Yra toks padažas, kuris yra toks universalus, kad net universalesnis nei visų mėgstamas kečiupas! Tzatziki, arba dzasziki – kaip pavadinsi, taip nesugadinsi! Tie, kas keliavo po Graikiją, man pritars, kad be tzatziki neapsieina jokia graikiška fiesta, jokie pietūs nei vakarienė. Su mėsa, su daržovėmis, ar tiesiog su gabalėliu paskrudintos duonos – tzatziki tinka su viskuo!

Dar prieš kurį laiką, pamenu, tzatziki pagaminti buvo tikras iššūkis, mat pas mus nebūdavo kokybiško graikiško jogurto! Natūralaus skonio lietuviškas jogurtas gal ir būdavo geras pakaitalas skonio prasme, bet tik ne konsistencijos! Graikiškas jogurtas – itin tirštas, tad jo pagrindu paruoštas padažas bus toks, kurį kabinsite šaukštais ir mėgausitės. 

Jei tik nesate alergiški, gamindami tzatziki nepagailėkite česnakų! Aš į vieną porciją (500ml jogurto) sudedu visas 5 skilteles, ir man anaiptol česnako nebūna per daug:) Aš apskritai dievinu česnakus, ir jei receptuose būna nurodytos 2-3 skiltelės, visuomet dedu mažiausiai dvigubai:) Tad tiems, kuriem patinka mano receptai, ir jie nemėgsta česnako, galite iškart mažinti jo kiekį perpus:) Bet tiems, kuriems su česnakais pakeliuj- užsimerkę dėkite tiek, kiek parašyta. 

Labai svarbu gaminant tzatziki kuo sausiau nuspausti susmulkintus (sutarkuotus) agurkus – tik taip padažas nepavandeniuos, išliks standus, pačios geriausios konsistencijos. Na ir paskutinis patarimas – pasigaminkite tzatziki iš anksto (net iš vakaro), kad stovint šaldytuve skoniai susijungtų. 

Tzatziki padažas toks universalus, kad jis tinka su viskuo – mėsa, daržovėmis ar tik duona

Tzatziki padažas

4-6 porc.

  • 2 nedideli agurkai
  • Rupios druskos
  • 4-5 skiltelės česnako, sutrintos
  • 1 šaukštelis balto vyno acto
  • 1 šaukštas tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 stiklinės (500ml) tiršto natūralaus graikiško jogurto
  • ¼ šaukštelio maltų baltųjų pipirų

Agurkus sutarkuokite stambia tarka, ir pabarstę apie ¼ šaukštelio rupios druskos, išmaišykite. Palikite kelias minutes pastovėti, kad agurkai išskirtų kuo daugiau skysčio. (Agurkus taip pat kartu su druska galite susmulkinti elektriniu smulkintuvu).

Sukrėskite agurkų masę į dviejų sluoksnių marlės gabalėlį, ir kuo sausiau nuspauskite sultis. Agurkų tirščius sudėkite į dubenėlį (sultis išpilkite). Į tą patį dubenėlį sudėkite sutrintus česnakus, supilkite actą, aliejų, sudėkite graikišką jogurtą, ir viską labai gerai išmaišykite. Pagardinkite baltaisiais pipirais ir druska. Kad skonis būtų geresnis, prieš patiekdami laikykite šaldytuve bent 2 valandas.

Šis receptas buvo ruoštas žurnalui Beatos Virtuvė (vasaros numeriui).

Komentarų apie "Tzadziki – universalusis graikiškas jogurto padažas": 2

  1. Nida:

    Aurelija – man tas pavadinimas irgi mažų mažiausiai keistas. Nežinia kaip jį užrašyti, kaip tarti. Bet kažkaip jis atėjo kartu su padažo paragavimu, tai kaip ir nebuvo vietos vaizduotei palavinti:) Bet tikrai pritariu, kad kartais vien pavadinimas gali nesužadinti apetito paragauti ar pasidomėti:) Net neabejoju, kad paragavusi šio dar labiau susižavėsite, nes tai ir sveikiau, ir gaiviau, ir kur kas skaniau nei mums įprasti saldūs ir sunkūs pomidorų padažai. Vasarą jis – kaipi tik!:)

  2. Aurelija:

    Nesinori pasirodyti neišmanėle kulinarijos srityje, bet Tzadziki, nors ir buvo ne kartą girdėtas, tačiau nė karto neragautas ir net nesinorėjo sužinoti, kas tai per daiktas, su kuo valgomas, kaip pagaminamas, mat pats pavadinimas man visada neitin viliojančiai skambėjo – kaip koks aštrus, įvairiais prieskoniais pagardintas pomidorų padažas iš parduotuvės :))). Ir, kai tik paskaičiau jūsų įrašą, supratau, kad visai neseniai pas draugus, valgiau šašlyką su Tzadzikiu :))), tik jis lyginant su jūsų receptu, buvo žymiai lengvesnis ir švelnesnis variantas, iš to, kas tuo metu buvo namie – tik graikiškas jogurtas ir agurkai. Bet jau kokio skanumo :)))! Dabar tikrai ir pati išbandysiu jūsų, Nida, receptą, tobulam Tzadziki pagaminti :).

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.