Žinau, kad beveik visi Lietuvoje turi “savo” ūkininkus. Kas kam aviną augina, kas į sostinę iš aukštaitijos vištas ar antis gabena, kas pas ūkininkus sūrio pirkt važiuoja… Klausiausi tų istorijų gyvendama toli nuo tėvynės kaip kokios egzotikos, bet dabar, kai jau abiem kojom stoviu ant savos žemės, pagaliau išdidžiai prisipažįstu: aš turiu SAVO ūkininkę Zitą. Ji man atveža pačius šviežiausius ir skaniausius pasaulyje triušius.

Susipažinau su Zita Tymo turguje (oi, ruošiuosi kada parašyti apie tą išskirtinį ketvirtadieninį Vilniaus Senamiesčio fenomeną…). Nuolat besišypsanti moteris buvo atvežusi keletą triušių iš savo fermos. Kadangi triušis – ne košerinė mėsa, tai Izraelyje tokio dalyko nė neverta pradėti ieškoti. Kaip suprantate, su triušiais patirties turėjau apvalų nulį, bet degiau nekantrumu išmėtginti. juolab, kad prisimenu savo močiutės gaminamus triušienos troškinius – su morkomis, sviestu ir grietinėle. Zita, pasirodo, į vienkiemį šalia Platelių ežero atsikraustė iš Vilniaus. Užuot skundusis sunkia ūkininko dalia, darbšti miestietė nieko nelaukusi pasiratojo rankoves ir ėmėsi darbo. Šiandien jos fermoje – šimtai švelniakailių, Zitai padeda jos sūnus, o mums taip smagu kaskart pabendrauti su miela ūkininke, kai tik ji atvažiuoja į Vilnių su savo gėrybėmis.

Neatsitiktinai triušiena jau tapo savotiška mūsų “šabo” – penktadienio vakaro – kulinarine tradicija! Kad nebūtų nuobodu, kaskart bandau vis kitą receptą. Šį savaitgalį “atidarėme” su baltame vyne ir šviežiose obuolių sultyse troškinta triušiena. Ją pateikiau su šakninių daržovių koše (bulvės, pastarnokai, salierai) ir šviežių morkų salotomis  (morkas sutarkavusi stambia tarka pagardinau saldžiomis obuolių sultimis, trupučiu cukraus ir druskos, skiltele česnako, šaukštu citrinų sulčių, pipirais ir kapotomis petražolėmis bei alyvuogių aliejumi).

Triusis balto vyno padaze-1_LR

Triusis balto vyno padaze-4_LR

Triusis troskintas su obuoliu sultimis10_LRP.S. Zitos tel. nr. 8671 85003. (tikiuosi, ji nesupyks, kad pasidalinau:)). Zita ketvirtadieniais būna Vilniuje. Labai rekomenduoju.

Triušis troškintas baltame vyne ir obuolių sultyse
Komentuoti
Spausdinti
Ingredientai
  1. 1 triušis, padalintas į 6-8  gabalus (apie 1-1.2 kg)
  2. Druskos
  3. Alyvuogių aliejaus
  4. 4 česnako skiltelės, stambiai sukapotos
  5. 1 didelis svogūnas, supjaustytas griežinėliais
  6. 1 šaukštelis malto kumino
  7. 1 šaukštelis kmynų
  8. 1 pankolis, supjaustytas plunksnelėmis
  9. 1 stiklinė baltojo sauso vyno
  10. 1 stiklinė šviežių obuolių sulčių (kuo saldesnių)
  11. Šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  12. 2 šaukštai miltų (padažo sutirštinimui, jei pageidaujate)
Instrukcijos
  1. Triušio gabalėlius pabarstykite stambia druska. Didelėje gilioje keptuvėje įkatinkite šlaką aliejaus ir jame kepinkite triušienos gabalėlius, kol jie gražiai apskrus. Apkepusius sudėkite į didelį troškintuvą. Trumpamį keptuvę įmeskite česnakus ir kai jie paskleis kvapą ištraukite juos ir sumeskite į troškintuvą.
  2. Įpilkite dar šlakelį aliejaus į keptuvę ir suberkite svogūnus. Kepinkite juos maišydami, pabaigoje suberkite kuminą ir kmynus ir toliau maišydami pakepinkite dar 1-3 minutes. Suverskite viską į troškintuvą.
  3. Į keptuvę supilkite vyną ir obuolių sultis ir pagramdydami prikepusį dugną virinkite skystį, kol jo liks pusė. Supilkite į troškintuvą. Suberkite supjaustytus pankolius, pabarstykite šviežiai grūstais juodaisiais pipirais, įpilkite dar apie 1  stiklinę verdančio vandens, viską uždenkite ir užvirinkite. Troškinkite triušieną 1 valandą.
  4. Kol triušiena troškinasi, paruoškite šakninių daržovių piure ir šviežių morkų salotas.
  5. Baigiant virti triušienai, nupilkite samčiu į puodelį apie pusę stiklinės skysčio, kuriame triušis virė. Įberkite 2 šaukštus miltų ir gerai išmaišykite, kad neliktų trupinių. Supilkite atgal į puodą, užvirkite, paragaukite ar netrūksta druskos, pipirų.
  6. Patiekite triušieną gausiai palaistytą padažu, su daržovių koše ir šviežiomis salotomis.
Nidos receptai https://www.nidosreceptai.lt/

Komentarų apie "Triušis troškintas baltame vyne ir obuolių sultyse": 7

  1. Nida:

    Tina, vaikų tuščios lėkštės yra pats apvaliausias dešimtuko įvertinimas!! Bravo! Ačiū, kad parašėte.

  2. Tina:

    Patiko ne tik man bet ir mano trim vaikam. O jiems itikti labai sunku…

  3. Nida:

    Į sveikatą, Aurelija! Prancūziška virtuvė garsėja savo itin paprastais patiekalais, bet beveik visi – išskirtinio skonio. Labai džiaugiuosi, kad patiko ir jums.

  4. Aurelija:

    Toks paprastas receptas ir toks nuostabus rezultatas. Pankolio šį kartą neturėjau, bet ir be jo skonis buvo turtingas. Ačiūū 🙂

  5. Donata:

    Gerai pasakei, aš ir nežinau ar gerąja prasme. Retai aš ten būnu, bet man taip pat kai kas ten keista, o ir kvepia tuščiu snobizmu, būtent tuščiu…bet yra kaip yra, plačiau apie tai padiskutuosime po tavo rašinio apie šį fenomeną:)

  6. Nida:

    Donata, tikrai fenomenas. Nežinau, ar gerąja prasme:) Man ten daug kas primena sovietmetį – ir eilės, ir “blatas”, kai “seniems” ar kokiais dar kriterijais “svarbesniais” pripažintiems klientams iš po stalo traukiamos prekės, kurių kitiems, eilėje kantriai stovintiems, deja, nėra… O duonos eilė tai aišku unikalu. Dievaži parašysiu išsamiau apie tai:)

  7. Donata:

    Manau ir aš iš jos pirkau triušį Tymo turguje, labai miela moteris. Mėsytė šviežia, skani. O tas turgus, Nida, tikrai tikras fenomenas:)ypač mane stebina ta eilė prie duonos:))

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.