite išsijoti – tešla bus tolygesnė), kiaušinius, supilkite pieną ir vandenį ir gerai išmaišykite (rankomis arba mikseriu). Pabaigoje supilkite aliejų. Jei turite laiko, leiskite tešlai pastovėti, pabringti bent pusvalandį. 

Kepkite labai gerai įkaitintoje sausoje keptuvėje, paskirstę samtelį tešlos po visą paviršių. Kai blynelio apačia parunda, apverskite kita puse ir dar keletą sekundžių pakepkite. 

Recepto šaltinis – Kwestia smaku.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.