Bene dažniausiai man šiame blog’e užduodamas klausimas skamba taip: „kuo recepte X galima pakeisti vyną?“. Aš visuomet tokiais atvejais suglumstu, nes taip iš tiesų vyno niekuo neįmanoma pakeisti… Kita vertus, aš visiškai suprantu ir tas šeimininkes, kurios na neturi po ranka tos pusės taurės vyno, reikalingo receptui, ir tikrai nėra noro dėl to bėgti į parduotuvę ar atidaryti butelio… Dar yra tokių namų, kuriuose tiesiog nėra jokio alkoholio, ir tada man tikrai būna labai apmaudu, nes žinau, kad be to vyno pagamintas patiekalas nebus 100% toks, koks turėtų būti, o jūs juk mane žinot – perfekcionizmas yra mano priešas (bet kartu ir draugas – dar neapsisprendžiau kas labiau:)). 

Tai va dabar aš jums galiu drąsiai pranešti, kad jau išsiaiškinau kas visom tokiom progom jums iš dalies pakeis vyną!! Net ir tiems, kuriems to vyno keisti nereikia, tai bus greičiausiai naujas atradimas, kuris palyginus neseniai išpopuliarėjo kulinariniame pasaulyje ir kuris kilstels jūsų gaminamus patiekalus į naujas kulinarines aukštumas!

Verjuice – žalių vynuogių sultys

Kalbu apie verjuice (arba verjus)-  nefermentuotas žalių (neprinokusių) vynuogių sultis. Tokias sultis gamina vos keletas vyno gamyklų, jos ypač populiarios Australijoje, bet pamažu užkariauja ir europiečių širdis. Žalių vynuogių sultis, tiesa, nuo seno kai kuriuose tradiciniuose receptuose naudojo Prancūzijos ir Artimųjų Rytų šefai, bet dabar verjuice išgyvena naują populiarumo bangą. Tai yra priedas (pagardas), kurio verta po ranka turėti lygiai taip kaip gero balzamiko acto arba labai kokybiškų Dijon garstyčių. Ir nors gali pasirodyti, kad verjuice yra nišnis produktas, iš tiesų pritaikyti jį virtuvėje galimybės nesibaigiančios! 

Verjuice yra rūgštus, tačiau malonaus poskonio, jis gali būti naudojamas ten, kur naudotumėte actą, tik naudojant verjuice išvengsite intensyvaus acto aitrumo. Verjus visuose iki vieno receptuose sėkmingai pakeis cirtinų sultis (nuo salotų iki arbatos pagardinimo!). Verjuice tinka paskaninti stalo vandenį ar vasariškus gėrimus (lygiai taip, kaip juos gardintumėt citrinų arba laimų sultimis) ir net apvirti vaisius desertams (kaip pvz., vyne apverdamos kriaušės), jis idealiai pasitarnauja troškiniams bei padažams (pilkite į keptuvę po to, kai apkepinote kokią nors mėsą, svogūnus, ir reikia „nuplauti“ (deglaze) nuo keptuvės dugno visus prikepusius karamelizuotus gardėsius, leidžiant skysčiui išgaruoti). Kuo ilgiau kaitinsite verjuice, tuo labiau skystis virs sirupu, todėl gerai nugarintas verjuice tiks pašlakstyti desertams ir ledams! Šlakelis šių žalių vynuogių sulčių pasitarnaus marinuojant mėsą (ypač tą, kietesnę, kuriai reikia rūgšties, kad suminkštėtų)!

Kadangi šios žalių vynuogių sultys nefermentuotos, pradarius butelį jas reiktų laikyti šaldytuve. Na o šio puikaus produkto išbandymui kviečiu pasigaminti skanų triušienos troškinį. Triušiena yra bene mėgiamiausia mano mėsa, dėl to kad ji liesa, švelnaus skonio. Šio troškinio padažui naudosite ne tik verjuice, bet ir garstyčias – labai patariu rinktis pagardintas juodaisiais trumais garstyčias, nes jos suteiks visam patiekalui ypatingą poskonį. 

Na ir ne mažiau svarbu – garnyras! Siūlau patiekti šį triušienos troškinį su kepta polenta. Ją pasigaminti – vieni juokai, tą galite padaryti gerokai iš anksto. Beliks prieš patiekiant tik supjaustyti ir apkepinti keptuvėje!

Triušiena, ekologiškas sultinys, verjuice, garstyčios ir polenta – štai ir viskas, ko prireiks šiam patiekalui pagaminti
Triušieną pabarstykite druska ir pipirais
Mėsą apkepinkite puode, kuriame vėliau troškinsite
Iš verjuice, sultinio ir pakepintų svogūnų bei šoninės ir garstyčių pagaminsite troškinimo skystį ir pašausite į orkaitę
Kol triušiena troškinsis, pasiruoškite polentą ir padėkite šaltai, kad sustingtų, vėliau tik beliks supjaustyti ir apkepinti
Ištroškinta padaže triušiena bus tokia minkšta, kad tiesiog kris nuo kaulų
Patiekite troškintą triušieną su padažu ir apkepinta polenta
Triušienai ir padažui ypatingo skonio suteiks verjus – neprinokusių vynuogių sultys
Nesudėtingas, bet kartu labai šventiškas triušienos ir keptos polentos patiekalas
Print Recipe
Triušis troškintas verjuice padaže su kepta polenta
Nesudėtintai pagaminamas, bet labai šventiškas patiekalas su triušiena, aromatingu verjuice padažu ir kepta polenta.
Pasiruošimas 25 min
Laikas 60 min
Pasyvus laikas 60 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Triušienos troškiniui
Patiekimui
Polentai
Pasiruošimas 25 min
Laikas 60 min
Pasyvus laikas 60 min
Porcijos
porc
Ingredientai
Triušienos troškiniui
Patiekimui
Polentai
Procesas
  1. Triušieną nuplaukite, nusausinkite ir pabarstykite druska, pipirais. Orkaitę įkaitinkite iki 170C. Troškinimui skirtą puodą (tokį, kokį galėsite pašauti į orkaitę) įkaitinkite, įpilkite porą šaukštų aliejaus, ir apkepinkite triušienos gabalėlius iš abiejų pusių (tą daryti prireiks keliomis porcijomis), iškepusius gabalėlius išimkite iš puodo ir atidėkite į šalį.
  2. Kai visą triušieną jau būsite apkepinę, į puodą suberkite svogūnus kartu su šoninės gabalėliais, ir toliau maišant kepinkite, kol svogūnai suminkštės. Suberkite česnakus, ir dar pakepinkite apie minutę, kol pasklis aromatas.
  3. Į puodą supilkite verjuiice ir gramdydami nuo dugno prikepusius produktus kaitinkite, kol didžioji dalis skysčio nugaruos. Sudėkite į pudą garstyčias, sumeskite lauro lapus ir čiobrelius, ir supilkite sultinį. Užvirinkite. Kai skystis užvirs, sudėkite atgal į puodą apkepintus triušienos gabalėlius, ir uždengę puodą pašaukite į orkaitę. Kepkite 1 valandą, arba kol triušiena labai suminkštės, mėsa tiesiog kris nuo kaulų.
  4. Kol triušiena troškinasi, paruoškite polentą: didesniame puode užkaiskite sultinį ir leiskite užvirti. Tada sumažinkite kaitrą iki minimumo, supilkite į sultinį pieną, o tada nuolat maišydami mediniu šaukšttu plona srovele suberkite polentą. Kaitinkite toliau visą masę maišydami, kol vėl užvirs, pradės tirštėti. Pavirinkite maišydami dar apie 5 minutes, arba kol masė bus labai tiršta, sunkiai maišysis. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviestą, tada pagardinkite druska (jei sultinys nebuvo sūdytas). Polentą iškrėskite į aliejumi pateptą skardelę (20x30 cm), įdėkite į šaldytuvą, kad pilnai sustingtų (polentą taip galite pasiruošti ir iš vakaro).
  5. Išimkite troškintuvą iš orkaitės. Atsargiai išgriebkite triušienos gabalėlius iš skysčio ir atidėkite į šalį. Į likusį skystį įmaišykite grietinę ir dalį kapotų petražolių (kitą dalį pasilikite patiekimui). Sudėkite atgal triušienos gabalėlius, galite pašildyti, jei reikia.
  6. Sustengusią polentą supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, ir juos apkepinkite iš abiejų pusių keptuvėje su trupučiu aliejaus (jei norite gražesnio rašto, kepinkite rantuotoje keptuvėje). Patiekite triušieną su polentos gabalėliais, palaistykite padažu ir pabarstykite petražolėmis.
Pastabos

*Verjuice (verjus) yra nefermentuotos neprinokusių vynuogių sultys. Jų tikrai rasite Assorti

**dažnai troškiniams ir padažams aš naudoju pirktą kokybišką sultinį

Recepto šaltinis (šiek tiek adaptuotas) -  Taste

Receptas sukurtas bendradarbiaujant su Assorti, #reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.