Valio pagaliau atėjusiam pavasariui!!! Esu įsitikinusi, kad tik lietuviai, šitaip ilgai ir negailestingai iškankinti ilgos žiemos, iš tikrųjų nuoširdžiausiai džiaugiasi prabudusia gamta ir ateinančia vasara. Kitiems, gyvenantiems kelis šimtus ar tūkstančius kilometrų piečiau, to nesuprast…

Mama pasakojo, kad jos darželyje po nežmoniškai didele sniego krūva net iššuto gėlės, kurios, atrodo, pratę prie tokių sniego ir ledo apgulčių… Pavasaris šiemet išties keistas, tarsi gamta būtų įsijautusi į visiems mums pažįstamą taupymo rėžimą, ir vietoj keturių sezonų šiemet sugalvojusi turėti tik tris… Kažin ar taip nuo šiol bus visada?…

Pavasaris = žalumynai. Jie niekada nėra tokie skanūs kaip pavasarį. Patikėkit, net Izraelyje, kur geras oras kiaurus metus, ir pavasarinių nuotaikų čia taip nesijaučia kaip Lietuvoj, skaniausios salotos, ridikėliai ir kiti žalėsiai – tik pavasarį:) Bet man tikrieji pavasario Artimiuosiuose Rytuose pranašai – tai š,vieži artišokai, švieži česnakai ir, žinoma, šparagai!!

trinta sparagu ir poru sriuba

Ar žinote kaip reikia elgtis su šparagais? Kaip juos ruošti? Tie, kas įgudę šioje srityje, galite praleisti šią pastraipą, o tie, kas dar tik pradeda, gal ras naudingų patarimų (ypač jei iki šiol baiminotės imtis doroti šparagus patys). Visų pirma reikia nepamiršti, kad pati šparagų apačia dažnai būna sumedėjusi, tad ją reikia pašalinti. Antraip valgant nesusikramtys, ir ilgi kieti siūlai velsis burnoj… Todėl galiukus geriausia – nulaužti. Nuluš jie būtent toje vietoje, kurioje baigsis medinė “luobelė”. Šparagus reikia virti pasūdytame vandenyje arba kepti orkaitėje, tik svarbiausia jų nepervirti/neperkepti. Antraip šparagai pakeis ir skonį, ir spalvą, ir konsistenciją. Verdam šparagus maždaug 4-5 minutes, kepame orkaitėje pašlakstytus aliejumi ir druska su pipirais – apie 11 minučių. Viskas paprasta, tiesa?

Lietuviškam pavasariui, kai saulė jau skaisčiai šviečia, bet dar labai labai nešildo, puikiausiai tinka trinta šparagų sriuba su porais. Labai rekomenduoju tiems, kurie išsiilgo žalios spalvos ir švelnios tekstūros:)

sparagu sriuba

Šparagų ir porų sriuba

• pundelis šparagų (apie 8-10 vnt.)
• 1 nedidelis svogūnas
• 2 porai
• 2 vidutinės bulvės (kiekviena maždaug po 200g)
• 2 šaukštai sviesto
• 1 litras vandens arba daržovių sultinio arba vištienos sultinio
• druska, pipirai
• apie 100g vištienos krūtinėlės (nebūtina, bet labai tinka, ypač labiau išalkusiems)

Svogūnus supjaustome gabaliukais, nupjauname tamsiai žalias porų dalis ir baltas dalis supjaustome, bulves nulupame ir supjaustome gabaliukais. Nulaužiame kietas sumedėjusias baltas šparagų dalis ir supjaustome juos į kelias dalis. Supjaustome kubeliais vištienos krūtinėlę.

Dideliame puode (storu dugnu) išlydome svestą ir jame ant nedidelės ugnies kepiname porus, svogūnus, bulves ir vištieną. Maišome, kad sviestas nepatamsėtų ir daržovės neprisviltų, o tik truputėlį suminkštėtų. Užpilame vandeniu arba sultiniu, pasūdome ir verdame ant nedidelės ugnies apie 15 min., arba kol daržovės visai suminkštėja. Likus virti 4-5 minutėms sudedame šparagus.

Išimame keletą šparagų viršūnėlių papuošimui ir keletą išvirtos vištienos gabaliukų, o likusią masę mikseriu sutriname. Patikriname ar netrūksta druskos, įberiame pipirų. Galima paskaninti grietinėle arba lašeliu extra virgin aliejumi. Išpilstome į dubenėlius, papuošiame šparagų gabaliukais ir vištienos kubeliais.

trinta sriuba su sparagais ir porais

Komentarų apie "Trinta šparagų ir porų sriuba": 5

  1. Nida:

    Smagu girdėt, Jūrate! Gera mintis pagardinti mėlynuoju sūriu!!

  2. Jurate:

    Kaip tik viriau siandien. Labai gavosi skani. As pakeiciau vistiena kalakutiena, o tiekdama uztrupinau melynojo surio. Pasaka!

  3. Nida:

    Šparagai brangūs ir Izraelyje. Pundelis kainuoja apie 20-25 NIS (apie 14-17 LTL). Ir nesuprantu kodėl – juk jiems sąlygos čia augti turbūt palankiausios! Kartais leidžiu sau pasilepinti:)

  4. Ruta:

    Man sparagai be galo skanus, bet nezinau kaip Lietuvoj ar Izraely, bet Anglijoje tai jie pakankamai brangus :[

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.