Net neabejoju, kad kartais ir jums tenka pasukti galvą prieš kokią nors didesnę ar mažesnę šventę, sprendžiant klausimą kokiais patiekalais pavaišinti garbingus svečius. Aš net esu susidariusi savo geriausiai pasisekusių patiekalų sąrašėlį, kad prireikus (arba išgaravus atminčiai) galėčiau greitai prisiminti. Turiu keletą labai pasiteisinusių sriubų receptų, turiu kelis šventinius pagrindinius patiekalus – ir tuos, kuriuos patiekiu bendroje lėkštėje, kad kiekvienas įsidėtų porciją, sau, bet ir tuos, kuriuos patiekiu porcijomis, taip pat visuomet „ant bangos” esančių desertų sąrašėlį…

Berinkdama šaltų užkandžių idėjas galvą suku bene dažniausiai. Tai turi būti kažkas sezoniško, paruošiamo iš anksto, neprarandančio prekinės išvaizdos kol svečiai susirinks, skanaus, nesunkaus, ir gražiai atrodančio ant stalo. 

Šį tuno sašimio užkandį išbandžiau visai be progos… Tiesiog užtikau Šiaurės Jūroje aukščiausios kategorijos tuno, tokio gražaus ir šviežio, kad ranka nekiltų jo kepti. Svarbiausias šio užkandžio elementas yra padažas, o ir jo sudėtyje – vos 4 ingredientai… Padažą galima pasruošti iš anksto, bet pašlakstyti juo plonyčius tuno gabalėlius patarčiau visai prieš pat patiekiant. Taip švelnus tuno sašimis išlaikys savo skonį, bet kartu nusidažys švelniomis saldžiarūgščio padažo gaidelėmis, to skonio neužgožiant. 

Beje, jei dar nesate išmėginę, būtinai paragaukite specifinių jūros žolių – samphire. Nežinau kaip jos vadinasi lietuviškai. Savo išvaizda truputį primenantys plonyčius šparagus, stangrūs daigai itin sultingi, šiek tiek sūrūs, o be švelnaus jūros skonio turi dar ir ilgą sąrašą naudingų mineralų ir elementų. Man somphire skaniausi tiesiog žali, švieži, tačiau juos galima šiek tiek pakepinti svieste. 

Tuno sašimis: elegantiškas starteris šventinei vakarienei

Tuno sašimis miso ir laimų padaže su samphire ir obuoliais

4 porc. 

  • 300g suši lygio (aukščiausios kokybės) šviežios tuno išpjovos
  • 1 saldžiarūgštis obuolys, supjaustytas skiltelėmis
  • 100g samphire
  • Druskos ir šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 2 laimų nutarkuota žievelė ir išspaustos sultys
  • 1/2 šaukštelio šviesaus miso padažo
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1/2 šauštelio tarkuoto palmių cukraus (aš pakeičiau agavų sirupu)

Pradėkite paruošdami padažą: mažame dubenėlyje sumaišykite laimų sultis ir žieveles su miso padažu, tada įmaišykite aliejų ir cukrų (arba sirupą).

Tuną supjaustykite plonytėmis juostelėmis ir padalinkite į 4 lėkštes. Atskirame dubenėlyje sumaišykite obuolio juosteles ir samphire, šiek tiek prieš pat patiekiant užpilkite puse kiekio padažo, sumaišykite pabarstę druska ir pipirais. 

Sudėkite obuolius ir samphire šalia tuno, į lėkštes, ir prieš pat patiekdami pašlakstykite tuną likusiu padažu. 

Receptas: Marcus Wareing, New Classics. 

Komentarų apie "Tuno sašimis miso ir laimų padaže": 4

  1. Nida:

    Renata, Šiaurės Jūroje paprastai kiekvieną trečiadienį jų atveža. Gal ir kitur yra, neatkreipiau dėmesio. Tik jos ilgai nestovi, nenusipirkit per daug. Plastmasinės mažos dėžutės tikrai pakaks (jos taip ir sufasuotos būna). Aš jas galiu vienas griaužt, be nieko:)

  2. Renata:

    O kur tu zoliu galima nusipirkti? P.s. atrodo laaaabai skaniai noris ismeginti

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *