2011-ieji skaičiuoja paskutines valandas. Kažkur kitame pasaulio gale žmonės jau pradėjo 2012-uosius. Kitiems dar tik aušta paskutinis šių metų rytas. Dar 365 dienos praeity: su reikšmingais pasiekimais, pradėtais (ir dar nepabaigtais) darbais, išsipildžiusiomis svajonėmis, džiaugsmingomis akimirkomis, naujomis pažintimis, vertinga patirtimi, įgyta kartu su viena-kita raukšlele. Tai buvo nuostabūs metai, kokių linkėčiau ir sau, ir savo geriausiems draugams. 

Naujųjų taurę kelsime šiemet dviese. Ramioje namų aplinkoje. Ir mintimis būsim su tais, kuriuos mylime.

Ilgai negalėjau apsispręsti kokį įrašą padaryti simboliškąją gruodžio 31d. Išrinkau baltojo šokolado triufelių receptą. Desreto, žavinčio visus savo nuodėmingai švelnia tekstūra ir širdį užliejančiu malonumu. Deserrto, kuris pagaminamas begėdiškai greitai ir paprastai, ir sulaukiantis bene daugiausia susižavėjimo šūksnių. O jei dar mėgstate indiškus aromatus, nė nepajusite kaip gardėsiai išgaruos greičiau nei tikėjotės…

Balto šokolado triufeliai su kardamonu, pistacijomis ir kokosu (apie 50 triufelių)

10 kardamono ankščių

1/4 puodelio plius 2 šaukštai grietinėlės

225g baltojo šokolado

1 šaukštas sviesto (kambario temperatūros)

1/2 puodelio pistacijų, susmulkintų

Padengimui:

85g baltojo šokolado

3/4 puodelio nesaldinto kokoso drožlių

Pirmiausia prieskoniais prisotiname grietinėlę: sunkaus puodo ar keptuvės dugnu prispaudžiame kardamono ankštis taip, kad jos atsidarytų ir susismulkintų, o iš vidaus išbyrėtų juodos sėklytės. Nedideliame puode sumaišome grietinėlę, kadramono ankštis, sėklas, ir kaitiname ant vidutinės ugnies iki beveik užverdant. Nukeliame nuo ugnies ir palaikome uždengtą puodą 10-30 minučių. Perpilame grietinėlę per sietelį ir išmetame prieskonius.

Baltą šokoladą ištirpiname ant garų, vandens vonelėje. Atsargiai, kad temperatūra nepakiltų pernelyg aukšta, kad šokoladas nepradėtų prikepti arba nesušoktų gabalais. Temperatūra tirpstančio šokolado turi būti tokia, kad įkišus pirštą, jis nenudegtų. Pamažu į ištirpintą šokoladą supilame grietinėlę ir gerai išmaišome, kol masė bus tolygi ir aksominė. Įmaišome sviestą ir pistacijas, kol viskas gerai susijungia tarpusavy.

Masę sudedame į nedidelį plokščią indą ir paliekame šaldytuve atvėsti mažiausiai dviems valandoms.

Triufelius galima formuoti pirštais arba šaukšteliu, skirtu melionui (22mm diametro). Jei naudojate šaukštelį, pradžioje jį pamerkite į labai karštą vandenį, ir tik tada skobkite šokolado masės rutuliuką. Taip jis lengvai iškris iš šaukštelio. Tokius suformuotus (rankomis arba šaukšteliu) rutuliukus sudėliojame ant didelės lėkštės arba padėklo.

Pasigaminame triufelių “apvalkalą”: ant garų ištirpiname baltą šokoladą. Atskiroje lėkštelėje išberiame kokoso drožles. Susidėliojame ant stalo taip, kad viskas būtų šalia, ir šokoladuotom rankom nereiktų ieškoti spintelėse reikiamų indų ar prietaisų. Nepamirštame pasidėti indo, kuriame dėliosime pagamintus triufelius. Jei naudojame popierinius įdėklus, juos taip pat išsidėliojame ant lėkštės.

Triufelius pamirkome šokolade, kol jie apsidengia tolygiai, tada pavoliojame kokoso drožlėse ir dedame į paruoštus popierinius dėklelius. Laikome šaltai.

Juodojo šokolado triufeliai su cinamonu, espresso ir graikiškais riešutais (50 vnt)

1/2 puodelio plius 2 šaukštai grietinėlės

1/2 šaukštelio malto cinamono

225g juodojo kartaus šokolado (61-66% kakavos)

2 šaukštai sviesto

1 šaukštas sumaltos juodosios kavos

Padengimui:

85g juodojo karčiojo šokolado

1 1/4 puodelio sumaltų graikiškų riešutų

Nedideliame puode sumaišome grietinėlę, cinamoną, ir kaitiname ant vidutinės ugnies iki beveik užverdant. Nukeliame nuo ugnies ir uždengę palaikome apie 10 min, kad grietinėlė prisigertų aromato.

Per tą laiką ant garų ištirpiname šokoladą. Pamažu įmaišome grietinėlę. Tada dalimis sudedame ir sumaišome sviestą bei maltą kavą. Masę sudedame į nedidelį indą ir paliekame šaldytuve sustingti dviems valandoms.

Pasigaminame padengimą: ištirpiname šokoladą, lėkštėje sudedame maltus riešutus. Šaukšteliu arba rankomis formuojame triufelius, juos apvilgome tirpintame šokolade ir apvoliojame maltuose riešutuose. Laikome šaldytuve.

Daugiau triufelių receptų čia.

Laimingų Naujųjų Metų!!

Komentarų apie "Triufeliai. Naujuosius sutinkant": 7

  1. Nida:

    Na va, pasirodo klydau- mūsų vaikams irgi ta pati nostalgija 🙂

  2. Ruta:

    Nostalgiski prisiminimai tikrai bandeles rozeles! Ir tikrai mielines bandeles ir zinoma bandeles su varske ir razinom. Ir varsketukai. Ir visi mieli patiekalai :]

  3. Nida:

    Būtinai, Vilma! Padarysiu kokį nors “Nostalgijos vakarėlį” su visais širdžiai mielais patiekalais iš mokyklos laikų. Gaila, mūsų vaikams nesuprast to “džiaugsmo”. Neseniai mano dukra prasitarė, kad jos mokyklos laikų nostalgija – vištienos kepsnys su ananasais ir sūriu:)) Ar mes apie tai galėjome pasvajoti gūdžiais sovietiniais laikais?:)

  4. Nida:

    Ačiū, Grita! Su naujais ir Tave:) Skanių metų!
    Dėkui, Vilma! O aš seilę varvinu žiūrėdama į tavo bandeles Roželes paskutiniame įraše… Oi kokia saldi nostalgija…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.